Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zastava M70 kal 7.65 ali 9 mm browning ?
#1
Spoštovani kolegi!

Odločil sem se za nakup sicer malo "nostalgične" pištole Zastava M70.
Ker je žal v Sloveniji nihče ne uvaža (nove), sem se obrnil direktno v tovarno v Kragujevac, kjer ob predložitvi nabavnega dovoljenja, uradnega prevoda dovoljenja in odobritve MUP-a Srbije baje ni problemov z izvozom.
Zdaj pa dilema, nekoč so proizvajali samo kal 7.65, danes pa imajo v ponudbi tudi 9 mm browning (9 x19 mm), in nimam pojma kaj nabaviti, vidim pri vsaki prednosti in slabosti.
Morda razmišljanje, M70 je mala in lahka, kratka cev, tukaj bi bil močnejši odsunek, vprašanje kakšna bi bila točnost pri 9mm.

Link proizvajalca:
[url="http://www.zastava-arms.rs/"]http://www.zastava-arms.rs/[/url]

Kaj priporočate, izkušnje z M70 ?

Hvala za razmišljanje in diskusijo.

Lp
Odgovori
#2
Jaz sem novo Zastavo kupil pri Koptex.

Drugace pa je 9mm Browning kaliber 9x17 oz. .380 in ne 9x19. M70 ne delajo v 9x19 kalibru kolk vem..

Pa ta moja NOVA Zastava se ne more primerjat po kvaliteti izdelave z starejsimi letniki, je hudo slabo narejena.. Mogoce si rajse omislis dosti cenejso varijanto pa kupis rabljeno...
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#3
"burt" Napisal:"... nekoč so proizvajali samo kal 7.65, danes pa imajo v ponudbi tudi 9 mm browning (9 x19 mm),..."
Kakor je meni znano, so M-70, vedno izdelovali v 7,65 in 9x17 ( 9 mm Browning, kratka devetka ), oziroma v eni in isti pištoli lahko, brez vsake spremembe, uporabljaš oba kalibra, z menjavo cevi..
Opcija 9x19, za M-70, ne obstaja.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#4
Obstajal pa je povečan (izvozni) model pištole M57 v kalibru 9×19 z dodano ročno varovalko, in če me spomin ne vara, se je imenoval M70A (???). Tako imamo v programu kar štiri različna orožja z označbo M70:

-M70 pištola kalibra 7,65 (popularna čebelica)
-M71A zgoraj omenjena 9 milimeterska "tetejevka", izpeljanka iz M57
-M70 družina avtomatskih pušk sistema Kalašnikov
-M70 lovska puška repetirka sistema Mauser

Za čebelico v kalibru .380 ACP (kratka devetka) pa še nisem slišal, dvomim tudi da obstoja konverzijski paket, ker je čebeličino zaklepišče preozko za "debele" naboje 9 mm. Povsem druga zgodba je pri Berreti mod. 81, ki se jo z konverzijskim paketom enostavno nadgradi v model 84.
Odgovori
#5
Link Zastava arms M70A kalibra 9×19:

[url="http://www.zastava-arms.co.rs/cms/index.php?id=41#opis"]http://www.zastava-arms.co.rs/cms/index.php?id=41#opis[/url]
Odgovori
#6
M70 - "čebelica" je v 7.65 in .380 - za pokat je [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] Konverzija obstaja, se je ze prodajala tudi na tem forumu.. Mogoce bi prodajalec znal kaj vec povedat o lastnostih..

M57 - "TT" je v 7.62 pa 9x19 kalibru - Lepse se poka kot čebelica [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] Ocitno je model v 9x19 imenovan M70A (zalostno).


Obe sta boljse izdelave iz YUG obdobja kot pa zdaj iz Srbije
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#7
Hvala za odgovore in mnenja.

To glede kalibra je tudi meni bilo zelo čudno, ok 9x17 mm mi je jasno.
Finta je v tem, da sem klical v tovarno in so mi razlagali da imajo po novem M70 9x19 in ne 9x17. Prepričevali so me, da je serija M70A nekaj drugega in je osnova M57.
Zanimivo je da na njihovi spletni strani, pod uputstvo za upotr (pdf) enako piše 9x19.

Koliko je cena v Slo za 7.65?
Odgovori
#8
"burt" Napisal:...
Prepričevali so me, da je serija M70A nekaj drugega in je osnova M57.

