Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korak navoja (twist)
#1
Kašen korak navoja priporočate za karabin v cal. 222 rem in pa dolžino cevi, enako me zanima za cal. 223rem.
Lp. Franci
Odgovori
#2
Korak navoja cevi je odvisen od teže uporabljene krogle. Glede kalibra .223 je cela znanost glede kalibrov, posledično tudi okoli korakov navoja cevi. Osnovni korak navoja cevi pri 5,56×45 je za lahko kroglo (M193), težja krogla (SS109) pa zahteva krajši korak navojev. Obstaja pa še kompromisni korak navoja namenjen obema vrstama krogel. Govorim o vojaškem strelivu, pri civilnem je pa zmeda še večja.
Odgovori
#3
"Uroš Palhartinger" Napisal:Korak navoja cevi je odvisen od teže uporabljene krogle. Glede kalibra .223 je cela znanost glede kalibrov, posledično tudi okoli korakov navoja cevi. Osnovni korak navoja cevi pri 5,56×45 je za lahko kroglo (M193), težja krogla (SS109) pa zahteva krajši korak navojev. Obstaja pa še kompromisni korak navoja namenjen obema vrstama krogel. Govorim o vojaškem strelivu, pri civilnem je pa zmeda še večja.

Korak navoja je vezan izključno na dolžino krogle pri klasičnih kroglah je to sicer ponavadi v sorazmerju z težo a pri modernih VLD in podobnih pa so krogle precej daljše kot bi se lahko domnevalo iz njihove teže tako SS190 kot ruski 7n1 sta izjemno dolgi za svojo težo tako zaradi aerodinamike kot zaradi učinka na tarči(hollow point) ,frezane mesing krogle pa so še posebej dolge in je potreben še krajši korak.
Odgovori
#4
Živjo Franci,
vse je odvisno od daljine, na katero misliš streljat.
Glede na to, da je .222 REM najbolj učinkovit na kratke razdalje (100 m), bi zanj jaz izbral navoj 1:12" ali 1:14" in dolžino cevi od 20" do 24". Če bi z .223 REM streljal na 300 m bi izbral 1:9", za daljše razdalje pa 1:7" in dolžino cevi od 20" do 26". Moje mnenje.
Drugače pa, dajši ko je navoj, manjši so pritski in daljša življenska doba cevi, krajša cev pa tudi manj zaniha, kar v splošnem pomeni manjše grupe.
LP, Klemen
Odgovori
#5
Em, ampak a ni tako, da daljša cev načeloma pomeni večjo natančnost orožja, kljub večjemu nihanju cevi? Ostrostrelske puške imajo relativno dolgo cev...
Odgovori
#6
Ma ni to vedno tolk povezano, je pa res da iz daljše cevi potegne več hitrosti. Jaz sem recimo videl Tikko z 51cm cevjo, ki je bila isto natačna ali pa še bolj kot ena druga z 60cm cevjo....policijske "urban" sniper puške imajo tudi 20" cevi.
Odgovori
#7
to kaj je rok napisal drži. s kratko cevjo lahko dosežeš približno enako hitrost in natančnost kot z 2-3" daljšo. je pa prednost dolge cevi, da je bolj "masivna" in ti poveča težo orožja, zmanjša odsun...
Odgovori
#8
Kako je lahko večja natančnost če pa bolj niha (bolj pravilno je da je nihaj na ustju cevi večji oz. amplituda? Sam s svojim vprašanjem si si odgovoril. Govorimo seveda o malenkostnih razlikah in kot vse pri strelstvu je to stvar kompromisa.

Idealna cev:

30" dolga, lahka kot 10" toga k da je na viagri in žilava oz. vzdržala 100k šusov.

Ker je pa z ideali v tem svetu bolj kurc je pa treba izbrat nek kompromis med težo, dolžino, togostjo in obrabo.
Odgovori
#9
Ja, samo po tej logiki bi bila najbolj idealna zelo kratka cev, ki ne niha skoraj nič? Moram reči, da me to, da so orožja s krajšimi cevmi ob vseh drugih predpostavkah lahko bolj natačna od orožij z dolgimi cevmi, me je začudilo, saj sem, kot sem že prej napisal, vajen tega, da so natančne puške praviloma tiste, ki imajo dolgo cev, že od nekdaj.
Odgovori
#10
Ne ne ne glej to tko.

