Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stare vojaške puške
#1
Torej, v temi o Gunsite Scoutu ste me popolnoma zrajcali s tistm Enfieldom, tako da sem začel malce bolj gledati ponudbo teh starejših pušk. Zanima me, katero "se splača" kupiti oz. s katero naj začnem. Z Urošem sem se že pogovoril o Enfieldu, dodatne informacije pa so dobrodošle.

Izbiram lahko med:

Mannlicher M95 8x56R - to sem mislil v začetku kupiti, ker je poceni + živim na povojnem območju, občasno grem s kolegom malo brskat z detektorjem, imam celo posodo nabojev in tudi starega Mannlicherja, čeprav je najbrž M93 in ne 95. Tudi najdena municija je 8x50R in ne 8x56R (kolikor vem so puške po 1. sv. vojni skrajšali in predelali na 8x56R)

Mosin Nagant 7.62x54R - ruska klasika in legendarna puška

Švicarski K-31 7.5x55 Swiss - zanimiv zaklep, kolikor slišim so te puške izredno natančne

Švedski M-96 6.5x55SE -švedska varianta Mauserja

Lee-Enfield No. 4 Mk I in No. 1 Mk III .303 British - o tej je bilo govora, zanimiv zaklep, močan dizajn, magazin za 10 nabojev

Mauser Karabiner 98 K 8x57IS - tega prej nisem opazil in je trenutni favorit. Ata večine modernih pušk.


Torej, kakšna so vaša mnenja? Katerega izbrati? Najbolj me rajca Mauser, takoj za njim je Enfield.

Hvala
Odgovori
#2
Mauser ker je še za žeblje zabijat pa če je bil primerno skladiščen za ženo nervirat k smrdi k kuga in imaš priceless popoldan če na jedilno mizo daš mauserja in začneš kaj prčkat okoli njega....
Odgovori
#3
S saramakom sva se res pogovarjala o Lee Enfieldu, malenkost sem napeljal tudi na Mauserice, a kaj naj rečem, če koga zanimajo stare puške, je vsaka izmet naštetih "must have it"... Mogoče ne vse naenkrat, toda počasi se daleč pride. [img]{SMILIES_PATH}/slam.gif[/img]

Pri teh puškah pa je problem poceni strelivo, zato je reloading skorajda nujen, vpis na OL pa je vzročno-posledična navezava glede na obstoječo orožno zakonodajo...

Dokler bo PPU nudil tulce in krogle za celo paleto eksotičnih kalibrov, bodo tovrstne puške veselo pokale.
PPU tulci:
http://http://www.prvipartizan.com/cases.php
PPU krogle:
http://http://www.prvipartizan.com/rifle_b.php

Zastopnik za PPU za Slovenijo pa je:

PERIGON d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
Phone: +386 1 5682065
Fax: +386 1 5654753
E-mail: http://[email protected]
Odgovori
#4
Mene mauser nekak ni navdušil (BTW - Mato; dooober komentar [img]http://www.en.kolobok.us/smiles/big_standart/rofl.gif[/img] ), predvsem zaradi merkov, ki mi nikak ne pašejo (da bi šel menjavat merke - je seveda veliki fuj in skoraj sakrileg). Sem streljal s kolegovim predvojnim Nagantom - točen ko hudič, če ga futraš s full house laboracijo pa tudi brca ko hudič. Enfielda imam (zaenkrat) dva, No1MKIII* mi je najljubši, čeprav je v bolj bogem stanju. Angleške pokalice se mi enostavno dopadejo. Zato moje kritike oz. ocene v tej smeri niso najbolj merodajne. Je enostavno lep, nevsakdanji in zato zanimiv sistem.
[img]{SMILIES_PATH}/extra_02cents.gif[/img]
Po tujini, kjer se strelja organizirano z ordonančnimi puškami, so najvišji rezultati običajno doseženi s Švedi, štrene mešajo tudi Švicarji ter No4 Enfieldi. Seveda pa to ni pravilo. ....Če se mi ponudi prilika za kakega finega finskega naganta, bom hitro šel iskat kladivo (za pujsa razbit) - ali pa se prilizovat ženi za "kredit" - da ne bo pomote - brez kladiva.
So pa tu še mauserji, ki nimajo trikotnih merkov, v super preciznih kalibrih, a stanejo preveč & so na moji listi bolj spodaj. Skratka, kot je že povedal Uroš - vse od naštetega je "must have it". Ko te enkrat očarajo tile stari kosi, si okužen - zdravila NI.

