Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nabava Črnega Smodnika - Problem
#1
Lep pozdrav vsem skupaj. Zanima me ali je kdo že nabavljal črn smodnik v KIK Kamnik. Tam ga je namreč še vedno mogoče kupiti, zahtevajo pa nabavno dovoljenje od UE, čeprav posedujem orožni list in potrdilo o usposobljenosti za del z eksplzivi. Glede na ZEPI, bi moralo za nabavo to zadostovati, vendar očitno imajo pri njih drugo zakonodajo...
Odgovori
#2
ZEPI, 30.čl, tč 2
Odgovori
#3
Po 2. odstavku 30. člena bi šla nabava v primeru da bi imel samo priglasitveni list za orožje D kategorije, ker pa posedujem dokumente in dovoljenja kot sem že napisal lahko po zakonu nabavljam smodnik po 1. točki 30.člena - ali sem v zmoti???
Odgovori
#4
"rok1404" Napisal:Lep pozdrav vsem skupaj. Zanima me ali je kdo že nabavljal črn smodnik v KIK Kamnik. Tam ga je namreč še vedno mogoče kupiti, zahtevajo pa nabavno dovoljenje od UE, čeprav posedujem orožni list in potrdilo o usposobljenosti za del z eksplzivi. Glede na ZEPI, bi moralo za nabavo to zadostovati, vendar očitno imajo pri njih drugo zakonodajo...
Če vsaka UE izvaja orožno zakonodajo po svoje, zakaj je ne bi pa še vsaka firma, ki trguje z orožjem in eksplozivi? Vsi različni, vsi enakopravni... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img]
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#5
Kolikor je meni znano, spada orožje na črni smodnik v kategorijo D3-D5 za katerega ni potrebna orožna listina, temveč prodajalec izpolni priglasitveni list.
Torej, ker orožje ni vpisano na orožni list, zanj ni mogoče nabaviti smodnika po 1. tč, 30. člena ZEPI, ampak le-ta predpisuje nabavo smodnika z nabavnim dovoljenjem izdanim s strani UE.
Odgovori
#6
"huitzilpochtli" Napisal:"...spada orožje na črni smodnik v kategorijo D3-D5 za katerega ni potrebna orožna listina, temveč prodajalec izpolni priglasitveni list..."
Priglasitveni list je orožna listina.
Če ima lastnik, poleg orožja na ČS, ki je vpisano v priglasitvenem listu, še OL za drugo orožje in certifikat o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi - polnjenje streliva za lastno uporabo, potem izpolnjuje pogoje, da kupi tudi črn smodnik brez dodatnega nabavnega dovoljenja.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#7
Potem je pravilni odgovor na:
"Kdaj lahko fizične osebe kupujejo in imajo v posesti črni smodnik?"

1. OL, certifikat, priglasitveni list za orožje na ČS

ali

2. priglasitveni list za orožje na ČS in dovoljenje za nabavo UE

p.s. in če prav berem ZEPI omejitve na količino smodnika in netilk ni več?
lp Melly
Odgovori
#8
Omejitve količine ni ( vsaj jaz ne najdem "dokumenta" v katerem piše nasprotno ).
Št. 2 - drži
Pri št. 1 pa moram dodat ( se popravit iz prejšnjega posta [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ), da lahko nabaviš ČS tudi v primeru, če orožja na ČS ne poseduješ, imaš pa OL in certifikat - tudi enoviten naboj lahko polniš s ČS ( odvisno od kalibra in orožja ).
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#9
Evo odgovor direktorata za NZ v zvezi z nabavo ČS, skaratka če na OL nimaš takega orožja,ki ima enovit naboj, za katerega potrebuješ ČS, potem moraš na UE pridobiti nabavno dovoljenje.
Prilepil sem vam odgovor:


Spoštovani!

