Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6. Dolžnosti sodnikov in organizatorja
#21
"Mato", zdaj pa eno vprašanje, ki je v zvezi z ZOro in s strelskim športom. Ker si verjetno že večkrat prebral moje stališče/ugotovitev, da pisci zakona niso prebrali kakšnega tekmovalnega pravilnika in so zapisali nekaj, kar se med seboj "krega". V tem primeru je nošenje, ki je pravzaprav uporaba. Uporaba je strelski nastop.
Kako boš vedel, kdo ima OL in kdo Dovoljenje za posest? Oba dokumenta dovoljujeta uporabo.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#22
"357" Napisal:Kako boš vedel, kdo ima OL in kdo Dovoljenje za posest? Oba dokumenta dovoljujeta uporabo.

Hahaha. 357 si bil hitrejši. Isto vprašanje se mi je motalo po glavi.

EDIT: Drugače bi pa Mato to rešil enostavno: ukinil bi DP in tako bi vsi imeli OL. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_dance.gif[/img]
Odgovori
#23
Ukinil bi Zoro ampak ok....

Ne resno težko pametujem o stvari, ki mi v fundamentu smrdi in dokler razumem ta stališča (pacienti gor/dol) jih še vedno ne sprejemam kot veljavni argument tako, da tu bo bolje da se glede omejitev in procedur dogovorite po pameti in mislim, da je večina strelcev kar za sistem prenašanja s odprtim zaklepom cev v varno smer itd...
Odgovori
#24
"Mato" Napisal:"... da je večina strelcev kar za sistem prenašanja s odprtim zaklepom cev v varno smer itd..."
Če vodiš posebno evidenco, potem upoštevaj večino. V postih se je več uporabnikov opredelilo za prenašanje v embalaži. Pametna odločitev, ker tistega, ki bi orožje pripeljal do rampe na strelišču ( Bloška Polica za primer ), ga vzel iz futrole ali kovčka in nekaj sto metrov nesel do strelske linije, lahko brez dlake na jeziku označimo za pacienta!!
Še eno vprašanje za vse:
Zakaj tekmovalci, ko končajo s svojim nastopom, nestrpno čakajo, da jim linijski sodnik dovoli zapakirati orožje? Gre za orožja iz disciplin, ki so pod okriljem ISSF - zračna pištola, športna MK pištola, pištola/revolver VK, VK puška ( niso naštete vse ).
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#25
"357" Napisal:"...Še eno vprašanje za vse:
Zakaj tekmovalci, ko končajo s svojim nastopom, nestrpno čakajo, da jim linijski sodnik dovoli zapakirati orožje? Gre za orožja iz disciplin, ki so pod okriljem ISSF - zračna pištola, športna MK pištola, pištola/revolver VK, VK puška ( niso naštete vse )."
Ker ni bilo niti enega poskusa odgova, ponavljam vprašanje. Gre za upoštevanje enega pravila in ne zato, da bi se komu mudilo domov. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Obstaja možnost, da to pravilo velja tudi v nekaterih drugih in ne samo v disciplinah preciznega streljanja, ki so pod okriljem ISSF. [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#26
"357" Napisal:
"Mato" Napisal:ga vzel iz futrole ali kovčka in nekaj sto metrov nesel do strelske linije, lahko brez dlake na jeziku označimo za pacienta!!
če streljam na 100m, potem pa moram razstavit puško, sneti nogice zapakirati puško v kufer in nesti tistih nekaj metrov stran do linije za streljanje na 300m bi prej rekel da je pacient tisti ki me sili na take neumnosti
Stane vse vidi, Stane vse ve...
Odgovori
#27
To smo že enkrat napisali, da je edina (zaenkrat) izjema - ker itak ostajaš na istih strelski liniji, a ponavadi zgolj zamenjaš strelsko progo --> pomembno je pač to, da NE GREŠ VEN IZ STRELSKE LINIJE, zato ti tudi ni potrebno pospravljat/razstavljat orožja, kot si napisal.


