Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Final draft preden gre na glasovanje
#21
Glede na štalo, ki jo imamo pri vojaški puški bom naredil enako tudi pri pištoli in revolverju.

ena kategorija bo 9mm pištola druga vse po spisku od FNjke 5.7x28 do havbice

revolver tak isto 38/.357 ena in drugo vse po spisku


Organizator bo tisti, ki bo odločil katero kategorijo bo razpisal.


Nadaljne debate o tem ne bo več.
Odgovori
#22
meni se zdi kar OK. Eden od razlogov za ločeni kategoriji je meni osebno tudi ta da privabimo nazaj na te tekme še strelce kot so Mežan in podobni saj se le tako dvigne nivo. Se mi pa tudi zdi ta pravilnik vsaj s toliko razuma napisan da nismo dali v isto kategorijo pištolo in revolver.
Odgovori
#23
Evo popravljeno...

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/658_...2752e5.pdf (2 MB)Â
Odgovori
#24
počasi sem že kot pokvarjena plošča... točka 2.8 Zgodovinska vojaška puška - vse skupaj spet postaja repetir liga z izjemo kakega garanda in SVT. Zakaj je orožje lahko samo repetirno? Kaj pa FN FAL in SKS ? oba vojaška, oba polavtomata, oba nepredelana, ampak nista vojaške puške?!?
Dalje ... ker si samo združil moje ideje moderne kumulativne klase s pravili zgodovinske repetir lige, brez da prečistiš tekst je notri par protislovij. Npr. pišeš dovoljen kaliber 5.45x39, spodaj pa ... puške narejene pred letom 1960. Problem je v tem ker omenjenega kalibra ni bilo pred letom 1972... Enako je za kaliber 5.56x45 ki so ga uvedli v uporabo šele 1963, oboje pa ni v repetirnih puškah., no vsaj ne v vojaških repetirkah...

p.s. ne vem zate, ampak če bi slušajno imel delujoč "nummerngleich" Stg44 z njim zagotovo ne bi hodil na vaške tekme, ker bi bil vreden zelo, zelo veliko (zadnja videna cena je bila 11.000€) [img]{SMILIES_PATH}/extra_bp.gif[/img]
Odgovori
#25
No to s kalibri bom vsekakor popravil logo. V glavnem kot vidim ne bomo prišli nikamor, ker nihče ni bil sposoben napisat mnenja v celoti zato bom zadevo po lastni pameti dokončal - seveda popravil take kikse in dal na glasovanje. Če ljudem pač pravila ne bodo sedla ker menijo da je SKS pač zgodovinska vojaška puška in ne open vojaška puška pač bodi tako.

Kot je iz debate bilo razvidno večino strelcev kratko malo briga za skupna pravila in discipline kot bi morale biti.


Tole vojaško skropucalo bom popravil po svoje in sicer:

Ena kategorija bodo repetirne vojaške puške, ki izhajajo iz WWII ali prej in so v 100% nepredelanem stanju kar vključuje od prožilcev dalje vključno z cevmi.

Druga kategorija bodo vse vojaške puške in njih civilne izvedbe v kakršnem koli stanju

Na organizatorju bo da razpiše disciplino katero želi.
Odgovori
#26
"M Napisal:Tole vojaško skropucalo bom popravil po svoje in sicer:
Ena kategorija bodo repetirne vojaške puške, ki izhajajo iz WWII ali prej in so v 100% nepredelanem stanju kar vključuje od prožilcev dalje vključno z cevmi.
Druga kategorija bodo vse vojaške puške in njih civilne izvedbe v kakršnem koli stanju
Na organizatorju bo da razpiše disciplino katero želi.

no, evo... tole ima bistveno več smisla. Če hočeš kaj narediti bi rekel da je dobra mera diktature še nekako najbolj učinkovita. Recimo nekakšen razsvetljeni absolutizem [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Odgovori
#27
Citat: p.s. ne vem zate, ampak če bi slušajno imel delujoč "nummerngleich" Stg44 z njim zagotovo ne bi hodil na vaške tekme, ker bi bil vreden zelo, zelo veliko (zadnja videna cena je bila 11.000€) [img]{SMILIES_PATH}/extra_bp.gif[/img]
a še to da bom mogel Jamalu naročit ,da kako prešverca iz Iraka ali od somalijskih piratov ,STG44 je še vedno v akciji po bližnjem vzhodu in v afriki.

