Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlog izboljšav tekem preciznega strelstva
#1
Eden od problemov ,ki se se na tekmah konstantno ponavlja je vprašanje realnih distanc do tarče ,to je sicer problem ki na tekmah preciznega strelstva nima kaj iskati,precizno strelstvo poteka na znane razdalje če je to 500m naj bi bilo 500 ne pa 450m ali 520m ,a seveda je razumljivo ,da pri nas pač ni urejenih strelskih poligonov tako da so variacije sprejemljive a bi bilo zelo dobro to pribljižno zmerit in tekmovalcem dat podatek,drugače pa se dogaja da seveda nastaviš vse za prave distance in potem 'navdušeno' pregleduješ svojo tarčo ki ima grupo pre visoko ali pre nizko za toliko kot je odstopanje v razdalji. ,saj še posebej zdaj poleti predno pride na vrsto pokanje že tak mirage da se samo občasno vidi luknje ,drugače je kar naenkrat obvezna oprama postal daljinomer.
Odgovori
#2
Bolj kot daljinomer, je obvezen zelo dober spektiv, pri odprtih merkih in tudi pri slabšem strelnem daljnogledu.
Ne vem, če je že komu uspelo dobro odstreliti tekmo, da ne bi premikal merilnih naprav na orožju, ker jih je včeraj dal na nulo. Premikanje je obvezno tudi v primeru, ko se strelja na 100% enako razdaljo. Malo kdaj bodo zadetki, iz dneva v dan, na istem mestu.
Ni velik problem, če je razdalja 480 ali 520, namesto okroglih 500 metrov. Važno je, da je strelska linija vzporedna z linijo tarč, kar pomeni, da so razdalje na vseh strelskih mestih enake.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#3
Pri odptih merkih se poka v glavnem na 100m tu najslabši spektiv vidi luknje,na večjih razdlaljah 300+m pa je vročica včasih taka da ti tud zelo dobra optika ne pomaga ,-+20m nima veze če je to znan podatek drugače pa kadar se strelja v taki vidljivosti ki ne omogoča potrdivtve zadetka ,je rezultat odvisen predvsm od nastavitve padca ki pri kakih 400 ali 500m že ni zanemarljiv ,namesto zadetkov v regiji 9-10 krogov je grupa področju 6-7 zgoraj ali spodaj. Kar se pa tiče strelske linij je pa to zelo odvisno od strelišča ponekod so prov terensko razmetana mesta in še tarče niso v isti liniji tako da je dafinitivno nekaj variacije v distancah.
Odgovori
#4
"m Napisal:"Pri odptih merkih se poka v glavnem na 100m tu najslabši spektiv vidi luknje..."
V tem mesecu bosta ( v glavnem ) dve tekmi na 300 m - preberi razpise.
Z najslabšim spektivom, tudi na 100 metrov ne boš videl lukenj kalibra 5,6 mm, ob slabih pogojih.
"m Napisal:"...namesto zadetkov v regiji 9-10 krogov je grupa področju 6-7 zgoraj ali spodaj..."
Še vedno ne verjameš, da so lahko zadetki drugje, kot jih pričakuješ, tudi pri enaki razdalji, na kateri si treniral?
"m Napisal:"... in še tarče niso v isti liniji..."
Pa bi morale biti.
Pogoji niso enaki, če polovica tekmovalcev strelja, nekaj deset metrov bližje ali dlje...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#5
Citat:Z najslabšim spektivom, tudi na 100 metrov ne boš videl lukenj kalibra 5,6 mm, ob slabih pogojih.
mogoče? kaj pa jaz vem moje izkušnje so na dveh yukonih 50x in 100x pa kakem kitajcu za 100Eur in kitajskemu daljnogledu z 10x kjer se luknje vidi bolje kot pri velika večina spektivov ,ni kaj kitajci z plastičnimi lečani so zelo napredovali,sem nekaj časa pokal Saigo .223 in oporabljal Yukon 50x spektiv za kai 80Eur in stvar čist dela .Zaenkrat še nisem imel spektiva ki ne bi videl .223 .Kolikor pa gledam sceno na tekmah je bore malo .223 v glavnem stare vojaške puške v polnokrvnih kalibrih.