Za prvi kos probaj čim več vsega pošlatat & ustrelit nekaj nabojev, da vidiš, če se ujemata. Med merki so velike razlike, kakor tudi položaj med streljanjem.

EDIT: Uroš - Ti je uspelo pri Perigonu kupit kakšen PPUjev tulec ali kroglo?
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#5
Robert, če sem pošten, še nisem pri reloadingu, torej še nisem poskušal nabavljati komponente. Sem pa objavil link povsem dobronamerno.

Če pa kaj ne maram, so pa to odprti merki z zadnjim z zarezo v obliki črke V...
Odgovori
#6
Zdaj sem prebiral malo kometarje kupcev Mauserja, baje da so puške ruski plen in so pomešane - serijske številke se ne ujemajo, naj pa bi bile dobro ohranjene. To seveda ni nujno, ker so kosi ražlični, je pa možno, če so kupili celo kišto. Sicer pa če pomislim, Mauser ni nič posebnega, imel bi ga le zaradi tega ker je pač Mauser, podobno kot Nagant [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]

Me pa čedalje bolj mika K-31, tako da so zdaj v top 3 Enfield No. 4 Mk. I, K-31 in Mauser. Bomo videli, kaj pride iz tega.
Odgovori
#7
PPU krogle, pa tudi ostali material, boste verjetno dobili ceneje v Nemčiji, kot pri nas. Žalostno.
[url="http://www.waffen-sendbuehler.de/index.php?section=aktuell&opennavi=aktuell&subnavi=122&site=Langwaffengeschosse"]http://www.waffen-sendbuehler.de/index. ... ngeschosse[/url] -> Poštnina do 25kg je 13,90€.
[url="http://www.wielazu-stigler.de/bullets"]http://www.wielazu-stigler.de/bullets[/url]
Odgovori
#8
"Rob Napisal:....Če se mi ponudi prilika za kakega finega finskega naganta, bom hitro šel iskat kladivo (za pujsa razbit) - ali pa se prilizovat ženi za "kredit" - da ne bo pomote - brez kladiva.

[url="http://www.frankonia.de/415818/275022/productdetail.html?pagingSize=32&sortOption=performance&page=0&displayType=gallery&articleNumber=727113&navCategoryId=6774"]http://www.frankonia.de/415818/275022/p ... oryId=6774[/url]

Izvoli Naganta. Sicer ne piše, kakšna je ohranjenost, piše le Abbildung ähnlich, torej, da je podoben kot na sliki.
Odgovori
#9
"sara Napisal:Izvoli Naganta. Sicer ne piše, kakšna je ohranjenost, piše le Abbildung ähnlich, torej, da je podoben kot na sliki.
[img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] Ni pravi. M39 bo nekega lepega dne v moji omari.... pištolski ročaj, fini merki, strelja ko gift [img]{SMILIES_PATH}/eusa_drool.gif[/img]
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#10
Tudi tega so imeli na Frankonii, pa je razprodan ... .Nič čudnega, če je stal 219€.
Odgovori
#11
Mislim, da bom metal kovanec med K-31 in Enfieldom No. 4 Mk I.
Odgovori
#12
Stare vojaške puške so scena zase v smislu, da je ena hitro pre malo ,poleg tega je izbira odvisna od tega ali polniš strelivo ali ne , če ne polniš lastnega streliva potem prste stran od kalibrov za katere streliva ne moreš kupit relativno poceni ,če boš moral kupovati naboje po 1.50+ eur kom potem bo bolj malo pokanja in veselja.

Za začetnika sta najboljša kandidata vsekakor jugomauser in pa mosin , švedski mauser ima delač najboljši kaliber in dolgo so bili to 'king of the hill' med vojaškimi puškamia vrag te puške so stare tudi preko 100let in v nasprotju z jugomauserji in mosini, ki jih da dobiti v zelo dobrem stanju ,so se švedi civilistom prodali že pred 30+ leti torej imajo lahko ker precej kilometrine hkrati pa kaliber ki je do cevi najbolj oster. Manlicher in Enfield sta super puški a že prav pride reloading in malce več poznavanja teh pušk.
Švicar K31 je trenutno najnatančejši kos, ki se na veliko prodaja iz arsenalov tako, da je možno dobiti dobre kose za pošten denar.