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#28
"bobi" Napisal:To smo že enkrat napisali, da je edina (zaenkrat) izjema - ker itak ostajaš na istih strelski liniji, a ponavadi zgolj zamenjaš strelsko progo --> pomembno je pač to, da NE GREŠ VEN IZ STRELSKE LINIJE, zato ti tudi ni potrebno pospravljat/razstavljat orožja, kot si napisal.Ajd!
jp, velja pa za vipavo. na bloški pa je že probljem, ker so linije malo bolj narazen [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori
#29
"SVizec" - Na BP je razdalja med obema linijama malo večja od "tistih nekaj metrov". Vseeno pustimo razdaljo ob strani in gremo razmišljat v drugo smer. Kdo ti garantira, da boš na drugi poziciji takoj na vrsti in boš lahko orožje postavil na strelsko linijo? Kje boš imel orožje dokler ti sodnik ne dovoli pristopa?
Boš orožje kar pustil v pesku, blatu, mokri travi med gledalci ali ga boš kakšno uro držal s cevjo v zrak?
V vseh naštetih primerih ( brez upoštevanja zakona, predpisa, pravilnika ) je uporaba logike ( zdrave pameti, če hočeš ) na prvem mestu in ta določa, kdo je pacient in kdo ni. Seveda se lahko vpraša tudi za drugo mnenje. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] Če je komu kaj mar za njegovo orožje, ga bo zaščitil, dal v kovček ali futrolo brez tega, da ga "kdo sili v take neumnosti".
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#30
če pustimo ob strani da imam OL in s tem dovoljenje za "nošenje" orožja na strelišču in ne zgolj "prenašanje" je vprašanje na mestu. Pa kaj če je razdalja 10 ali 100m?
pacient je tisti ki na takem dogodku nosi puško s polnim naboljnikom ali še slabše, z nabojem v cevi. Kar je striktno po OL pravilno glede definicije "nošenje = orožje pripravljeno na uporabo", mar ne?
če bom na vrsto kasneje bom puško odložil na podlogo, ki jo nosim s sabo in pustil da se cev ohladi ne pa da jo razmontiram in zaprem v kufer. Sicer pa kaj počnem s puško ni stvar debate, samo bedarija je da hočete biti bolj papeški od papeža.
Stane vse vidi, Stane vse ve...
Odgovori
#31
Nisi dojel bistva, o katerem so poleg mene pisali tudi drugi.
V "igri" je prenos orožja od parkiranega avta do strelišča in nazaj, ter rokovanje z njim na strelski liniji.
Stvar debate je strelišče na BP, kjer so linije precej narazen in ne moreš orožja ( napolnjenega, praznega, brez zaklepa, z zastavico.. ) kar tako prenašati in puščati izven strelske linije.
Na žalost nekaterih, je strelišče prostor, kjer je potrebno, poleg že vseh naštetih stvari, biti discipliniran in se obnašati spodobno - to ti samo od sebe pride s kilometrino ( več kazni dobiš, prej ti je vse jasno ). Da se preselimo malo na gradbišče: Je mogoče že kdo videl možakarja ( s potrjeno delovno vizo [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ), ki nosi na rami 50 kg vrečo cementa in v rokah pelje prazno ( brezhibno ) samokolnico? [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#32
Mi lahko kdo od "dinamikov" pove, kako je s kontrolo orožja in če se iz discipline v disciplino kaj razlikuje?
Zanima me predvsem podatek, kdaj lahko sodniki kontrolirajo ( pred, med in kako dolgo po tekmovanju )?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#33
Nekako tako:

Pri prihodu na tekmo imaš orožje v embalaži, strelivo seveda ločeno. Odideš v varnostno cono, kjer si orožje "opasaš" (edini prostor na strelišču, kjer je rokovanje z municijo prepovedano!), potem odideš na progo, ki ti je določena, tam pa lahko SO pri preverjanju prisotnosti tudi preveri ustreznost opreme in orožja (glede na zahteve pravilnikov, prijavljenih strelskih disciplin,...). Pregled se lahko opravi med uradnim delom tekmovanja (takrat, ko se spopadaš z progo te nihče ne moti, razen, če je posredi vprašanje varnosti), po končanem uradnem delu pa ne več. Odvzame se ti lahko tudi določena količina municije (ponavadi 8kom takoj po odstreljeni progi - da daš "tapravo" municijo [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ), da lahko izmerijo in izračunajo zahtevani "Powerfactor".