Sej je dal Uroš zgoraj link do M70A modela v kalibru 9x19.

Kolk stane nova čebelica ne vem, jaz sem kupil M57 LUX pa ni bila poceni glede na to kak d*ek je..
Rabljene čebelice pa so od 100 eur gor.
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#9
"Uroš Palhartinger" Napisal:"...Za čebelico v kalibru .380 ACP (kratka devetka) pa še nisem slišal..."
Si pa sedaj, oziroma prej, ko sem pisal ravno o "čebelci" in nobeni drugi pištoli.
V to pištolo gre, z majhno predelavo nabojnika in menjavo cevi, tudi kaliber 9x18 Makarov.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
357, hvala na informaciji glede konverzije čebelice na 9-milimeterske naboje.

Burt, čebelica (M70) je pri Rebecu na voljo za 120€ link: [url="http://rebec.si/si/pistola-zastava-m70-7-65mm-i1643.shtml"]http://rebec.si/si/pistola-zastava-m70- ... 1643.shtml[/url] , če pa bi jo želel kupiti ceneje (okoli 50€ - legalno seveda) pa poglej na svoj ZS (zasebno sporočilo) pa me kontaktiraj, ker poznam človeka, ki jo prodaja.

Strelivo pa je pri Rebecu na voljo za 0.31€ za komad; link: [url="http://rebec.si/si/strelivo/kalibri/7-65-browning-g156.shtml"]http://rebec.si/si/strelivo/kalibri/7-6 ... g156.shtml[/url] , zagotovo pa pri kakšnemu lokalnemu prodajalcu izbrskaš še cenejše strelivo.
Odgovori
#11
Moje mnenje glede pištolice M70 - gre za izredno malo pištolo, ki postaja že arhaična, saj je izpeljana iz sovjetske TT-jevke (oz. M57), ta pa je izpeljanka iz Browningovih pištol z obdobja preloma 19. in 20. stoletja, kamor sodi tudi kultni Colt 1911. M70 ima fiksne merke, enoreden nabojnik z osmimi naboji, strelski oprijem je slab, saj med streljanjem držiš pištolo (poleg palca) samo s sredincem in prstancem, za mezinec pa je ročaj prekratek. Rešitev se ponuja v podaljšku nabojnika, zaradi katerega se (ob zamenjavi vzmeti) poveča tudi kapaciteta nabojnika za dva naboja. S to pištolo nisi konkurenčen na nobeni strelski tekmi. Nima nobene ročne varovalke, edina varovalka je avtomatska, ki blokira sprožilec če v pištoli ni nabojnika, kar pa ni bistveno za samo varnost (z minimalnim posegom -piljenje se lahko ta varovalka odstrani). Pištola je skrajno neugodna za razstavljanje - s šibko moraš v ogrodje potisniti vodilo povratne vzmeti, pri tem pa moraš hkrati obrniti obroček ki zapira zaklepišče okoli izhoda cevi. Prav tako moraš biti pozoren pri ponovnem sestavljanju pištole, saj lahko vodilo povratne vzmeti narobe obrneš za 180 stopinj. Zaradi skromnega popvpraševanja po strelivu, je tudi cena streliva dražja. Pištolica je primerna kvečjemu za reševanje problemov glede varnosti, a je tudi na tem področju zaradi šibkega streliva .32 ACP (7.65×17) precej nekonkurenčna. Ima pa nostalgično (zbirateljsko) vrednost, z njo z njo so bili desetletja opremljeni policisti oz. miličniki. Privlačna je tudi njena cena, a dokumentacija zanjo stane isto kot pa za kakšen sodoben in konkurenčnejši kos. Vsekakor pa gre za orožje, ki je preizkušeno, trdno in posledično zanesljivo.
Odgovori
#12
"Uroš Palhartinger" Napisal:"... S to pištolo nisi konkurenčen na nobeni strelski tekmi..."
Ta trditev, povsem ne drži!
Iz prakse, ti lahko zagotovim, da je, ta pištola, zelo konkurenčna, v disciplinah preciznega streljanja, v kategoriji nepredelanih vojaško/policijsko/civilnih pištol, v kalibru 7,65 mm. Tekmovanja so se izvajala pred leti. Poleg omenjene, se je lahko videlo naslednje znamke pištol:
Beretta ( 34, 35, 70 ), Walther ( PPK, PP ), Zbrojevka/Vzor ( 27, 50, 70 ), FN 10/22, Mauser HSC, Bernardeli , Astra, FEG, Erma, Galessi, itd.
Najboljši tekmovalci, so dosegali rezultat preko 180/200 krogov, v tarčo ISSF, na razdalji 25 m, enoročno. Kdor zna, zna. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#13
"357" Napisal:Iz prakse, ti lahko zagotovim, da je, ta pištola, zelo konkurenčna, v disciplinah preciznega streljanja, v kategoriji nepredelanih vojaško/policijsko/civilnih pištol, v kalibru 7,65 mm. Tekmovanja so se izvajala pred leti.

