Ocena teme:
  • 7 Glas(ov) - 3 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novice na temo orožja in strelstva na slovenskem
(08-03-2021, 13:55)fritz Napisal:
(08-03-2021, 10:52)Panther Napisal: ...po drugi strani pa, kaj ima človek za početi z bilokakšnim številom nabojev, če nima ustreznih dokazil za posest le teh?
Prav je, da se takih stvari ne spregleda.
Morali bi še toliko časa brskati, da bi našli še ror, za katerega je municija.

Saj ni nujno, da takšno orožje sploh obstaja. Lahko je dobil naboje od kakšnega narkiča, ki jih je nekomu ukradel.

Drugače pa sem pisal brez vrednostne sodbe, bolj v vednost, da ni pametno imeti pri sebi streliva za katerega ne moreš dokazati, da ga poseduješ legalno.

Policija prijela 'Zasavskega nindžo'

''Policisti Policijske uprave Ljubljana so skupaj s pripadniki Specialne enote Policije pred poslovalnico Banke v Zagorju ob Savi prijeli moškega, za katerega je obstajal sum, da je oborožen in nevaren. Policisti so nato na več naslovih osumljenega opravili hišne preiskave, med katerimi so zasegli pištolo, več nožev in metalnih zvezdic.''

https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...skega.html

Pištola bolj back up, če šurikeni in tonfe ne delujejo?
Odgovori
Citat:Dravograjski policisti so obravnavali mladega prestopnika, ki je v svojem avtomobilu prevažal lovsko puško in strelivo. Za rokovanje z omenjenim orožjem ni imel ustreznega dovoljenja. Policisti so orožje zasegli in proti njemu sprožili postopek o prekršku po Zakonu o orožju.
...
V nadaljnjem postopku so ugotovili, da je zaseženo orožje last drugega 20-letnika, ki z orožjem in strelivom ni ravnal skrbno, saj ga je posodil osebi, ki za rokovanje ni imel dovoljenja.

https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...jenja.html
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...oplje.html

"Osumljenec je imel pri sebi revolver z vstavljenimi šestimi naboji. Tega in še dodatnih 59 nabojev so mu zasegli."
Odgovori
Netradicionalni samomor in prej umor s strelnim orožjem.

Citat:Okoli 17.30 so bili policisti obveščeni o družinski tragediji. 61-leti moški je na območju Šmarja pri Jelšah ustrelil 57-letno partnerico, nato pa še sebe. Oba sta umrla.

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/nova-...sam/573076
Odgovori
V ljubljanskih Mostah neznanec s pištolo oropal prodajalno.

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/v-sob...sce/573780
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...olver.html

Citat:Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, so v preiskavah pri 35-letniku zasegli 105 različnih nabojev ter revolver znamke Smith & Wesson. Zoper kršitelja bo po analizi orožja in nabojev izveden ustrezen ukrep.
Odgovori
https://www.slovenskenovice.si/kronika/d...-travniku/

Citat:V torek dopoldan so policisti na območju Policijske uprave Koper dobili prijavo, da je pri vasi Studeno nekdo ponoči ustrelil košuto in sicer v času omejitve lova.

Kadaver živali je pustil na travniku. Policisti nadaljujejo z zbiranjem informacij.
Odgovori
https://www.vecer.com/kronika/znanih-vec...i-10238749

Citat:Policisti so osumljenemu zasegli tudi predmete - bokser in teleskopsko palico.
Zoper osumljenega bodo na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo, prav tako bodo policisti zoper njega zaradi posesti nelegalnega hladnega orožja uvedli hitri postopek po zakonu o orožju.
Odgovori
Citat:Policisti so o dejanju seznanili starše mladoletnika, imitacijo puške pa so mu zasegli. Pristojnemu sodišču bodo predlagali odvzem predmeta. Globa za prekršek znaša 208 evrov, so še sporočili s PU Kranj.
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...puske.html
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...apora.html