Citat:Še vedno ne verjameš, da so lahko zadetki drugje, kot jih pričakuješ, tudi pri enaki razdalji, na kateri si treniral?
nimam možnosti pokat preko 100m tako da vsakič sproti na tekmi štelam optiko ,najprej pokam 100m potem pa dalje.Uporabljam romuna IOR ki ima zelo dobre leče vsaj tako dobre kot najboljše optike na sceni, tako da na večini tekem vidim luknje a vsake toliko so vseno pogoji taki da nima veze kako dobro optiko imaš takrat je odvisno od pogojev in poligona na isti tekmi se včasih zgodi da vidim luknje na 500m a ne unih na 300m.Včasih se preprosto ne vidi še posebej precej manjših luknej 6-6.5mm ki so zaradi VLD krogel res minimalne. 7.62 v primerjavi dela luknje kot kak wadcutter. Razlika v razdalji pomeni razlika v padcu v kolikor je razdalja znana tudi padec vedno štima saj si za to narediš tabelo kjer lahko upoštevaš tudi temperature.

Citat:Pogoji niso enaki, če polovica tekmovalcev strelja, nekaj deset metrov bližje ali dlje...
Res je,pa saj ne da so tekmovalci zelo različno oddaljeni od tarče, a me nebi to čist nič motilo če bi za svojo tarčo vsaj pribljižno vedel distanco ne pa da pokam na 500m potem pa se zmeri tarčo na 475m pri meni ker imam 6.5mm je to nekje v rangu 18cm ,nekomu ki poka .308 pa je to 30+cm kar je zadost da tarčo ki je 50x50 zgreši na 300m so razljike precej manjše a vseno zadost za konkretno drug rezultat.Sam vedno pokam za nastavitvijo za par klikov manj ker so tarče ponavadi bližje kot rečeno dalj jih še nisem srečal.Potem pa še za poletno temperaturo kak klik dol spustim pa sem kljub napačni distanci še nekako ok a vseno na veliko zgubljaš kroge v kolikor ne vidiš lukenj .

Poanta vsega je da je to realen problem strelišč ,ki je tudi lahko rešiljiv iz strani organizatorja ,skoda bi pa bilo da je potrebna obvezna oprema še laserski daljinomer.
Odgovori
#6
Je bil verjetno večji problem za nezadostno število krogov neupoštevanje zanosa zaradi vetra kot pa netočna razdalja.
Vsaj tako sem videl skozi svoj daljnogled. Sem streljal v prvi rundi na 500 m.
Odgovori
#7
zanos zaradi vetra je pač objektivna strelska napaka to da imaš tarčo namesto na 500m na 475m pač ne če si streljal na 500m v prvi rundi potem si bil spodaj na hribčku 3 pozicija in zgoraj streljal 3 tarčo ki je bila kar nekaj metrov višje in dlje od prve in druge .To sem opazil ker sem iskal kje sploh sta tarči 1 in 2 saj sta bili v čist drugi liniji. Pa konec koncev jaz nisem imel take napake ,ker sem kot rečeno dol odvil zaradi temperature pa še par klikov zaradi dvoma o razdalji tarče a še vedno bi šel lahko 8-10cm dol ,večjo težavo je imel kolega zraven ki je pokal po reglcih in izračunih in nastrelil črto na zgornji rob tarče.
Odgovori
#8
vsaka šola nekaj stane. Tarča #2 je očitno bila na takem fajnem placu, da je bilo miraža polna kapa in nisem videl niti ene luknje, čeprav sem pa jih (vsaj) bežno opazil na tarčah #1. Ker sem verjel na besedo balističnim tablicam (500m razdalje, pri upoštevanju višine 680m in temperature 36°C) sem nastavil cca 15moa, čeprav bi jih bilo v resnici (475m) dovolj 12,7 - par klikov sem odbil ker se mi je zdelo visoko, ampak je bilo še zmeraj previsoko. Drugi kiks - malo neumno je korigirat zanos pri 2m/s vetra, potem pa počakat in streljat v luknjah med sunki vetra. Tako sem verjetno eden od redkih, ki ima zanos krogel PROTI vetru [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
JBG, there are no failures, just lessons, še posebej če je to moja tretja tekma z optiko in prva na 500m. Bomo vedeli več za naslednjič.