Sam sem uč vrgel še na francoski MAS1936 a za to je izdelava lastnega streliva praktično nujna ,Mas36 je zadnja repetirka uvedena v vojaško rabo in kar se tiče kvalitete je flinta odlična ,super tog sistem moderni merki ,zelo kvalitetno železje tako sistema kot cevi, zgleda malce čudno zaradi naprej zvite ročice zaklepa , a je dejansko vrjetno edina vojaška repetirka, ki bi lahko nesla K31 glede natančnosti izogibat se je treba samo modelom z nastavkom za tromblon na cevi , vedno prste stran od pušk z tromblonskimi nastavki. Mas36 je pri nas še kar redek , zadnje čase se občasno pojavlja na e-gun za cca 400 eur a je izbire zelo malo.

Attached files [Image: 1996_8a9590126b69a0edb300526881378dc4.jpg]
Odgovori
#13
[url="http://www.gebrauchtwaffen.de/index.php?a=19&b%5Bsearch_text%5D=mas-36&b%5Bgeographic_navigation_addon%5D%5B1%5D=0&b%5Bsubcategories_also%5D=1"]http://www.gebrauchtwaffen.de/index.php ... _also%5D=1[/url]

Tukaj imaš še par kosov MASa-36. Zanimiva puška, ni kaj.

Kar pa se tiče drugih, trenutno se najbolj nagibam k K-31. Sicer se mi bolj dopade Enfield kot princip (nekako mi ni tako zelo mar za premopotezni zaklep, ki ga ima K-31, a tudi ta je po svoje fascinanten) in dejstvo, da je dal skozi dve svetovni vojni + veliko drugih konfliktov, a je do ene mere problem strelivo, moram pa priznati, da vleče kvalitetna izdelava K-31. Prav tako se v Nemčiji dobi kišto 50 pratron 7.5x55 za dobrih 30€, poleg tega pa ponuja Norma to strelivo z Oryx kroglo, tako da bom lahko s puško tudi jagal, če bom želel.

Še nekaj. Kje bi dobil Jugo M48 Mauserja?
Odgovori
#14
Aktualni oglasi s Strelca:
http://http://www.strelec.si...=10&t=8893 - SHS Mavser
http://http://www.strelec.si...f=7&t=8905
Odgovori
#15
Citat: poleg tega pa ponuja Norma to strelivo z Oryx kroglo, tako da bom lahko s puško tudi jagal, če bom želel.
Hja, sm jst to probal, pa sem gor nataknu še accumountsovo clamp on montažo za streljni daljnogled. Z normo match 168gr dela super grupe, z oryxom pa se zadeva malo spremeni. Ko je cev topla grupira sicer malenkostno salbše kot norma match, ampak ko se ohladi se naslednji hladni strel po tarči malo sprehodi. Bo treba probat še kakšne druge projektile, vsaj tu je prednost da se lahko uporabi .308 krogle. Za lov je tole projekt v razvijanju.
Odgovori
#16
Tole je grupa z Normo 168gr match, streljano na 100m, sprednji+zadnji naslon, accumounts clamp on montaža+Meopta artemis 2000 7x50.
Grupe z oryx žal trenutno nimam poslikane. Bom mal nastreljal pa še kaj objavim.

Attached files [Image: 902_9e5bbaccf5ec89f13402cd3d169d3da0.jpg]
Odgovori
#17
M95, Mosin pa eno varijanto Lee je imel Koptex v MB, se lahko gre preslatat.. Boljse pa se prej vprasat, kaj od tega mu je ostalo.
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#18
M95 sem šlatal v BTC-ju v Lj, Mosina ima kolega. Enfielda imajo baje v Koptexu v Novi Gorici.

Še vedno bom najbrž metal kovanec med Enfieldom in K-31.
Odgovori
#19
No, zdaj sem pogruntal, da se v Nemčiji dobi Sellier & Bellot FMJ .303 patrone za slabih 40€ za škatlo 50 patron. Mogoče.... [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori
#20
Avstrija, Salberger, .303 British, S&B FMJ, 100 kos = 74€.
Sem kupil 2 tedna nazaj. [url="http://www.salberger.at/Munition/Preislisten/Buechsenpatronen.pdf"]http://www.salberger.at/Munition/Preisl ... tronen.pdf[/url]
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)