Na podlagi vaših navedb sklepamo, da posedujete orožje kategorije D3 - reprodukcije strelnega orožja, pri katerem se ne uporablja enovitega naboja (prednjačo) in da za streljanjem s tem orožjem potrebujete črni smodnik. V tem primeru lahko nabavljate smodnik na podlagi dovoljenja za nabavo streliva, kar v vašem primeru dejansko pomeni nabavo smodnika in verjetno netilk. 47. člen Zakona o orožju v zvezi s tem pravi: Posameznik lahko nabavlja strelivo za lovsko, športno ali varnostno orožje na podlagi orožnega lista za to orožje (prvi odstavek). Izjemoma lahko pristojni organ (upravna enota) izda dovoljenje za nabavo streliva posamezniku, ki ima orožno listino za orožje, ki je preizkušeno in žigosano po predpisih o preizkušanju in žigosanju oziroma označevanju ročnega strelnega orožja in streliva (drugi odstavek). V povezavi s to določbo je potrebno upoštevati še 10.tč 4. člena zakona, ki pravi strelivo je stvar, ki se uporablja za polnjenje orožja in streljanje. Pri prednjačah, pa je ta stvar za streljanje smodnik, netilka in krogla.

Streljanje s prednjačami pa ni enačiti s proizvodnjo oziroma polnjenjem streliva, ki je opredeljeno v 2. tč. 35. člena zakona ki prava: Proizvodnja streliva pomeni njegovo izdelavo in ponovno polnjenje. Za proizvodnjo streliva se ne šteje polnjenje streliva za lastne potrebe posameznikov za orožje, za katero jim je izdan orožni list". V primeru polnjenja streliva za lastne potrebe pa lahko nabavljate smodnik na podlagi orožnega lista in certifikat o usposobljenosti za delo z eksplozivi.

Vse povedano pa izhaja tudi iz 30. člena Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki pravi:

"(1) Fizične osebe, ki imajo na podlagi predpisov, ki urejajo posest orožja, veljavni orožni list, lahko kupujejo in imajo v posesti dele streliva (smodnik, netilke in tulce z netilkami) na podlagi orožnega lista in certifikata o strokovni usposobljenosti za polnjenje streliva za lastne potrebe.

(2) Fizične osebe, ki imajo na podlagi predpisov, ki urejajo posest orožja, priglasitveni list za orožje kategorije D, lahko kupujejo in imajo v posesti črni smodnik na podlagi dovoljenja pristojnega organa."

In na koncu še: Ni v naši navadi, da odgovarjamo na vprašanje s suhoparnim citiranjem predpisov vendar menimo, da v vašem primeru ravno citiranje določb predpisov največ in najbolj eksaktno pove o bistvu stvari.
Lep pozdrav,
Odgovori
#10
"rok1404" Napisal:"... skaratka če na OL nimaš takega orožja,ki ima enovit naboj, za katerega potrebuješ ČS, potem moraš na UE pridobiti nabavno dovoljenje..."
Oprosti, kje si to prebral?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#11
Danes mi je gospod, ki mi je poslal prilepljeni odgovor to tako obrazložil in tako si to razlagajo tudi v KIKu, zdaj pa res ne vem več kaj, zgleda da bo treba reskirat tiste eurčke za nabavno, žal, čeprav tudi jaz drugače razumem zakon...
Odgovori
#12
A ti ni ta gospod napisal tudi to?:
"(1) Fizične osebe, ki imajo na podlagi predpisov, ki urejajo posest orožja, veljavni orožni list, lahko kupujejo in imajo v posesti dele streliva (smodnik, netilke in tulce z netilkami) na podlagi orožnega lista in certifikata o strokovni usposobljenosti za polnjenje streliva za lastne potrebe."

Nikjer ne piše kakšen smodnik, kakšne netilke in kakšno orožje. Omenjen pa je veljavni orožni list ( ne vem kakšen je neveljavni [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ) in certifikat. To pa sta dva dokumenta, ki jih prodajalec potrebuje za vpis v njegovo evidenco.
Zdaj bi bil že čas, da se oglasi kakšen trgovec in napiše ali ima on drugačne napotke...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#13
Ja očitno imajo oni svoj prav, po njegovi razlagi naj bi namreč bila razlika v tem ali uporabljaš smodnik za izdelavo streliva - enovitega naboja, ali pa za samo streljanje kot neposredno uporabo v prednjači - to naj bi bila razlika. Po 20 minutah prepričevanja v njegov prav, sem obupal, dejstvo pa je da po moje lahko kupim črn smodnik povsem legalno po 1. odstavku, tako za prednjačo kot za polnjenje enovitega naboja, res bi rad da se kak trgovec oglasi in pove kakšno prakso imajo.
Odgovori
#14
Med drugim so tukaj tudi tabele polnjenja enovitih nabojev za razne kalibre:
[url="http://www.jspublications.net/tips/BPLoading.pdf"]http://www.jspublications.net/tips/BPLoading.pdf[/url]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)