Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
7. Varnost
#21
"M Napisal:Lejte dragi moji za moje pojme ste vsi malce hinavski na tem področju. ZORO dovoljuje nošenje orožja športnim strelcem na strelišču in sorry dragi moji, če niste sposobni orožja NOSIT ali imate strah in nezaupanje do sostrelcev potem je z vsem skupaj nekaj narobe in po določeni logiki se ne morem drugega kot strinjati s tem, da se vse orožje kompletno prepove saj očitno nekateri strelci niso sposobni (niso sposobni zaupati) varno rokovati z orožjem.

Bog ne daj da bi bila spet kaka vojna se bomo šli s futrolami pa chamber flagi premikat do sovražnika?

Mato, poznaš moje mnenje v zvezi z nošenjem orožja in raznoraznim omejevanjem... Kakor sem napisal: nimam nobenega problema s tem, da ljudje (tudi) na preciznjakih nosijo pištole in revolverje (varno!!!) za pasom, a meni osebno zaenkrat pač bolj paše tako (beri: ne za pištolo in ne za revolver nimam futrole za pas in je roko na srce za ta dva precizna tekmovalna kosa niti ne potrebujem...). Ko pa bom s časom malo bolj na zeleni veji, da izpolnim želje še v dinamiki, pa me v omari že čaka črna zverinica (pa ne iz Rezije... [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] ) in zraven nje futrola in ostale potrebščine...
Odgovori
#22
Ne mislim to kot zapoved in tud v pravilniku (verjetno sem se kaj zatipkal da se tako razume) mislim da je tako, da se pištole in puške prenašajo po strelišču v futrolah, sefih DHLom whatever ampak , da če nekdo ŽELI lahko izkoristi "pravico", ki mu jo dovoljuje zakon in NOSI orožje na sebi. Nekateri to prakticirajo, nekateri se križajo drugi so spet prestrašeni.

Vse kar jaz zagovarjam je da nismo bolj papeški od papeža in ne prepovedujemo nečesa kar tako ali tako restriktivni zakon celo DOVOLJUJE.

Kakšna so pa načela varnega rokovanja z orožjem pa mislim da je (bi moralo biti) vsem jasno in da neupoštevanje načel velja kot hujša kršitev reda in strelca organizator mora odstraniti --- to je odgovor tistim, ki so začeli omenjati kazanje oneta....
Odgovori
#23
Sej si že bil na kaki tekmi, ne, Mato [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] . V klubu imate vse pošlihtano?!? Blagor se tebi/vam, če je vsem vašim članom z vsemi kategorijami orožja vse jasno, kar se tiče varnega rokovanja z orožjem. Nočem te verbalno "naskakovat", ampak tole obarvano spodaj je malo "brez kurca"
"M Napisal:...in sorry dragi moji, če niste sposobni orožja NOSIT ali imate strah in nezaupanje do sostrelcev potem je z vsem skupaj nekaj narobe in po določeni logiki se ne morem drugega kot strinjati s tem, da se vse orožje kompletno prepove saj očitno nekateri strelci niso sposobni (niso sposobni zaupati) varno rokovati z orožjem.
Bog ne daj da bi bila spet kaka vojna se bomo šli s futrolami pa chamber flagi premikat do sovražnika?
Menda ne govorim o nečem, kar sem do sedaj samo jaz (pa še to samo enkrat po nesreči), opazil. Saj ne prosim, kot naj bi bilo bojda pravilo na BR-ju, da nosiš pol delov zaklepa v toku za pasom. Sem pa že videl strelce (več kot dvakrat [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ), ki jim je puška hodila "odveč" in jim je padla na tla pri pobiranju torbe in/ali ostale opreme ali pa so jo enostavno "v fazi" transportiranja odložili na torbo, ko so srečali sostrelca, s katerim so nato rekli kakšno besedo. Bolj preprosto, kot da je orožje v za to namenjenem nečem med prenašanjem, ne vidim. Ker sam nosim orožje tudi v toku (v službi in na "dinamičnih" tekmah) ti povem, da imam določeno zaupanje do sostrelcev, ki jih poznam. Kakemu od teh strelcev z lahkoto dovolim, da strelja tarčo, ki mu jo držim v roki, a take lahko preštejem na prste obeh rok, za vse ostale pa so tu pravila. Ko boš ti grabil za roko človeka s pištolo, ki se je navkljub letom udeleževanja streljanj, tisočem postreljanih šusov in njegovo gostilniško izpovedjo, da je med boljšimi v klubu/ligi/zvezi/galaksiji, ko se le ta obrne, da pokaže, da ima zastoj - boš govoril drugače. Do takrat mi pač zaupaj, da z moje strani predlagana "varnost" ni nekaj grozno omejujočega in da zaradi tega ne bo nihče slabo streljal ali si izpahnil kolka ali nesrečno sedel pri malici sam, ker ima samo štumf, skoraj vsi ostali pa kovčke [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] .