Problem je v dejstvu "Tekmovanja so se izvajala pred leti", torej danes teh tekem ni več. Seveda je pištola konkurenčna, če je tekmovanje zastavljeno kot tekma sicer nekonkurenčnih pištol.
Odgovori
#14
"Uroš Palhartinger" Napisal:"... Seveda je pištola konkurenčna, če je tekmovanje zastavljeno kot tekma sicer nekonkurenčnih pištol."
Vsaka pištola je lahko konkurenčna v kategoriji/disciplini, v katero spada. Seveda ni konkurenčna kakšni, do kraja sfrizirani pištoli za jurja in več €. Tu pa nastopijo, izven konkurenčni tekmovalci, ki zmorejo narediti tudi precej visok rezultat z "nekonkurenčnim" orožjem. Zopet ti lahko povem iz lastne prakse, da sem deležen, čudnih pogledov na kakšni tekmi, ko se mi, s serijskim orožjem, posreči premagati marsikaterega "mercedeza", pa sem povsem povprečen strelec. Tokrat sem uporabil, sedanji čas. [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] V športu bi bilo potrebno več pozornosti posvetiti konkurenčnosti ( znanju ) posameznika, kot pa športnemu rekvizitu. Saj vemo za tisti pregovor, ki pravi, da je s polno ri..., lahko sra..! [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Mogoče smo malo off...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#15
357, saj je prav da debatiramo, napisal sem le svoje mnenje glede glede Zastavine čebelice M70, v kategoriji nostalgičnih pištolic kalibra 7,65 bi se osebno rajši odločil za Waltherja PP.
Odgovori
#16
Uroš - Debatiramo in tako je prav!
Iz mojega dela debate, kjer navajam dejansko stanje, se da razbrati, kje se s tvojim mnenjem, v popolnosti ne strinjam, oziroma, kje se teorija in praksa razhajata...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#17
357, nekoč sem "znanje" o orožju nabiral izključno iz Revije Obramba, kjer so področje orožja v največji meri pokrivali publicisti Janez Hartman, Rok Štupar, Janez Kotnik, Momir Vukčević in v manjši meri tudi drugi. Debata na članke ni bila mogoča, danes pa imamo spletne forume, kjer pač vsak pove svoje mnenje. Vsak ki pa bere naše poste in bloge, jih mora vzeti z nekaj rezerve, enako kot članke v tiskanih medijih.
Odgovori
#18
Kot že rečeno so tudi tele stara ali majhne pištole čist natančne sam sem fan Makarova in njegovih civilnih klonov,ker ima fiksno cev je dokaj natančna pištola in brez skrbi lahko osramoti marsikatero full size moderno pištolo

Attached files [Image: 1996_914c8fac240aeecbb120b4ac608f4d9a.jpg]
Odgovori
#19
mr.T, Makarov pa je klon Waltherja PP, tako da so mi tudi Makarovi všečni.
Odgovori
#20
Recimo ,da je klon PP a je vseno malo zrastel tako da lepo v roko paše brez kakih podaljškov magazina in pa novejše verzije PMM in civilni Baikal imajo že 2 redni magazin in vsaj nekateri tudi nastavljive mirke


Da ne pozabim omenit še tipčno ruski gadget EFA tok ki ob potegu izklopi varovalko in repetira pištolo [img]{SMILIES_PATH}/new_2gunsfiring_v1.gif[/img]
http://www.youtube.com/watch?v=XYen4bXV3hs
http://www.youtube.com/watch?v=Ie7KiQZWN...re=related

Attached files [Image: 1996_6bba2c897f885f447ee704054473abfd.jpg] [Image: 1996_7976ed92c16e1636daf33f0d26eb6d04.jpg]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)