Attached files [Image: 1996_d494867d0b73a80943646e6974901533.jpg]
Odgovori
#28
STG je itak "out" ker je Auto [img]{SMILIES_PATH}/icon_sad.gif[/img]
Odgovori
#29
"M Napisal:"...Tole vojaško skropucalo bom popravil po svoje in sicer:
Ena kategorija bodo repetirne vojaške puške, ki izhajajo iz WWII ali prej in so v 100% nepredelanem stanju kar vključuje od prožilcev dalje vključno z cevmi.
Druga kategorija bodo vse vojaške puške in njih civilne izvedbe v kakršnem koli stanju..."

A ni nekaj podobnosti "diktature" [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] v tem:

Re: Odprta diskusija glede pravil
Napisal/-a 357 » Po avg 29, 2011 3:44 pm
Delitev VK dolgocevnega orožja brez optike, dajem v razpravo, kot osnutek za tri discipline. Če se bo kaj pametnega našlo in dodalo, prav, če ne, pa ne bo nič narobe.
1. - Klasične vojaške/zgodovinske, nepredelane ( dovoljene predelave smo že napisali ) repetirne puške, z odprtimi merki
2. - Vojaške polavtomatske in njihovi kloni, predelane ( repetirne in polavtomatske ) vojaške, ter lovske/civilne, serijsko izdelane puške. Modeli, na katerih so vojaški diopterji, so dovoljeni.
3. - Športne puške, z odprtimi merki in/ali športnimi diopterji - OPEN
Predlagam, da bi se disciplina pod št. 3, kjer je, po celotnem izgledu, športno orožje, streljala "po strelsko", brez naslona. Discipline pod št. 1 in 2, pa z uporabo prednjega naslona in z držanjem puške z roko, ki ne proži, pred roko, ki je na sprožilcu.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#30
Ja sam včasih je huje k kup bab na pijači k se drkamo okoli malenkosti, da na glavne stvari pozabimo...
Odgovori
#31
Citat: 2.1 Pištola
Dovoljen je izključno kaliber 9mm. Uporaba optike ni dovoljena. Strelja se na razdalje 25m ali več.
- Strelja se eno ali dvoročno iz stoječega položaja. Noben del strelčevega telesa se ne sme naslanjati na objekte na strelišču (miza, stol, ipd.).
- Strelja se le polavtomatska pištola z odprtimi merki.
- Max dolžina cevi je 6 col kompenzatorji odsuna niso dovoljeni.
- Ker je kratkocevno orožje tako da dopušča pri ravnanju večje nevarne kote kot dolgocevno je vsako kršenje varne smeri sankcionirano z diskvalifikacijo strelca (kazen prepovedi tekmovanja v disciplini v kateri je nastala kršitev - velja zgolj za prvo kršitev, več podrobnosti v poglavju o kršitvah)
- Varna smer orožja je taka, da je cev vedno obrnjena v smeri tarč.
Med serijami (pavzami) je orožje položeno na mizo z odprtim zaklepom in v taki smeri da lahko sodnik brez dotikanja orožja vizualno pregleda da je orožje prazno.
2.2 Revolver
Dovoljen je kaliber .38/.357. Uporaba optike ni dovoljena. Strelja se na razdalje 25m ali več.
Strelja se eno ali dvoročno iz stoječega položaja. Noben del strelčevega telesa se ne sme naslanjati na objekte na strelišču (miza, stol, ipd.) Glede ostalih določil se smiselno uporablja pravila iz poglavja 2.1 Pištola.
2.3 Pištola open
Dovoljeni so vsi kalibri, ki uporabljajo naboj s centralnim vžigom. Strelja se na razdalje 25m ali več.
Glede ostalih določil se smiselno uporablja pravila iz poglavja 2.1. Pištola
2.4 Revolver open
Dovoljeni so vsi kalibri, ki uporabljajo naboj s centralnim vžigom. Strelja se na razdalje 25m ali več.
Glede ostalih določil se smiselno uporablja pravila iz poglavja 2.1. Pištola
2.5 Mk puška odprti merki
Dovoljen kaliber je .22lr. Merki morajo biti klasični mehanski odprti (zareza in muha), drugih omejitev ni. Strelja se na razdalje 50m ali več.
Strelja se leže z ramena brez naslonov. Dovoljena je uporaba strelskega pasu/jermena, kljuke, jopiča in rokavice.
2.6 Mk puška diopter
Dovoljen kaliber je .22lr. Merek mora biti diopterski proste izbire edini pogoj je, da ni nikakršne povečave. Strelja se na razdalje 50m ali več.
Strelja se leže z ramena brez naslonov. Dovoljena je uporaba strelskega pasu/jermena, kljuke, jopiča in rokavice.
2.7 Mk puška optika
Dovoljen kaliber je .22lr in maksimalna teža orožja 8kg. Omejitev pri izbiri optike ni, teža optike se šteje v skupno težo orožja. Strelja se na razdalje 50m ali več.
Strelja se leže, kopito mora biti oprto v rame, dovoljena sta prednji in zadnji mehak naslon. Zadnji naslon mora biti prost in nepovezan z orožjem ali prednjim naslonom. Če je prednji naslon pritrjen na orožje se šteje v skupno težo orožja.
2.8 Zgodovinska vojaška puška
V kategoriji "vojaška puška" je dovoljeno nastopanje vsem vojaškim puškam katerih zunanjost je identična originalu in ki zadostijo naslednjim zahtevam:
- orožje izhaja ali je bilo v oborožitvi pred in v WWII vojni, dovoljeni so kasnejši letniki orožja, če gre za logično nadaljevanje osnovnega modela (M48 npr.) ali so bile v uporabi v oboroženih silah, ki uradno niso sodelovale v vojnah (K31 npr.),
- orožje mora biti repetirno in izdelano pred letom 1960, smisel te kategorije je uporaba originalnega, nepredelanega orožja starejšega letnika. V kolikor obstaja dvom o primernosti orožja o tem presodi komisija na podlagi kriterijev kot so starost, uporaba v oboroženih silah in stanje orožja,
- sila proženja mora biti najmanj 1.500g, izjema so puške, kjer je nižja sila proženja nastavljena tovarniško oz. ob izdelavi,
- kopita in olesje mora biti identično vojaškemu, lahko je menjano/popravljeno vendar brez spreminjanja zunanjega videza ali ergonomije/funkcionalnosti,
- orožja ni dovoljeno spreminjati ali modificirati nobenega dela orožja razen zaradi potrebe bo ohranjanju delovanja kjer pa mora biti modifikacija takšna, da ne prinaša prednosti pred originalnim, nepredelanim orožjem
- kopita in olesje je lahko katerekoli barve. Kovinski deli so lahko katerekoli barve. Kovinski deli so lahko aluminij ali jeklo.

