Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
katero orožje
#1
pozdravljeni
vpisav sem se v lovsko družino in me zanima katero orožje (pištola, puška) bi mi svetovali da si kupim kot prvo.

hvala za odgovore [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
#2
Puška je prvo orožje za lovca.

Šibrenica:dobre,poceni in vzdržljive so ruske bokarice Baikal in Toz.Slabe niso tud češke (Češka Zbrojovka ali Brno) in pa tud Crvena zastava če jo še kje dobiš.V višjem rangu so Suhl,Beretta,Zoli in ostale
Karabin:odlični in poceni karabini so Crvena zastava,tud ČZ so dobri.Tud tukaj imaš v višjem rangu Steyr,Sauer,Tikka,Sako,.....Pomembna je izbira kalibra,kaj imate v LD,samo srnjad,ali so tudi divji prašiči,imate jelenjad,gamse in ostalo
Kombinirana bokarica:podobno kot šibrenica s tem da imaš zraven tud menjalne cevi,šibre/krogla,takorekoč vse v enem
Imaš tud trocevke (drilling),šibra-šibra/krogla,ampak te so drage k sam satan


[img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]


lahko pa povprašaš tud na lovskem forumu
Odgovori
#3
Jaz ti svetujem repetirko (karabin) kot prvo orožje. In to tudi v "vsesplošnem" kalibru, recimo .30-06 ali 308 win, tako da imaš pokrito vse. Kombinirane puške so pa po mojem mišljenju bedarija (pa sm tud jst lovec, ampak jo ne bi nikdar imel).
Odgovori
#4
"Rok" Napisal:Jaz ti svetujem repetirko (karabin) kot prvo orožje. In to tudi v "vsesplošnem" kalibru, recimo .30-06 ali 308 win, tako da imaš pokrito vse. Kombinirane puške so pa po mojem mišljenju bedarija (pa sm tud jst lovec, ampak jo ne bi nikdar imel).
Odvisno od načina lova, tudi meni se zdi kombinirka odveč, oče pa jo ima najraje, ker veliko jaga lisice. Tukaj ni nekega pravila. Jaz bi na prvo mesto postavil karabin in na drugo neko poceni šibrovko za jesenske love.
Odgovori
#5
Dobrodošel v zeleni bratovščini.

Vsekakor je na prvem mestu puška z risano cevjo. Odgovor na vprašanje ali repetirka ali kombinirka je povsem oseben narave. Predlagam, da malo pogledaš okoli, si ogledaš več različnih pušk, vsako prisloniš k rami in ugotoviš kaj ti "leži". Tudi če so puške iste vrste različno odgovarjajo posamezniku.

Glede kalibrov pa je odvisno katera divjad prevladuje v lovišču. Predlagam enega izmed "univerzalnejših" kalibrov in sicer 308W, 7x64 (7x65R pri kombinirki) pa tudi 30-06 Spr.. Za te kalibre je veliko raznoraznih nabojev z raznoraznimi vrstami in težami krogel.

Sam sem pred 30 leti začel s češko repetirko (sistem Mauser) v kalibru 8x57IS in mi je dolga leta odlično služila. Ta je še danes v funkciji in jo občasno še vedno uporabljam, čeprav sem v v tem času kupil še Mavzer v kal. 308W.

Pištola ali revolver sta v lovu dovoljena le za tako imenovan usmrtilni strel, ki ga, mimogrede lahko izvedeš tudi s puško (po po mojih iskušnjah tudi učinkoviteje), tako, da je kratkocevno orožje po mojem mnenju šele nekje na 4. mestu (za puško, solidnim dvogledom in nožem).

Veliko uspeha in veselja pri nakupu pa seveda dober pogled in ravne cevi!
Odgovori
#6
v našem lovišču prevladuje srnjad, pa gamsov je tudi nekaj
včasih pride mimo tudio kak jelen ali divji prašiči.

kakšna pa se vam zdi 243 win. za lov na srnjad
Odgovori
#7
"kire" Napisal:v našem lovišču prevladuje srnjad, pa gamsov je tudi nekaj
včasih pride mimo tudio kak jelen ali divji prašiči.

kakšna pa se vam zdi 243 win. za lov na srnjad

Načeloma nič narobe. Sam imam, na podlagi tega kar sem imel priliko videt, pomisleke. Krogle imajo zelo visoko hitrost. Na razdaljo do 70 - 80 m velikokrat, kljub odličnem zadetku, odskoči in niti ne nakaže nastrela in obleži šele v kritju, izven vidnega polja strelca. Na večjih razdaljah (150 m) pa ob dobrem zadetku "pade v ognju".

Druga zgodba pa je ko s tem kalibrom uplenjeno divjad izkožiš. Čeprav je strel videt "čist" je podkožje običajno močno podpluto. Tega sem kot preglednik v hladilnici videl kar veliko.

Glede jelenjadi in divjega prašiča pa ta kaliber zadostuje le za teleta in ozimce: http://http://www.uradni-list&#4...vilka=3262

Kot sem že omenil je to le moje mnenje glede na opažanja. Sam s tem kalibrom nisem nikoli lovil, zato preuščam prostor tistim, ki ga uporabljajo in imajo z njim več praktičnih izkušenj.
Odgovori
#8
hvala za odgovorjeno vprašanje
pa še to
sam zelo rad lovim ptice (vrane šoje srake)
kaskšno puško manjšega kalibra bi me svetovali razen 22 lr.
Odgovori
#9
Te ptice se največ lovi z šibrami.

Krogle so nevarne ker te ptiče z lahkoto prestreli in krogla pade neznano kam,ker so to ptice ki niso ravno na tleh.Razen vran seveda.



Drugače pa .17 HMR,.22 Hornet,.22 WMR (22 magnum)



najbolj uporabna je pa le .22LR,tako za streljanje manjših ptic in lisic kot za streljanje na tarčo
Odgovori
#10
Za prvo orožje bi zagotovo izbral repetirko v kalibru 308win, 6.5x55, 30-06 ali 7x64. Če bi kupoval rabljeno ne bi gledal kaj preveč na znamko. Tudi Crvena Zastava služi namenu dobro. Če bi pa kupoval novo pa zagotovo Titan 6, Tikka T3 ali CZ 550.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)