[attachment=0]500_2.jpg[/attachment]

Attached files [Image: 2235_6b86d75f95f9f5e509a9383553febc9b.jpg]
Odgovori
#9
Streljal iz 7 strelskega mesta na tarčo št.7 čisto desno. Na tej poziciji so se lepo videli zadetki skozi streljni daljnogled z 22x povečavo.
Odgovori
#10
kako misliš 7 pozicijo , vprvi rundi na 500m kolikor se spomnem smo strejali trije(1,2 skrajno levo in 3 na tistem malem hribčku) mogoče 4 je in tarč tudi ni bilo 21(1 proba 2 rezultat), tarče 1-2 so bilo skrajno levo par metorv nižje od 3-4 ki so na sredini zgoraj.. Razdalja med strelskim položajem 2 in 3 je bila preko 20m tako da ne vem kej bi lahko imel še ostalie 4.
Kar se tiče opazovanja lukenj je to od tarče do tarče varieralo glede na to kje so tarče postavljene in kaka vročica se tam dela . Jaz sem nekaj svojih videl na probi hkrati pa sem zelo jasno videl tiste na 3 tarči ki je bila višje in dlje. tistia vrsta tarč tam gor je relativno v senci in se je tudi na prejšnem 500m pokanju vidl dobro medtem ko spodaj že na 300m ni bilo kaj vidt.
Odgovori
#11
V prvi rundi je streljalo 7 strelcev. tarče so bile postavljene po celotni dolžini pred gozdom.
Odgovori
#12
2 sta bila skrajno levo nato po 2 strelca iz dveh hribčkov in iz 3.hribčka samo jaz. Skupaj 7.
Odgovori
#13
točno tako - bili so štirje hribčki, na vsakem hribčku po dva strelca (razen na zadnjem hribčku je bil en strelec), vse tarče so bile postavljene v isti ravnini - to je na hribčku pod gozdom in bilo je 21 tarč! Med posameznimi seti tarč za dva strelca je bilo cca 30 korakov in vsaki set tarč je imel nekje zraven tarč (na bližnjem dravesu) privezan trak za gledanje/opazovanje/branje vetra pri tarčah...
Odgovori
#14
"pmari Napisal:vsaki set tarč je imel nekje zraven tarč (na bližnjem dravesu) privezan trak za gledanje/opazovanje/branje vetra pri tarčah...
dobr da mi to poveš šele zdaj, okoli tarče nisem videl nič podobnega [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img]
Odgovori
#15
"Krist Napisal:
"pmari Napisal:vsaki set tarč je imel nekje zraven tarč (na bližnjem dravesu) privezan trak za gledanje/opazovanje/branje vetra pri tarčah...
dobr da mi to poveš šele zdaj, okoli tarče nisem videl nič podobnega [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img]

...to bi ti sicer moral tam povedati linijski, ki je bil v petek z menoj, ko sem jih gor vezal... če ne drugega, so mi vsaj nekateri potrdili, da so trake tudi videli... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
#16
"pmari Napisal:če ne drugega, so mi vsaj nekateri potrdili, da so trake tudi videli... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
sej ne trdim da jih ni bilo, samo da jih (u žaru borbe) nisem videl [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Odgovori
#17
"pmari Napisal:"...to bi ti sicer moral tam povedati linijski..."
Ki ni svojega dela, opravil brezhibno...
Delo linijskega sodnika, je zelo zahtevno in njegove napake, je zelo težko popravljati, če se jih sploh da...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)