Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Škandal pri streljanju častnikov; anonimna prijava iz lastni
#1
18.6.2011 | 13:20

Združenje slovenskih častnikov Brežice je nameravalo danes ob jubileju 20 letnice samostojnosti Slovenije izvesti mednarodno strelsko tekmovanje na strelišču lovske družine v Dobravi pri Brežicah. Prišlo pa je do nepričakovanega in neljubega zapleta. Kot je ogorčena povedala predsednica združenja Jožica Stajič, so zaradi anonimne prijave posredovali policisti in prekinili tekmovanje. Kot nam je iz nekaterih virov uspelo izvedeti, je bila prijava po nepotrjenih podatkih podana s strani enega izmed članov združenja. Za tekmovanje so sicer imeli potrebna soglasja in dovoljenja. Ob tem bi človek lahko le dejal - človeška hudobija res nima meja.

Na tekmovanje z malokalibrsko puško so povabili tudi vsa združenja, s katerimi prijateljsko sodelujejo že vrsto let. Tako so gostili brežiške veterane ter HČZ Samobor. Ob tem neljubem dogodku so se jim opravičili. Prišlo je okoli 60 tekmovalcev iz različnih delov naše države in iz sosednje Hrvaške. Tudi stotnik Janko Ljubič v vlogi sekretarja združenja slovenskih častnikov je bil presenečen nad prijavo in odločitvijo policije, da prekine tekmovanje, ob tem pa izrazil upanje, da bo brežiško združenje znalo samo poskrbeti za red in čiščenje v svojih vrstah, saj ravno brežiško združenje častnikov po njegovih besedah spada med najboljše tovrstno združenje v naši državi.

Na otvoritvi je bil tudi brežiški župan Ivan Molan.

Tudi ostali vidno razočarani člani združenja so že napovedali da bodo zadevo razčistili na častnem razsodišču. Bolj konkretni z imeni pa danes niso želeli biti.

[url="http://www.lokalno.si/2011/06/18/63691/aktualno/Skandal_pri_streljanju_castnikov_anonimna_prijava_iz_lastnih_vrst/"]http://www.lokalno.si/2011/06/18/63691/ ... tnih_vrst/[/url]
Odgovori
#2
beda.... na podlagi česa pa so policaji prekinili tekmovanje, če so bile vse zadeve urejene? potem takem lahko pričakujemo, da bo lahko vsako tekmovanje prekinjemo, če se bo nek pacient našel in zaedvo prijavil... [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img]
Odgovori
#3
"Friderik Koletnik" Napisal:beda.... na podlagi česa pa so policaji prekinili tekmovanje, če so bile vse zadeve urejene? potem takem lahko pričakujemo, da bo lahko vsako tekmovanje prekinjemo, če se bo nek pacient našel in zaedvo prijavil... [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img]
Točno to tudi mene zanima. Na podlagi česa, so pravzaprav prekinili? Tu mora pasti odškodninska tožba.
Odgovori
#4
Domnevam, da se je zalomilo pri upoštevanju sedmega odstavka 56.člena ZOro:

"Ker je lovsko strelišče izvzeto iz javnih strelišč, zakon pa določa, kdo sme imeti v posesti orožje, iz tega logično sledi, da oseba, ki nima orožne listine, ne sme izvajati streljana na lovskem strelišču. Na lovskem strelišču tudi ne smejo izvajati streljanje osebe, ki niso lovci, imajo pa športno ali varnostno orožje."

