Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONESPOSOBLJENO OROŽJE
#1
Pozdravljeni

Dejte povedat kako je s tem orožjem po novem zakonu. In za kaj načeloma je potrebno imei certifikate, namreč če nekdo kupi puško, ki je bila izkopana-in je stara cca 75 let, ali je potrebno zanjo  tudi pridobiti certifikat o onesposobljenosti (ker orožje je žes amo po sebi uničeno !!!), ali morajo certifikate o onesposobljenosti pridobiti tisi, ki imajo doma orožje, ki je v dobrem stanju ampak je uničeno.

Spodaj prilgam nekja odlomkov iz novega zakona



Onesposobljeno orozje je treba zdaj prijaviti

Onesposobljeno orozje (ki do zdaj ni stelo za orozje) je razvrsceno v 6. tocko kategorije C, kar pomeni, da je treba tako orozje prijaviti pri pristojni upravni enoti in pridobiti potrdilo o prijavi. Imetniki onesposobljenega orozja, ki jim je bilo izdano potrdilo o onesposobitvi orozja pred uveljavitvijo novele zakona, morajo v primeru, ce orozje prenasajo ali nosijo, onesposobljeno orozje pred nosenjem ali prenasanjem prijaviti^ri pristojni upravni enoti. Ta ga bo na podlagi potrdila o onesposobitvi razvrstila v 6. tocko kategorije C.



Za orozje se stejejo tudi strelivo, sestavni deli streliva in bistveni sestavni deli orozja, ce ni s tem zakonom doloceno drugace.
Za orozje se po tem zakonu ne steje:
1. dekorativno orozje;
2. imitacije oziroma replike orozja;
57starinsko oziroma staro orozje------ALI SO TO LAHKO IZKOPANE PUŠKE???
47plasilno-signalno orozje oziroma orozje, ki je izdelano in namenjeno za alarm, plasenje in signaliziranje, resevanje zivljenj, omamljanje in klanje zivali, lov s harpuno, v industrijske ali tehnicne namene, ce se ima v posesti ali uporablja samo za navedene namene, in strelivo za tako orozje;
5. strelivo za orozje iz 6. in 7. tocke kategorije D, sam izstrelek (krogle, sibre) in tulec brez netilke.
Ne glede na dolocbo 4. tocke prejsnjega odstavka sme posameznik nabaviti, imeti v posesti ali uporabljati strelivo za orozje za alarm, plasenje in signaliziranje, resevanje zivljenj, v industrijske ali tehnicne namene, ce izpolnjuje pogoj iz 1. tocke drugega odstavka 14. clena tega zakona. Strelivo se sme uporabljati le z orozjem.
Odgovori
#2
"ALI SO TO LAHKO IZKOPANE PUŠKE???"
Odvisno iz katere globine.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#3
Zakon o varstvu kulturne dediščine pravi, da je takšna izkopana puška last države in jo je najditelj dolžan prijaviti oz. izročiti pristojnemu organu (muzeju).

http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4144
Odgovori
#4
Starinsko oziroma staro orožje je ognjeno strelno
orožje, ki je bilo izdelano pred letom 1871 in strelno orožje na
sprednje polnjenje, izdelano pred letom 1893....

Ali je orožje uničeno - po moje ne moraš odločati sam ampak za to pristojne osebe in inštitucije.
Lp
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)