Ajd!

Edit: Prebral tvoj zadnji post, zato razumem, da ne želiš omejevati bolj kot omejuje zakon... Vem pa tudi, da tega istega zakona ne ceniš najbolj. Kar se tiče prenašanja pištole (brez nabojnika) in revolverja brez nabojev (?!?) v toku, mi ni "drama", a praktičnega vidika takega prenašanja na tekmi natančnega streljanja ne vidim. Zakaj komplicirat - kovček, torba, štumf, embalaža - pa je to-to [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] .
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#24
Tle ne bomo skup prišli in kot sem rekel vas razumem povsem a žal boste tudi vi morali razumeti moj pristop, ki je v fundamentu drugačen.

Tukaj je treba absolutno dati priznanje IPSC organizaciji, ki poskrbi za tvoje primere Bobi. In vsi skupaj mislim, da bi dosti več naredili za varnost, če bi se lotili takega načina zagotavljanja varnosti. Tako pa ta način katerega se gremo ni nič drugačen od načina ki se ga gre država ko omejuje in prepoveduje ter kaznuje...

Torej ker so med strelci pacienti moramo vsi nositi zadeve v torbah itd..., ker nekateri ne spoštujejo pravil moramo vsi... ker eni niso moramo vsi.... (see what i mean). Zakaj enostavno ne bi bilo tudi na tekmi preciznega streljanja normalno, da nekdo spakira kufre in gre domov, če se ali zmoti (se zgodi) ali ne zna ravnati varno....
Odgovori
#25
"M Napisal:Tle ne bomo skup prišli in kot sem rekel vas razumem povsem a žal boste tudi vi morali razumeti moj pristop, ki je v fundamentu drugačen.

Tukaj je treba absolutno dati priznanje IPSC organizaciji, ki poskrbi za tvoje primere Bobi. In vsi skupaj mislim, da bi dosti več naredili za varnost, če bi se lotili takega načina zagotavljanja varnosti. Tako pa ta način katerega se gremo ni nič drugačen od načina ki se ga gre država ko omejuje in prepoveduje ter kaznuje...

Torej ker so med strelci pacienti moramo vsi nositi zadeve v torbah itd..., ker nekateri ne spoštujejo pravil moramo vsi... ker eni niso moramo vsi.... (see what i mean). Zakaj enostavno ne bi bilo tudi na tekmi preciznega streljanja normalno, da nekdo spakira kufre in gre domov, če se ali zmoti (se zgodi) ali ne zna ravnati varno....

Mato, glede na moje (sicer ne preveč obilne) izkušnje lahko rečem, da moramo na tekmah preciznega streljanja še veliko narediti glede doslednosti; včasih imam res občutek v smislu "anything goes...". Popolnoma pa razumem tvoj pristop in filozofijo (ki je btw tudi meni zelo blizu). Najlažje je pač nekaj prepovedati, odvzeti, pa mirna Bosna...
Odgovori
#26
Dodal bi še (ker se je vse skupaj skozlalo v debato (preberite si splošno debato kamor tole načeloma tudi sodi) da to je moje osebno mnenje. Napisana pravila so moje mnenje in dodatki/spremembe, ki so mi jih poslali nekateri in kot taki predstavljajo zgolj osnovo.

Je pa res, da v kolikor ne bo sprememb in popravkov (in s tem ne mislim jadanja in jokanja ampak konkretnih predlaganih sprememb v obliki točk pravilnika) bom dal takega na glasovanje za sprejem (predvidevam, da v tem primeru ne bo deležen ravno neke strašne podpore...).
Odgovori
#27
"M Napisal:Zakaj enostavno ne bi bilo tudi na tekmi preciznega streljanja normalno, da nekdo spakira kufre in gre domov, če se ali zmoti (se zgodi) ali ne zna ravnati varno....
Tole mi je kul, a ti lahko zagotovim, da se tega ne bo moglo izvajati dosledno, ker niso vsi sodniki enako "strogi", odločni, kao "zajebani". Iz prakse imam s tem slabe izkušnje, ko se gre za "manjše" kršitve - ki rastejo... To ni tvoja krivda, niti moja, ampak tako pač je in reda, kar se tiče varnega rokovanja z orožjem, ni za pričakovat nikoli (mislim širše, ne samo o kovčku, torbi, štumfu in embalaži [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] ). Drugače pa se posuvam s pepelom, ker nisem ubesedil še nobene "izboljšave" [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img] . Bom, obljubim [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] .