Vsaka zveza pa to določi do potankosti v svojem strelskem pravilniku...
Odgovori
#34
Hvala za odgovor.
Pri "ta pravem preciznjaku" pa tekmovalci čakajo na sodnikovo dovoljenje, da lahko orožje pospravijo v futrole, kovčke, ker potem ni več podvrženo sodniški kontroli. Če tekmovalec na zaključku natopa, brez odobritve sodnika, pospravi orožje, je diskvalificiran. Diskvalifikacija sledi tudi po končanem nastopu, ko se ob preverjanju trdote proženja ( omenil sem orožja, pri katerih se to preverja ) ugotovi, da ne ustreza normi.
Se pravi, da ob prenašanju orožja po strelišču, ko ni v zahtevani embalaži, si lahko vedno pod kontrolo sodnikov...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#35
357 da dopolnim Marjana. Ko si na progi ti lahko sodnik pogleda opremo in če ne ustreza tudi prestavi v drugo skupino (OPEN). ENako je z odvzemom streliva za merjenje faktorja oz. to ti lahko odvzame kadarkoli na tekmi, vendar to počnejo na progi (ko odstreliš) ker ti takrat odvzame strelivo iz nabojnika, ki si ga imel v orožju. Tako ti definitivno meri naboje s katerimi si streljal in ne neke "pripravljene" za chrono. Tudi kar se tiče merjenja sile proženja je podobno. Sodnik hodi okoli po strelišču z utežjo in naključno izbira "prostovoljce" za merjenje sile proženja. Nato gresta skupaj v varno cono, kjer se samo merjenje tudi opravi. Spet, če teža ne ustreza greš v OPEN. Enako velja tudi ta manipulacijo z orožjem. Edino mesto na strelišču, kjer lahko manipuliraš z orožjem brez dovoljenja/nadzora sodnika je varna cona. Na sami progi pa napolniš šele na ukaz sodnika. Enako velja ko končaš, isprazniš orožje na ukaz sodnika in pospraviš prav tako. Kar se varnosti tiče se IPSC ne razlikuje od ISSF ali katere koli druge resne zveze. Samo pri golaž tekmah lahko tekmovalec počne kar mu je volja in brez ukazov oz. dovoljenja sodnika.

"S.Vizec" Napisal:če pustimo ob strani da imam OL in s tem dovoljenje za "nošenje" orožja na strelišču in ne zgolj "prenašanje" je vprašanje na mestu.

Ko berem tole nisem ravno 100% siguren da ti je jasno kaj pomeni izraz "nošenje" orožja.
Odgovori
#36
Hvala za dopolnilo. Mogoče pa se bo vseeno komu "posvetilo", da na strelišču ne more početi karkoli si zaželi.

"Bobo" Napisal:"... Kar se varnosti tiče se IPSC ne razlikuje od ISSF ali katere koli druge resne zveze..."
Pravilno - se tudi ne bi smelo razlikovati!
"Bobo" Napisal:"... Samo pri golaž tekmah lahko tekmovalec počne kar mu je volja in brez ukazov oz. dovoljenja sodnika..."
To pa je poglavje zase, za katerega so krivi organizatorji. Nihče ne more nikogar karkoli naučiti, če tega še sam ne zna in kar je najhuje, tudi sam noče sprejemati znanja...
"Bobo" Napisal:...Ko berem tole nisem ravno 100% siguren da ti je jasno kaj pomeni izraz "nošenje" orožja."
Ta izraz je tudi piscu zakona ušel iz vajeti. Najbolje bi bilo, da zakonodajalcu predlagamo izbris te besede, ker dela samo zgago in je povsem neuporabna - pesek v oči.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)