Strelja se na razdalje 100m ali več, leže, z jermenom ali prednjim naslonom, glede na razpis organizatorja. Posebna strelska oprema je dovoljena v primeru streljanja brez prednjega naslona. V primeru streljanja s prednjim naslonom posebna strelska oprema ni dovoljena. Orožje se pred tekmo preveri s strani pooblaščenega sodnika in se mu v primeru da zadosti zgoraj razpisanim pogojem odobri nastopanje na tekmah v disciplini VK ali Vojaška puška open.
2.9 Vojaška puška open
Način streljanja je enak kot v Zgodovinski vojaški puški vendar pa ni omejitev glede tipa in vrste orožja.
Dovoljena vsaka vojaška puška, ki je bila ali je v uporabi v oboroženih silah katerekoli države. Sem se šteje tudi orožje specialnih enot in civilne verzije takega orožja (HK416 npr.). Spreminjanje proženja, blažilcev odsuna in kopit (ali dodatkov za kopita) ni prepovedano. Prepovedano je zgolj spreminjanje merkov in uporaba optičnih namerilnih naprav. Proženje mora biti varno oz. 1500g v primeru zavrnitve preizkusa delovanja s strani strelca.
2.10 Veliko kaliberska puška z odprtimi merki
Dovoljene so vse puške od kalibra 5.56mm naprej (izjema so le omejitve na streliščih in seveda zakonske omejitve) maksimalna teža orožja je 10kg. Dovoljena je uporaba diopterskih merkov brez omejitev. Strelja se leže z ramena brez naslonov. Dovoljena je uporaba strelskega pasu/jermena, kljuke, jopiča in rokavice.

2.11 Vk puška optika
Dovoljene so vse puška od kalibra 5.56mm naprej (izjema so le omejitve na streliščih in seveda zakonske omejitve) maksimalna teža orožja je 10kg. Omejitev pri izbiri optike ni, teža optike se šteje v skupno težo orožja. Strelja se na razdalje 100m ali več.
Strelja se leže, kopito mora biti oprto v rame, dovoljena sta prednji in zadnji mehak naslon. Zadnji naslon mora biti prost in nepovezan z orožjem ali prednjim naslonom. Če je prednji naslon pritrjen na orožje se šteje v skupno težo orožja.