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#28
Če nekdo ravna nevarno in npr. za pasom nosi nabito pištolo ali pa to isto pištolo položi v torbo je zadeva enako nevarna, še posebej, če se bo torba pometavala naokoli. Edino kar je, orožja ne bo videti, tudi če bo v torbi z nabito cevjo plesalo in "ciljalo" vse naokoli. Problem ni v torbah, temveč v ljudeh.

Osebno pridem na strelsko linijo z orožjem v torbi in ga po streljanju tja nazaj tudi odložim ter odnesem v avto. Nimam pa nobenega problema, če ga kdo nosi za pasom.

Definitivno pa si želim strožjega nadzora (ne)varnega ravnanja na tekmah.

Ah, bom kar jaz zagrizel v kislo jabolko, ostali pa popravljajte: [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]

Citat:7. Varnost
Na strelišču vsi skrbimo za varnost nas in ostalih udeležencev. Poleg
osnovnih univerzalnih pravil o rokovanju z orožjem so tu še dodatne
omejitve:
- v kolikor se dolgocevno orožje prenaša v roki mora biti odstranjen
zaklep ali pa v zadnjem položaju in cev obrnjena navzgor,
- na strelni liniji je edina varna smer orožja proti tarčam, med
menjavo tarč ni dovoljeno zavzemanje položaja ali kakršno koli
rokovanje z orožjem, čas za odstranitev orožja je takoj po streljanju
oz. ko konča zadnji strelec v kolikor čas še ni potekel na povelje
linijskega sodnika,
- kratkocevno orožje se lahko prenaša za pasom oz. v toku,
dolgocevno orožje se lahko prenaša s pasom na rami ali kako
drugače samo cev mora biti obrnjena navzgor,
- uporaba zaščitnih sredstev za sluh je obvezna, močno se priporoča
tudi uporaba zaščitnih sredstev za oči (v primeru streljanja na
jeklene plošče je obvezna).

7. Varnost

Na strelišču smo vsi dolžni skrbeti tako za svojo varnost kot varnost ostalih udeležencev. Poleg osnovnih univerzalnih pravil o varnem rokovanju z orožjem so tu še dodatne omejitve:

- ko dolgocevno ali kratkocevno orožje prenašamo v kovčku ali torbi mora biti orožje izpraznjeno,

- v kolikor se dolgocevno orožje prenaša v roki ali s pasom na rami mora biti zaklep v zadnjem položaju (odprt) in cev obrnjena navzgor,

- kratkocevno orožje se lahko prenaša za pasom oz. v toku, s tem da mora biti orožje izpraznjeno,

- na strelni liniji je edina varna smer orožja proti tarčam. O morebitnem nevarnem ravnanju strelcev odloča sodnik,

- med menjavo tarč ni dovoljeno zavzemanje položaja ali kakršno koli rokovanje z orožjem, med tem časom mora orožje ležati izpraznjeno z odprtim zaklepom,

- če je strelec streljanje končal predčasno, lahko pospravi orožje in zapusti linijo le po kontroli in dovoljenju linijskega sodnika,

- uporaba zaščitnih sredstev za sluh je obvezna, močno se priporoča tudi uporaba zaščitnih sredstev za oči. V primeru streljanja na jeklene tarče je zaščita za oči obvezna tako za strelce kot za gledalce, pri kratkih razdaljah do tarč je priporočeno tudi nošenje dolgih oblačil za oboje ali opazovanje iz razdalje za gledalce.


PS: In, kot je rekel Mato, če vam kaj od tega kar sem napisal ne ustreza, ne začeti godrnjati in modrovati, temveč podajte svoj predlog.
Odgovori
#29
Stra: +1

