Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kategorizacija orožja
Zdravo,
kdo najbolje pozna ZOR? Zanima me, kako se orožje po kategorizaciji deli na lovsko in športno, če sploh se?

[url="http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov.si/pageuploads/DUNZ/Orozja_eksplozivi/Orozje/kategorizacija_orozja.doc"]http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov ... orozja.doc[/url]

Kam spada kategorija C2? Škoda da mi leži v omari..hmm ane:)) [img]{SMILIES_PATH}/new_snipersmilie.gif[/img]
Hvala
LP
Odgovori
Lovsko in športno orožje se ne delita po kategorijah. Lovsko polavtomatsko orožje pa je omejeno na število nabojev v nabojniku, bistvena pa je tudi energija izstrelka glede na vrsto divjadi. Športno orožje je pa vso orožje do kalibra 12,7 z izjemo avtomatskega orožja.

C2 - enostrelke, so lahko športne ali lovske puške. Za lov je bistvena energija izstrelka, glede na vrsto streljane divjadi. Z zračno puško ne ubiješ slona [img]{SMILIES_PATH}/slam.gif[/img] .
Odgovori
Odvisno od namena uporabe. Če obstaja športno tekmovanje za to kategorijo, potem jo lahko vpišeš v OL na šport (recimo enostrelna risanica lahko verjetno strelja preciznjaka). Bolj je vprašanje, če je za to primerna in te natančnost zadovolji
Odgovori
"Kišta" usposobljena, jaz pa le delno a dovolj, da lahko kaj napišem. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
"Ivan 22Lr" - V rubriki Zakoni, predpisi in orožje, je na drugi strani pod naslovom Vpis orožja v OL, prilepljen 4.čl. ZOro, ki vsebuje bolj točne podatke, kot si jih dobil do zdaj, kar se tiče športnega orožja.
Upam, da ne bodo nekateri zopet začeli zganjati ZF in me kriviti za tisto, kar je v tem členu napisano. [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
"ferpob" Napisal:"... (recimo enostrelna risanica lahko verjetno strelja preciznjaka). Bolj je vprašanje, če je za to primerna in te natančnost zadovolji"
O preciznosti enostrelnega orožja ne bi smelo biti vprašanja glede natančnosti...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
"357" Napisal:
"ferpob" Napisal:"... (recimo enostrelna risanica lahko verjetno strelja preciznjaka). Bolj je vprašanje, če je za to primerna in te natančnost zadovolji"
O preciznosti enostrelnega orožja ne bi smelo biti vprašanja glede natančnosti...
se popolnoma strinjam glede natančnosti enostrelk, mislil sem na dotični kos, ki leži v omari in na katerega se je nanašal dvom o kategorizaciji
Odgovori
"ferpob" Napisal:"... mislil sem na dotični kos, ki leži v omari..."
Mogoče nam bo Ivan zaupal znamko/model/kaliber... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
Ja seveda, če vas zanima kaj bi blo malo za prezračit [img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img] Mah čist navadna čehinja leži v omari [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img]
ZH-124 kaliber 16/7x57R .
Koliko je točna bi blo za probat, je pa pokojni oče brez optike zadel kadar je bilo treba [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
Odgovori
C2 je kombinirano orožje kugla/šrot
C1 je risanica,lovski karabin CZ in enostrelni Anshutz 54

tako piše pri meni v OL
Odgovori
Pod C1 imam pumparco.
Pod C2 sem imel enostrelno Zastavo.
Odgovori
hm [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img]
Odgovori
Tudi jaz imam v orožno listino vpisanega enostrelnega Anschütza Match 54 pod kategorijo C1, čeprav sodi po vsej zdravi logiki v kategorijo C2 (ker nima nabojnika).
Po neki posebni teoriji je enostrelni Anschütz specifika, ker za polnjenje orožja repetiraš: dvigneš ročico, jo potegneš nazaj, (vstaviš naboj), porineš ročico naprej, in jo potisneš navzdol. Po tej teoriji sodi enostrelni Anschütz v kategorijo C1. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_wall.gif[/img]
Odgovori
Enostrelno orožje je tisto, ki se ročno polni z enim nabojem in ni pomebno ali se zaklepa s prelomom ali na tak ali drugačen "rigl" in je ob eni polnitvi možen le en strel. Dolgocevno orožje v tem kontekstu, je v kategoriji C2. Vse ostalo je strokovna napaka. Jasno? [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
Uroš, isto kot pišeš za Anschutz velja za enostrelno Zastavo, ima isti sistem. Se strinjam s 357, da je vse to vsekakor kategorija C2.
Odgovori
Stra, mogoče se ne razumemo. Istega mnenja sem jaz, da je to kategorija C2. Ampak imam Anschütza vpisanega v OL kot kategorijo C1. (torej ni nič narobe, da na puško dodam nabojnik) [img]{SMILIES_PATH}/eusa_wall.gif[/img]
Debata okoli "enostrelnih repetirk" je že potekala: [url="http://www.strelec.si/forum/viewtopic.php?f=7&t=4054&hilit=enostrelna+repetirka"]viewtopic.php?f=7&t=4054&hilit=enostrelna+repetirka[/url]
Odgovori
Uroš, če si v vlogi za nabavno dovoljenje zaprosil za C1, ti niso mogli izdati dovoljenja za C2. Pravilno?
Trgovec ti ne bi smel na takšno nabavno dovoljenje dati dotičnega kosa. Pravilno?
Na UE ti ne bi smeli vpisati kosa pod C1, ker dotični kos ni v tej kategoriji. Pravilno?
Trenutno poseduješ kos, katerega vpisana kategorija v OL se ne ujema z dejanskim stanjem. Pravilno?
Če boš na puško le prilepil nabojnik, se ne bo nič spremenilo. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Jaz bi raje, kot dal puško predelat, šel na UE in zaprosil za spremembo vpisa kategorije. Gre za ročni popravek, ki je uradno možen in menda brezplačen ( mogoče se zanj plača le taksa ).
Odgovori
357, jaz sem zaprosil in dobil dovoljenje za C2, vpisanega pa imam kot C1.