V teoriji da, če upoštevaš samo nihanje. Moraš pa upoštevati tudi želeno hitrost izstrelka, stabilizacijo (dovolj koraka in cevi za polno izgorevanje) itd... in zato ultra kratke cevi niso ravno primerne...

To da imajo najbolj točne puške dolge cevi (je sicer korelacija ampak ne ravno tako kot misliš) je stvar tega, da za streljanje na dolge razdalje rabiš neko (čim višjo) izhodno hitrost in zato se je kompromis ustavil nekje okoli 26" oz. za palma celo 30-32". Je pa tako, da imaš ogromno ultra točnih pušk s 16" cevmi (predvsem tistimi z navoji za dušilce) vendar so pri nas bolj redkost (poglej si kakšne ameriške forume, kjer ima ogromno ljudi 16-20" repetirke). Pri vsem enakem bo 16" cev imela manjši raztros kot pa 28" je pa res da ne bo nikoli dosegla metrov, ki jih doseže 28" (se pravi če primerjaš obe cevi na 500m bo boljša 16", če boš to naredil na 800 ali 1km odvisno od kalibra bo pa 28"), Računaj potem še težo cevi dolžino in da za nekatere primere sulice niso ravno fine in da medtem ko si športni strelci kupujejo vozičke za troganje opreme nekateri sniperji oz. delavci v tem poslu to vse skupaj tovorijo xy km skozi sovražno ozemlje...


Sam bi izbiral med 20" cevjo za neko lahko repetirko za do 800m in pa nekje 24" bull za long range težji sniper seveda je pa ta element eden izmed gradnikov saj je dobra puška tako kot veriga ali jeklenica suma posameznih delov in vsi morajo špilat, da je tudi na cilju potem želeni efekt.

PS: Tudi ultra dolga palma cev ima znosen nihaj in spodnji node (od tu tudi ocw in ladder) dovolj širok za natančno streljanje na dolge razdalje, kjer je najbolj pomembna vertikala kajti horizontalo v 90% določa branje vetra.
Odgovori
#11
Hoteli ali ne, veter s strani, vpliva tudi na premik zadetkov po višini.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Itak da so vplivi vendar recimo porabiti 50% časa, da se igraš s polnitvijo in dosežeš super laser grupe potem pa gremo na 1km pokat pa piha veter in ker seveda nisi posvetil časa branju vetra oz. naravi narobe oceniš hitrost in puf si mimo za meter ali tri... Kdor je bil na prvih poizkusih long ranga pri nas je lahko videl kako bedni smo v tem elementu (in tudi na splošno se mi zdi da vse prehitro rešujemo težave ali prelagamo težave na hardware in precej premalo na software oz. posvečamo premalo časa temu elementu) in kakšne težave smo imeli zadeti 1mx1m.

Smo pa spet malce ukradli temo [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] se opravičujem za moje offtopic izlete...
Odgovori
#13
Ej, hvala mato, marsikaj si mi pojasnil. Torej, kot povsod v življenju, je tudi natančnost orožja pri strelstvu en velik kompromis med zelo različnimi dejavniki. sama dolžina cevi je očitno sicer pomembna, sem pa danes spoznal, da ni tako zelo odločilen faktor, kot sem do sedaj mislil in je lahko tudi orožje s krajšo cevjo bolj natančno od orožja z daljšo cevjo. Odvisno od okoliščin pač.
Odgovori
#14
"Ales" Napisal:Ej, hvala mato, marsikaj si mi pojasnil. Torej, kot povsod v življenju, je tudi natančnost orožja pri strelstvu en velik kompromis med zelo različnimi dejavniki. sama dolžina cevi je očitno sicer pomembna, sem pa danes spoznal, da ni tako zelo odločilen faktor, kot sem do sedaj mislil in je lahko tudi orožje s krajšo cevjo bolj natančno od orožja z daljšo cevjo. Odvisno od okoliščin pač.
Dolžina cevi je zelo pomembna.Med 50 ALI 70 cm cevjo je ogromna razlika
in me zelo čudi da tega ni nobeden opazil.
Si namreč 20cm bliže tarči.
Odgovori
#15
[img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)