Poglavje o strelski poziciji:

Citat:Osnovni namen definicije položaja pri streljanju s dolgocevnim orožjem je zagotoviti streljanje z rame in ne benchrest vrsto streljanja (miza, prost odsun). V tem smislu se tolmačijo vsa pravila in morebitne nove domislice, ki jih pravila še ne zajemajo in o katerih se na samem mestu prvič odloča. Kakršna koli priprava, ki bi omogočala ohranjanje namerilne točke je prepovedana. Nasloni, kjer so dovoljeni morajo biti ločeni med seboj. Podlaganje naslonov ni dovoljeno. Orožje se v nobenem delu (velja tudi za nabojnik) ne sme dotikati tal, zadnje nogice (monopod) niso dovoljene in morajo biti odstranjene z orožja. Pri streljanju s samo prednjim naslonom je namen pravila streljanje izključno z ramena in brez podlaganja kopita s čimerkoli kar ni strelčeva roka. Dovoljena so zgolj oblačila primerna letnemu času. V tem smislu sodnik oceni položaj strelca in v primeru neprimernega položaja le tega opozori na kršenje pravil oz. v primeru nadaljnjega kršenja strelcu izreče diskvalifikacijo s strelske discipline.
Odgovori
#32
"M Napisal:Poglavje o strelski poziciji:

Citat:Osnovni namen definicije položaja pri streljanju s dolgocevnim orožjem je zagotoviti streljanje z rame in ne benchrest vrsto streljanja (miza, prost odsun). V tem smislu se tolmačijo vsa pravila in morebitne nove domislice, ki jih pravila še ne zajemajo in o katerih se na samem mestu prvič odloča. Kakršna koli priprava, ki bi omogočala ohranjanje namerilne točke je prepovedana. Nasloni, kjer so dovoljeni morajo biti ločeni med seboj. Podlaganje naslonov ni dovoljeno. Orožje se v nobenem delu (velja tudi za nabojnik) ne sme dotikati tal, zadnje nogice (monopod) niso dovoljene in morajo biti odstranjene z orožja. Pri streljanju s samo prednjim naslonom je namen pravila streljanje izključno z ramena in brez podlaganja kopita s čimerkoli kar ni strelčeva roka. Dovoljena so zgolj oblačila primerna letnemu času. V tem smislu sodnik oceni položaj strelca in v primeru neprimernega položaja le tega opozori na kršenje pravil oz. v primeru nadaljnjega kršenja strelcu izreče diskvalifikacijo s strelske discipline.
Zaenkrat sem prebral ta spodnji del in preden pozabim (pač stari prdec [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img] ) me zanima, kako si lahko pomagam če imam prenizek zadnji naslon. Ne želim težiti, ampak sem opazil to težavo pri sebi pri zadnjem streljanju. Ali ga lahko podložim z nečim "mehkim", recimo majico, šotorko, povšterčkom. Če prav razumem, naslona ne morem podložiti z leseno klado, ploščo, trdo plastično ali kovinsko podlogo ipd.. Se motim tudi pri majici, šotorki povšterčku? Če se ne motim, bi predlagal, da se stavek: "Podlaganje naslonov ni dovoljeno.", nadomesti s stavkom: "Podlaganje mehkega zadnjega naslona je dovoljeno zgolj z mehko stvarjo (npr. z majico, blazinico, šotorko,..).". Druga nadomestna varianta, morda še boljša, bi bila: "Podlaganje sprednjega naslona ni dovoljeno."

Torej:
"b Napisal:Poglavje o strelski poziciji:

Osnovni namen definicije položaja pri streljanju s dolgocevnim orožjem je zagotoviti streljanje z rame in ne benchrest vrsto streljanja (miza, prost odsun). V tem smislu se tolmačijo vsa pravila in morebitne nove domislice, ki jih pravila še ne zajemajo in o katerih se na samem mestu prvič odloča. Kakršna koli priprava, ki bi omogočala ohranjanje namerilne točke je prepovedana. Nasloni, kjer so dovoljeni morajo biti ločeni med seboj. Podlaganje sprednjega naslona ni dovoljeno. Orožje se v nobenem delu (velja tudi za nabojnik) ne sme dotikati tal, zadnje nogice (monopod) niso dovoljene in morajo biti odstranjene z orožja. Pri streljanju s samo prednjim naslonom je namen pravila streljanje izključno z ramena in brez podlaganja kopita s čimerkoli kar ni strelčeva roka. Dovoljena so zgolj oblačila primerna letnemu času. V tem smislu sodnik oceni položaj strelca in v primeru neprimernega položaja le tega opozori na kršenje pravil oz. v primeru nadaljnjega kršenja strelcu izreče diskvalifikacijo s strelske discipline.