Ali je nastala kakšna škoda? Ne... [img]{SMILIES_PATH}/extra_zzz.gif[/img]
Kako bi "moralo" biti? Who cares... [img]{SMILIES_PATH}/extra_zzz.gif[/img]
Kaj bi spremenilo "pravilno" stanje? Nič... [img]{SMILIES_PATH}/extra_zzz.gif[/img]
Komur je birokracija hobi, lahko seveda komplicira do nezavesti, ostali pa lahko živce na pašo... [img]{SMILIES_PATH}/extra_zzz.gif[/img]

Ne bom se spuščal v globjo debato, samo pravim da se v realnem svetu to pač dogaja, pa vse še vedno brez škode teče dalje. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
administrator / Strelec.si
Odgovori
Imam kolega, ki je zajebal pri vpisu in namesto 9mm Luger (9x19) navedel kaliber 9x21 (pravi, da je pri tem mislil na neko Italijanko... [img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img] )... Pa je imel kos tri leta tako vpisan, napaka se je odkrila šele pri prodaji, ko je moral referent reševati zadevo (ki jo je mimogrede pomagal zakuhati, ko je vpisal napačen kaliber)... Pa nikome ništa, vse kosti so ostale cele, ni se svet podrl... Srečo je imel, da je pri nabavi streliva vedno kazal tisto stran orožnega, kjer je imel (pravilno) vpisan drug kos v kalibru 9x19.

Morda bi včasih bilo najbolje takšne situacije odpraviti z besedami Velikega Borata: SO WHAT! ... [img]{SMILIES_PATH}/icon_cool.gif[/img]
Odgovori
"admin" Napisal:"...Komur je birokracija hobi, lahko seveda komplicira do nezavesti, ostali pa lahko živce na pašo... [img]{SMILIES_PATH}/extra_zzz.gif[/img]..."
Odločil sem komentirat le ta del ( ostalo je brez veze, ker so moji prispevki tako ali tako izven dosega razumevanja vsaj nekaterih...).
To birokracijo plačuješ tudi ti ( iz razlogov hobija ali kakšnih drugih [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ). Je res?
Ko boš imel kontrolo orožja in dokumentacije, boš za vse nepravilnosti ( po tvoji ali kakšni drugi neumnosti ) moral plačati sam. Ja, pa komu to mar? Meni sigurno ne! [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Kot jaz razumem ta forum, naj bi ( med drugim ) deloval v smeri izobraževanja, a to ravno ne iztopa v veliki meri - prej obratno...
Odgovori
"357" Napisal:
"admin" Napisal:"...Komur je birokracija hobi, lahko seveda komplicira do nezavesti, ostali pa lahko živce na pašo... [img]{SMILIES_PATH}/extra_zzz.gif[/img]..."
Odločil sem komentirata le ta del ( ostalo je brez veze, ker so moji prispevki tako ali tako izven dosega razumevanja vsaj nekaterih...).
To birokracijo plačuješ tudi ti ( iz razlogov hobija ali kakšnih drugih [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ). Je res?
Ko boš imel kontrolo orožja in dokumentacije, boš za vse nepravilnosti ( po tvoji ali kakšni drugi neumnosti ) moral plačati sam. Ja, pa komu to mar? Meni sigurno ne! [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Kot jaz razumem ta forum, naj bi ( med drugim ) deloval v smeri izobraževanja, a to ravno ne iztopa v veliki meri - prej obratno...
Ne vem zakaj imaš občutek da so vse naokrog tisti ki "ne štekajo"? Si morda kdaj pomislil da je situacija dejansko mogoče obrnjena? [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img]
Mislim da so tvoji prispevki glede strelstva kvalitetni in marsikomu v pomoč, kar pa se tiče papirologije, pa ni vedno tako.
Birokracijo sicer proti svoji volji žal plačujem tudi jaz, ampak kaj ima to veze s primerom?
Forum vsekakor naj bi deloval koristno v smeri izobraževanja glede strelstva, ne pa tudi za dlakocepljenja glede državne birokracije in igranje bolj papeških od papeža. Sploh glede neznatnih nepravilnosti, ki so v praksi povsem nepomembne.
administrator / Strelec.si
Odgovori

Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)