Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.6.1 vojaška puška
#1
Ker smo vsi tukaj zato, da bi naši komentarje z veliko pozitivne energije in dobre volje premaknili stvari na bolje, predlagam naslednje... Pojem vojaške puške bi rad generaliziral glede na trenutno stanje v civilnem arzenalu, zato predlagam:

V kategoriji "vojaška puška" je dovoljeno nastopanje vsem vojaškim puškam in njihovim civilnim izpeljankam,katerih zunanjost je identična originalu in ki zadostijo naslednjim zahtevam:
a.) kaliber je lahko 5.45x39, .223Rem, 6,5x55, 7,5x55, .308Win, 7,62x39, .303British, 7,62x54R, 30-06 in 8x57IS. Osnovna ideja, je da se zajame vse smiselne vojaške kalibre, izloči pa raznorazne predelave in wildcat kalibre.
b.) sila proženja mora biti najmanj 1.500g, izjema je Schmidt-Rubin K31, ki ima tovarniško nastavljeno proženje na 1.200g
c.) kopita in olesje mora biti identično vojaškemu, lahko je leseno ali sintetično dobavljeno s strani komericialnih dobaviteljev.
d.) v primeru PAP delovanja mora orožje imeti delujoč plinski sistem.
e.) merki morajo biti identični vojaškim, muha mora imeti kvadratno ali trikotno silhueto muhe (square topped posts). Merki, ki uporabljajo t.i. "vojaški diopter" ali "peep sight"" brez usmerjevalca pogleda so lahko globoki največ 0.70'' (ali 17,8mm) ter imeti premer največ 0.50'' (12.7mm)
f.) dovoljene so notranje modifikacije, ki izboljšajo funkcionalnost in natančnost. Dovoljena je zamenjava cevi s cevjo match kvalitete. Sintetični materiali se lahko uporabijo v notranjosti puške, s čimer se izboljša naleganje sistema v olesje (bedding). Nobena od modifikacij ne sme ovirati osnovne funkcionalnosti orožja ali njegovih varnosnih sistemov.
g.) kopita in olesje je lahko katerekoli barve. Kovinski deli so lahko katerekoli barve. Kovinski deli so lahko aluminij ali jeklo.
h.) prepovedno je dodajanje protizdrsnih oblog na olesje puške.
i.) kompenzatorji niso dovoljeni v kategoriji vojaška puška, dovoljena je uporaba razbijala plamena. Nastavljive ličnice niso dovoljene.
h.) nastop v kategoriji "vojaška puška" ni dovoljen namenskim ostrostrelskim orožjem(Sako TRG, Steyr SSG, Unique Alpine, ipd.) katerim je bila optična namerilna naprava zamenjana z zasilnimi mehanskimi merki (back-up sights) ali diopterskimi merki.

Strelja se na razdalje 100m ali več, leže, sede ali stoje brez naslonov. Dovoljena je uporaba strelskega pasu/jermena (vendar ustreznega vojaškega jermena in ne tekmovalnega ala Anschutz, ipd.!!), jopiča in rokavice.
Orožje se pred tekmo preveri s strani pooblaščenega sodnika in se mu v primeru da zadosti zgoraj razpisanim pogojem odobri nastopanje na tekmah v kategoriji VP. Orožje ustreznost izkazuje z ustreznim žigom (letno nalepko/vinjeto:).
Orožja brez vinjete sicer lahko nastopijo, vendar ne bodo uvrščena v rezultate.

seveda je zgoraj napisano zgolj osnutek, zato pričakujem da bodo padali konkretni predlogi za izboljšave.
Odgovori
#2
Citat:h.) prepovedno je dodajanje protizdrsnih oblog na olesje puške.

ali zamenjave originalnih kovinskih oblog kopita s mehkimi/gumijastimi nadomestki.

Citat:katerih zunanjost je identična originalu

in notranjost vključno z morebitno zamenjanjo cevjo (mora biti v original kalibru)

Citat:dovoljena je uporava razbijala plamena


v kolikor je v izvirniku tako tudi namenjeno.
Odgovori
#3
Citat:a.) kaliber je lahko 5.45x39, .223Rem, 6,5x55, 7,5x55, .308Win, 7,62x39, 7,62x54R, 30-06 in 8x57IS. (zajame vse od švedskih mavzerjev, novih AR&AK klonov, starih in novih AK do švicark, Garanda, mosinov in mavzerk)
303British?
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#4
"Robert" Napisal:
Citat:a.) kaliber je lahko 5.45x39, .223Rem, 6,5x55, 7,5x55, .308Win, 7,62x39, 7,62x54R, 30-06 in 8x57IS. (zajame vse od švedskih mavzerjev, novih AR&AK klonov, starih in novih AK do švicark, Garanda, mosinov in mavzerk)
303British?
Jejhata, pozabil, pa ne namenoma... evo, sem že dodal.
Odgovori
#5
Kristian +1
Odgovori
#6
8x56R?
7,5x54 MAS?
Odgovori
#7
Citat:Delitev VK dolgocevnega orožja brez optike, dajem v razpravo, kot osnutek za tri discipline. Če se bo kaj pametnega našlo in dodalo, prav, če ne, pa ne bo nič narobe. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]