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#33
Kar se tiče konkretnega (vem kaj misliš ker imam sam podoben problem. ker sem kupil nizek bag in gnilo kopito od tikke) podlaganja je pravilno kar tako kot je napisano torej: Podlaganje naslonov ni dovoljeno ( s tem mislim da je dovolj jasno povedano da nobenega naslona ni dovoljeno podložiti z ničemer razen seveda matero zemljo in človeško ustvarjenimi pritiklinami ter onetom na katerem strelec leži).


Zakaj tako?

Ker ima dosti ljudi preveč idej in sicer:

- izgradnja lastnega strelskega položaja in posledično različni problemi z dostavami hrušk betona na strelišče in čakanje da se beton strdi okoli strelca (morebitne težave z izrezovanjem zalepljenega strelca iz "kalupa")

- izjemna inovativnost strelcev, pri raziskovanju nešportne prednosti

- povsem praktična zadeva, da sodniku ni treba pol ure porabiti, da preveri ali so vse zadeve namenjene podlaganju res mehke in primerne

- puške imajo različna kopita in ali sedaj predpisati enotno obliko kopita ali lepiti na kopito dodatke ali pa pač prepustiti strelcem, da poskrbijo znotraj omejitev za optimalen položaj glede na dana dejstva (€)

- konkreten dober zadnji naslon ni nek hud strošek.
Odgovori
#34
Mora biti tudi prednji naslon fiksen ali se ga lahko nastavlja po višini in celega premika po smeri?
V primeru mehkega naslona zadaj, se ga naredi večjega in po potrebi puško bolj pritisneš k tlem. Dal sem samo praktičen predlog. Jaz zadnjega naslona ne potrebujem ( zaenkrat se še toliko ne tresem, da se ne bi mogel umiriti - se pravi, da nisem slab strelec [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] ).
Če se najprej nekaj dovoli in nato prepove normalno uporabo, je enako tisti, ki bi se rada j..., da ji ne u.... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#35
Prednji naslon seveda je proste izbire bom pa še preveril če sem pustil noter tisto o širini (da je lahko samo 8cm površine stične med puško in naslonom)...
Odgovori
#36
2. točka: V kolikor strelec takega preizkusa ne dovoli se mora zmeriti sila (naprave za merjenje morajo biti namenske in
mora biti razvidno, da gre za standardno pripravo za merjenje sile proženja) proženja ki pa ne sme biti manjša kot 500 gramov.

uf, tota s 500 grami bo pa pri MK tekmovalnih zverinah težka. moja ima nekaja 10 gramov in nenastavljiv sprožilec...
Odgovori
#37
"Friderik Kolet Napisal:"... moja ima nekaja 10 gramov..."
Si pa nežen - mogoče 100 gramov? [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Glede preverjanja proženja, bi dal zadnji ( strokovni ) nasvet:
- Revolver/pištola VK - 1.000 gramov
- VP in VK puška - 1.500 gramov ( izjeme zaradi tovarniških nastavitev pri VP se lahko upošteva )
- Vse ostalo - proste izbire ( pri prvem nekontroliranem proženju se šteje zgrešen strel, pri drugem DQ ).
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#38
Potem boš pač dovolil preizkus, da je prožilec varen ali ga pa uredil, da bo 500g. Meni se zdi že to preveč liberalno in je od 357 normativ dosti boljši.

Po eni strani bi tlačili puške v trezorje in jih prenašali naokoli po drugi strani pa imeli prožilec, ki ga vetrc sproži....
Odgovori
#39
"M Napisal:Potem boš pač dovolil preizkus, da je prožilec varen ali ga pa uredil, da bo 500g. Meni se zdi že to preveč liberalno in je od 357 normativ dosti boljši.
Po eni strani bi tlačili puške v trezorje in jih prenašali naokoli po drugi strani pa imeli prožilec, ki ga vetrc sproži....
jebiga okrog prenašanja moraš vprašat druge,ki so bolj "zategnjeni".... puška je že 34 let varna in ima sprožilec malo čez 100 gramov in to tovarniško brez možnosti nastavitve in mislim, da nisem edini, ki imam takšno tekmovalno jajco. zadeva, ki jo je predlagal 357 je OK. kaj boš pa naredil tam, kjer ima puška šneler? brez vklopljenega naprožila imaš 2kg+ a s šnelerjem nekaj gramov...
Odgovori
#40
Naprožilo ni dovoljeno. - če ni v tekstu bom preveril bom dodal seveda.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)