[img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#5
Točno v tem je bil problem. Lovsko strelišče. Policaja sta bila zelo vljudna, mi pa smo se lepo podružli najedli in vsi zadovoljni odšli domov. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
PROARMIS d.o.o. Trgovina za strelce in lovce 
Odgovori
#6
Čista zakonska neumnost. Lovsko strelišče???! Strelišče je strelišče, res pa je da lovci lahko streljajo tudi izven strelišča - v lovišču, kjer pa športni strelci ne smejo. Po mojem mnenju gre pri dogodku za napačno razlago zakona oziroma zakonsko mešanje pojma strelišče in lovišče.
Odgovori
#7
"Uroš Palhartinger" Napisal:"Čista zakonska neumnost. Lovsko strelišče???! Strelišče je strelišče, res pa je da lovci lahko streljajo tudi izven strelišča - v lovišču, kjer pa športni strelci ne smejo. Po mojem mnenju gre pri dogodku za napačno razlago zakona oziroma zakonsko mešanje pojma strelišče in lovišče."
Sigurno je to zakonska neumnost, ki so jo pridobili lovci, ker na "svojem terenu" ( čeprav je lahko tudi v privatni in le malokdaj v njihovi lasti ), nočejo nikogar. Oni pa lahko streljajo in se razkazujejo s svojim orožjem, kjer koli hočejo. Pojem strelišča in lovišča, ni pomešan, ampak gre na roko lovcem...

Moje mnenje, ki je plod praktičnih izkušenj in branja zakonov.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#8
357, ponavljam, strelišče je strelišče, torej gre za prostor, kjer se izvaja streljanje na tarče z namenom treninga ali pa strelske tekme. Prostor mora izpolnjevati določene zakonske pogoje glede varnosti. Torej za "lovska" strelišča veljajo isti pogoji kot za športna, res pa bi bilo neživljensko pričakovati da bi lovci čakali na prvo srno, ki bi po naključju zašla na področje strelišča. Zato pa lahko streljajo v lovišču. Kako pa je to v praksi, pa vemo, anarhija. In zakaj je tako tudi vemo, ter vse izhaja iz bivšega sistema, kjer je bilo civilno orožje privilegij vladajoče elite.
Odgovori
#9
Ko navajam lovce, ne mislim vseh, ampak le določen sloj, ki se obnaša precej vzvišeno...
Pojasnilo - predno začnejo leteti polena. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
Potem je bilo nekaj več kot 20.000 ljudi elita? Recimo moj sosed, voznik cisterne z mlekom? Ali sosedov Jože, ključavničar? Naslednji sosed Francelj, varilec? Ne bluzi. To je daleč od kake elite.
Elita pa je bil "prvi med tovariši", ki je poknil zaščitenega medveda, kadar se mu je kurac dvignil.
Odgovori
#11
"Uroš Palhartinger" Napisal:"357, ponavljam, strelišče je strelišče..."
Lahko ponavljaš. Na žalost, je 56. člen zakona močnejši... [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
pa gledam toti 56. člen v ZORO1 UPB, pa ne vidim kjer bi to pisalo...
Odgovori
#13
"Rok" Napisal:Elita pa je bil "prvi med tovariši", ki je poknil zaščitenega medveda, kadar se mu je kurac dvignil.
ne morem verjeti da se mu je na stara leta glede na odstrel, tolikokrat dvignil. Je to le tolikointoliko let pred viagro [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Odgovori
#14
V takšni obliki sem ga našel in se nanj sklicujem in popravljam, da ni odstavek v členu, ampak mnenje MNZ [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] :

56. člen zakona o orožju - uradno prečiščeno besedilo

Izvajanje streljanja

Na strelišču lahko izvaja streljanje posameznik, ki ima orožni list ali dovoljenje za posest orožja, z orožjem iz 2. in 3. točke kategorije D pa tudi posameznik, ki ima za tako orožje priglasitveni list.

Posameznik, ki ne izpolnjuje pogoja iz prejšnjega odstavka, lahko izvaja streljanje le pod nadzorom upravljalca strelišča ali pooblaščenega delavca strelišča.

Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena, smejo polnoletni člani strelskih društev izvajati streljanje samostojno, mladoletni člani teh društev pa pod nadzorom inštruktorjev, trenerjev ali odgovornih oseb strelišča.