1. - Klasične vojaške/zgodovinske, nepredelane ( dovoljene predelave smo že napisali ) repetirne puške, z odprtimi merki
2. - Vojaške polavtomatske in njihovi kloni, predelane ( repetirne in polavtomatske ) vojaške, ter lovske/civilne, serijsko izdelane puške. Modeli, na katerih so vojaški diopterji, so dovoljeni.
3. - Športne puške, z odprtimi merki in/ali športnimi diopterji - OPEN

Predlagam, da bi se disciplina pod št. 3, kjer je, po celotnem izgledu, športno orožje, streljala "po strelsko", brez naslona. Discipline pod št. 1 in 2, pa z uporabo prednjega naslona in z držanjem puške z roko, ki ne proži, pred roko, ki je na sprožilcu.


To je predlog 357.
Odgovori
#8
Citat:b.) sila proženja mora biti najmanj 1.500g, izjema je Schmidt-Rubin K31, ki ima tovarniško nastavljeno proženje na 1.200g
pravilniki z izjemami ne delujejo najbolje ,pošteno je imet en standard brez izjeme.lahko pa tud šmidt rubini v omarah ostanejo [img]{SMILIES_PATH}/icon_rolleyes.gif[/img] a potem bo 'mauser mafija' morala ponovno zamenjat puške [img]{SMILIES_PATH}/icon_twisted.gif[/img]

Citat:Dovoljena je uporaba strelskega pasu/jermena (vendar ustreznega vojaškega jermena in ne tekmovalnega ala Anschutz, ipd.!!)
povprečji vojaški jermen je popolnoma neuporaben poleg tega pa ti jermeni niso neka huda cenovna postavka.

takle klasičen jermen vojske razen za strelska temovanja praktično niso imele v primeru modernih pušk pa še toliko manj.

Attached files [Image: 1996_95b53aa2f851aba339a3ae763c4489d8.jpg]
Odgovori
#9
"mr.T" Napisal:
Citat:b.) sila proženja mora biti najmanj 1.500g, izjema je Schmidt-Rubin K31, ki ima tovarniško nastavljeno proženje na 1.200g
pravilniki z izjemami ne delujejo najbolje ,pošteno je imet en standard brez izjeme.lahko pa tud šmidt rubini v omarah ostanejo [img]{SMILIES_PATH}/icon_rolleyes.gif[/img] a potem bo 'mauser mafija' mogla ponovno zamenjat puške [img]{SMILIES_PATH}/icon_twisted.gif[/img]

...Mauser mafija... [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]

Zakaj pa ne bi rekli sila proženja min 1100g, pa potem ne delimo pušk na naše in njihove in tako diskriminiramo enega proizvajalca pušk, ker je že tovarniško pač "malo lažja"!!! na prožilcu?
Odgovori
#10
tistih 300 gramov tudi ni neka huda prednost. Jaz osebno mam rajši 2kile, pa da lepo "zlomi", kot pa pol kile s "praskanjem"...
Rajši pustiti tako kot je ustaljena praksa tudi drugje po Evropi (nenazadnje - mogoče tudi kakega strelca iz tujine k nam zanese), kot pa pisati biblijo ščist na novo in drugače
[img]{SMILIES_PATH}/extra_02cents.gif[/img]

EDIT: Švedov jermen je dvodelni & se ga (baje) da kamot uporabljati kot klasičen strelski jermen.
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#11
"Robert" Napisal:"tistih 300 gramov tudi ni neka huda prednost. Jaz osebno mam rajši 2kile, pa da lepo "zlomi", kot pa pol kile s "praskanjem"..."
Pod pogoji, ki si jih omenil pri razmerju 2.000 g : 500 g, tudi jaz prisegam na prvega.
Razlika, tudi vsakih 100 g, pa je opazna pri enakem proženju. To razliko se opazi, ko streljaš "po strelsko", ko imaš že nekaj več kilometrine in si z rezultatom okoli 170 kr. Pri uporabi naslona, je ta razpon mnogo večji.
Pa še v zvezi z jermenom. Če se bo streljalo z njim, naj bo dovoljen tudi strelski jermen.
Kot zanimivost, bi spomnil, da so na nedavno končanem svetovnem vojaškem prvenstvu, vojaki streljali z orožjem, opremo in načinom, ki je pod okriljem ISSF in CISM. Mi, civili, pa se gremo nekakšno vojno, z vojaškim orožjem, namesto, da bi orožje, ki nam je na razpolago, uporabljali kot športni rekvizit in streljali na način, ki ( vsaj ) izgleda športno.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
357 kako potem predlagaš streljanje:

če se strelci odločijo za varianto z 2 disciplinama Vojaška in VK puška da bi se streljajo vojaško s prednjim naslonom in roko spredaj (brez opreme strelske?) če se pa odločimo za 3 discipline pa se strelja zgodovinsko VK s naslona ostalo pa brez naslona s strelsko opremo???