PS: Evo prvi si, ki je zadevo napisal kot sem si zamislil. Najlepša hvala (malce sem edital, da je res tako kot sem mislil ampak tudi original je blo ok...).
Odgovori
#30
Za slovo od sodelovanja pri pisanju pravilnika, bom skušal razčistiti in komentirati še nekaj pojmov.
Nošenje orožja - pomeni, da ima posameznik, pri sebi orožje, ki je pripravljeno za strel. Ker zakonodajalec ne določa načina nošenja, se ga lahko nosi tudi v roki...Zakonodajalec ni najbolje ocenil dogajanja na strelišču in sem še zmeraj prepričan ( o tem sem pisal že pred leti ), da nošenje orožja, na strelišču, ni. Na strelišču se lahko orožje ( poleg prenašanja ) le uporablja!
Uporaba orožja - pomeni strelski nastop, kjer se strelja na cilje, ki so v naprej določeni ( standardizirani ) in se, iz discipline v disciplino, med seboj razlikujejo.
Orožje, pripravljeno za strel - pomeni, da je napolnjeno, z nabojem v cevi ali vrtljivem bobnu, prstom na sprožilcu in ( po možnosti ) usmerjeno v cilj...
Prenašanje orožja - pomeni, da je orožje zaprto v ( primerni ) embalaži...
Pri prenašanju, moramo zagotoviti sebi in okolici, da je le to varno in da ne povzroča, kakršnega koli dvoma o našem ( poštenem ) namenu.
Športno orožje - je rekvizit, ki je sicer smrtno nevarna igrača in zato, jo po mojem mnenju, lahko imajo le posamezniki, ki so, v prvi vrsti, odgovorni do sebe in do svojih dejanj, ki ne smejo biti v nasprotju s športno etiko in orožno kulturo.

Že na začetku moje dolgoletne prakse, sem prišel do spoznanja in zaključka, da je najbolj varno, kadar se orožje prinese, na strelsko linijo, v embalaži. Ko se linijski sodnik prepriča, da so izpolnjeni vsi pogoji, ki omogočajo rokovanje z orožjem, dovoli tekmovalcem, da odprejo embalažo in postavijo orožje na pult, ali naslon. Prvo potezo, ki jo tekmovalec naredi, je odpiranje zaklepa, odpiranje vrtljivega bobna in izvlek nabojnika ( vse je odvisno od tipa/vrste orožja ).
Kako poteka tekmovalni del, sedaj ne bi pisal. Po končanem strelskem nastopu, je linijski sodnik dolžan preveriti, če je orožje izpraznjeno in šele takrat dovoli tekmovalcem, da orožje pospravijo v kovčke, prevleke, torbe, itd. in ga odnesejo.

Tekmovalci, ki bi cel dan, za pasom nosili kratkocevno orožje, so z moje strani, usmiljenja vredni - če pa jim je to edina pot, do sreče in popolnega zadovoljstva, si zaradi mene, lahko opašejo več kosov kratkocevnega in na rame dajo še kakšen kos dolgocevnega ( da bodo popolni ).
Kako bi izgledalo, da bi imel tekmovalec za pasom, napolnjeno kratkocevno orožje ( uveljavljena zakonska pravica, glede nošenja ) in na strelski liniji, izvajal streljanje z dolgocevnim orožjem, v položaju leže? Mislim, da daleč za njim in tudi okoli njega, ne bi bilo nikogar, ki ima na "podstrešju" še kaj zdrave pameti in uporabo le te, v dobršni meri, priporočam tudi piscem pravilnikov, zakonov, izvajalcem tekem in seveda tudi tekmovalcem/imetnikom ( športnega ) orožja.
Še zmeraj velja tista, da je preventiva boljša od kurative..

Pa lep dan, vsem skupaj. [img]{SMILIES_PATH}/new_2gunsfiring_v1.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#31
357: Spet si veliko napisal in tudi smiselno ampak zakaj tega ne napišeš v obliki člena se pravi


7. Varnost
......
Odgovori
#32
Za ta namen, sem original skrajšal ( priredil ) in se za vse tipe/vrste orožja, glasi enako:
7. Varnost - Kadar orožje na strelišču, ni na strelskem mestu, mora biti vseskozi v torbi/kovčku - zaprto v primerni embalaži.


PS:Mato - naj ti bo, čeprav ni po tvoji meri in mi boš prilepil (-). [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Za tiste, ki so spraševali, v katerem pravilniku piše, naj omenil, da je eden od njih ISSF, pod točko 6.2.2.4.2
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#33
- in + se nanašajo izključno na vsebino in načeloma gre zato, da se zbere recimo 2 ali 3 najbolj podprte predloge in se na koncu z glasovanjem izbere tistega, ki je največ strelcem po godu.

Glede oblike sem pa mal edital post tako, da bo proti koncu urejanja lažje predloge zbrati, da se kaj ne spregleda.


In kot rečeno moj glas je le eden izmed večih in sigurno je meni najbolj pomemben nimam pa nobenih težav s tem, da drugim ni in ne mislim niti ne jemljem tega pravilnika ali mnenj kot nekaj kar bi moralo biti vsem (ali celo meni všeč - v tem konkretnem primeru sem prepričan, da mi sprejet konsenz ne bo všeč [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ) všeč. Dovolj bo le, da nam ne bo tako zanič, da se po njem ne bomo želeli ravnati ali pa želeli prisiliti organizatorje, da ga spoštujejo in izvajajo.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)