Upravljalec strelišča ali pooblaščeni delavec strelišča odreče izvajanje streljanja oziroma prepustitev orožja posamezniku, ki je pod vplivom alkohola ali mamil oziroma če njegovo telesno in duševno stanje očitno kažeta na to, da ne bo varno uporabljal orožja.

Minister, pristojen za notranje zadeve, predpiše podrobnejše predpise o redu na strelišču

O tem pa je na tem forumu bilo objavljeno tudi menje MNZ.

Ker je lovsko strelišče izvzeto iz javnih strelišč, zakon pa določa kdo sme imeti v posesti orožje, iz tega logično sledi, da oseba, ki nima orožne listine ne sme izvajati streljana na lovskem strelišču. Na lovskem strelišču tudi ne smejo izvajati streljanje osebe, ki niso lovci, imejo pa športno ali varnostno orožje.

Zaradi tega v pravilniku LZS tudi pogoj, da ima oseba, ki izvaja izobraževanje o varnem rokovanju z orožjem strelišče ali pogodbo o najemu civilnega strelišča.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#15
Bo kr držalo da...
Odgovori
#16
vseeno je malo "češko" ker v 56. členu piše:
Posameznik, ki ne izpolnjuje pogoja iz prejšnjega odstavka, lahko izvaja streljanje le pod nadzorom upravljalca strelišča ali pooblaščenega delavca strelišča.
to pomeni, da lahko kljub temu streljam tam...
Odgovori
#17
Ne

zgornji del se nanaša na komercialna strelišča potem imaš pa spodaj izvzem od tega so lovska strelišča, ki pa .....
Odgovori
#18
aha. beri do konca...- to pa nisem.
Odgovori
#19
Ja to so te pravniške fore ko cel roman govori o nečem na koncu dodajo pa "ampak" "če" "lahko" "morda" [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img].
Odgovori
#20
Ne vem kakšen je interes MNZ-ja o ločevanju urejenih strelišč na športna in lovska, razen da gre za elitizem lovskega stanu. Urejeno strelišče je zame vedno samo strelišče, prostor kjer je namenjen streljanju. Pravica do uporabe strelišča izvira pa iz obligacijskega zakonika oz. iz statuta društva, kamor se MNZ po logiki prostega razpolaganja z lastnino ne sme in ne more mešati. Zaključek tega famoznega 56. člena ZOro-1-UPB1 je splošna uzakonitev zakonskih cvetk nekdaj objavljenih v tajnih uradnih listih tipa "ako se drukčije ne odredi".

Sem pa že videl kar nekaj takšnih (lovskih) strelišč, v glavnem gre za polstrelišča, ki ne izpolnjujejo niti minimalnih varnostnih kriterijev, torej se tam sploh ne bi smelo streljati. Na njih lahko lovci streljajo le zaradi dejstva, da se prostorsko nahajajo v samem lovišču, torej tam, kjer lahko lovci počnejo s svojimi flintami vse kar se jim zaželi in poželi. (streljanje iz ceste navzdol v graben, "strelišče" je kar cesta, del ceste, ali pa kar ob lovski koči v prvi hrib, grič, nasip, se pravi kar strelski piknik. Še slabša situacija pa so (lovska) strelišča za streljanje glinastih golobov, kjer šibre prosto padajo po okolici. Ko pa lovci po svojem razporedu uporabljajo športno strelišče mimo statuta strelskega društva (ki se pač nahaja na področju lovišča, kjer so lovci nedotakljivi), pa zakonodajalca (MNZ) ne moti.

Skratka, če je (lovsko) strelišče urejeno po vseh varnostnih pravilih, ki veljajo za vsa druga (športna) strelišča, ne vidim razumnega zakonskega razloga zakaj se tam ne bi smelo izvajati športnih strelskih dogodkov, ki jih organizira lastnik strelišča - lovska družina.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)