Men se zdi strelski položaj bistveno bolj pomemben kot katere puške so lahko v disciplini?
Odgovori
#13
"Mato" Napisal:"...Men se zdi strelski položaj bistveno bolj pomemben kot katere puške so lahko v disciplini?"
Tudi meni! [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Strelska oprema naj bi bila dovoljena, razen v primeru, ko se uporablja naslon, naj ne bi bil prisoten tudi jermen.
Samo iz razloga, da bo na tekmah več udeležencev, bi še enkrat predlagal prednji naslon in roko na puški pred prožilcem. Kdor pa noče uporabljati naslona, lahko strelja na jermen, brez njega, le da je streljano iz položaja leže - da se ne bi kdo delal frajerja ( kot se dogaja na nekaterih tekmah ) in streljal sede, na prekrižanih nogah in še drugih "joga" položajih. Tukaj nisem mislil na udeležence tekem, ki so, zaradi zdravstvenih težav, streljali stoje iz rova in sede na stolu, z uporabo pokončne palice za naslon!!
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#14
Zakaj se ne bi tudi VP streljala z jermenom? S tem pade ugovor tistemi, ki trdi da je ta in ona puška preveč natančna in bo njen lastnik imel prednost pred drugimi, ki imajo slabše rekvizite...

Mogoče pa bi predlagal še takole:
Organizator razpiše na tekmi po dve disciplini ... npr VP(VK) z naslonom in VP(VK) prosto. Strelec se odloči ali bo streljal obe ali pa samo eno.

S tem gre voda na mlin tistim strelcem, ki nimajo s sabo celega arzenala ampak lahko s svojo VP odstreli dve disciplini in zato zabava traja dlje, organizatorju pa ne povzroči nobene dodatne logistike, razen da objavi rezultate v dveh kategorijah. Dodatno pridobimo ker s tem ne delimo že tako majhnih skupin strelcev še naprej na tiste ki streljajo v "repetir ligi", pa "mauser mafijo" in tiste ki "puščajo pline" ...
Odgovori
#15
Ker se mi ne išče po literaturi in vem, da je kar nekaj uporabnikov, ki se na to spoznajo, prosim za podatke:
- Katero ( najnovejšo ) letnico proizvodnje, nosijo repetirne vojaške puške?
- Katero ( najstarejšo ) letnico proizvodnje, nosijo polavtomatske vojaške puške?
S temi podatki bi lahko nadgradili in rešili "dilemo", ki je nastala, ko sem dal predlog delitve na podlagi delovanja orožja - podobno kot pri enem od avtomobilskih športov, kjer imajo štiri kolesni pogon v enem in pogon na en par koles, v drugem tekmovalnem razredu ).
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#16
teta Wiki +5 minut gugla

repetir liga:
k31 ... do 1958
M48... do 1965
Mosin Nagant... do 1965
SMLE Enfield ... še v proizvodnji
švedski mauser ... do 1925

polavtomati:
Garand ...od 1936
AK47 ... od 1949
M14 ... od 1959
M16... od 1960
H&K G3... od 1960
AK74 ...od 1974
FN FAL... od 1953
Sig550 ... od 1986
Odgovori
#17
nizozemska liga dovoljuje v kategoriji vojaška puška polavtomate in repetirke skupaj.
žal pa ne poznam nobenega oranjevca, ki bi mi lahko poslal pravilnik... ampak delam na tem.
Odgovori
#18
Vidim, da se po letnikih ne da priti do zaključka, kot sem ga imel v mislih.
Če se zmenimo za OPEN VP in v tej disciplini dovolimo vse ( repetirno, polavtomatsko, predelano iz AP v PAP ), brez omejitev na letnik proizvodnje, vključimo še klone?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
Meni se zdi zadeva zelo podobna pištoli:

Ena disciplina naj bo Zgodovinska vojaška puška kjer naj velja strog predlog kaj to je (recimo Kristianov predlog glede kalibrov in tipov ter generalnega navodila, da gre za primarno repetirke starejšega datuma (recimo starejše od 1960).

Druga disciplina pa Vojaška puška kjer naj velja vse kar je bilo ali je v uporabi v vojskah in je razvito za civilni trg na sistemu, ki je bil primarno za vojaško puško. MINUS seveda ostrostrelno vojaško orožje ala Steyrji, Sakoji, itd....


Isto glede omejitev, v zgodovinsko puško NOBENIH modifikacij (tudi prožilca ne) razen tistih potrebnih za ali zakonsko skladnost ali pa ohranjanje delovanja (recimo menjava cevi - seveda v istem kalibru itd...).
Odgovori
#20
Kaj pa polavtomati iz WW2? Menjava muhe z drugo iste oblike bo dovoljena sprememba? Pa gumijasta kapa na kopitu?
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)