Citat:Primož Kupšek, ki je januarja 2019 oropal prodajalno orožja na Fužinah 365 Plus, je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Po priznanju še treh drugih kaznivih dejanj je bil obsojen na skupno sedem let zapora. Njegova domnevna pajdaša krivde ne priznavata, zato ju čaka sojenje.
Odgovori
Citat:V petek, nekaj po 16. uri je v prodajalno v centru Ljubljane vstopil neznan moški, pristopil do blagajničarke, ter s pištolo v roki od nje zahteval denar. Iz odprte blagajne je nato vzel nekaj sto evrov bankovcev in kraj zapustil. Med dejanjem je blagajničarko dvakrat udaril po roki in jo pri tem lažje poškodoval.

https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...doval.html
Odgovori
https://www.dnevnik.si/1042952611/sloven...v-javnosti

Ker je članek zaklenjen prilimam tekst:
"Državni zbor je konec septembra na predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom iz SD popravil veljavni zakon o javnem redu in miru. Dodal je določila, ki prepovedujejo nošenje maskirnih uniform in imitacij orožja oziroma obnašanje, ravnanje, gibanje in zadrževanje na določenem javnem ali zasebnem kraju, ki vzbuja videz, da se izvajajo naloge vojske, policije ali drugih uradnih oseb. Razlog je bil takrat jasen: preprečiti delovanje raznih samooklicanih vard ter njihovo paradiranje po državi in ob meji. SDS se je jeseni pri glasovanju o dopolnitvah tega zakona sicer vzdržala.

»Vojaške vaje« na zasebnem kraju
Zdaj je ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, v državnozborsko proceduro vložilo popolnoma nov, osvežen in nekoliko prevetren zakon o vzdrževanju javnega reda in miru. Na prvi pogled večjih presenečenj ni, spremenili pa so eno, a precej ključno podrobnost. Določila, ki kot prekršek opredeljujejo delovanje vard, so namreč ostala, kazni so se celo nekoliko povišale, iz zakona pa je izpadel tisti del, ki govori o tem, da je uporaba maskirnih oblačil in uniform prepovedana tako na javnem kot na zasebnem kraju. Zdaj torej prekršek stori le tisti, ki to počne na javnem kraju.

V predlogu zakona, ki je, kot zapisano, šele v državnozborski proceduri, sta opredeljena tako javni kraj kot zasebni prostor. Javni kraj je vsak, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur, zasebni pa tisti, ki je v zasebni lasti ali posesti in je dostop vanj dovoljen le ob soglasju lastnika. To pomeni, da se Šiškovi fantje v uniformah in z imitacijami orožja ne smejo več sprehajati po ulicah in recimo »obiskati« policijske postaje ali urada predsednika države, lahko pa se družijo recimo na zasebni kmetiji in »vadijo« pod kozolcem v zasebni lasti. In potem ne bodo plačali od 1500 do 2500 evrov globe po glavi.

500 evrov za razkazovanje »premoženja«
Sicer pa je glavna novost v predlogu precej bolj jasno določena višina glob za posamezni prekršek. V starem zakonu je večina teh zapisanih v tolarjih. Zdaj pa so kazni zapisane v posebnih členih ob koncu zakona in, kakopak, v evrih. Nekaj je sprememb še na področju kaznovanja beračenja in pobiranja prostovoljnih prispevkov, policistom daje več pooblastil pri »zaznavi hrupa«, v poglavju o zasegu predmetov je novo pooblastilo dobila finančna uprava.

In še nekaj bolj zanimivih glob s »cenika«. Pisanje in risanje po zidu vas bo stalo 120 evrov, prav toliko divje kampiranje. Izzivanje k pretepu je že dražje, stalo bo od 250 do 500 evrov. Enaka tarifa je tudi za spolno občevanje na javnem kraju ali pa če zgolj razkazujete spolne organe. Ponujanje spolnih uslug, ki bi utegnilo koga razburiti ali vznemiriti, je tudi prekršek za 250 do 500 evrov. Enaka kazen vas lahko doleti ob zlorabi klica policije, reševalcev, gasilcev."
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika/pri.html

"Prvo preiskavo so opravili pri 43-letniku z območja Grosupljega, pri katerem so odkrili puško, dve predelani zračni puški, okoli 40 gramov prepovedane konoplje ter injekcijsko brizgo z neznano rjavo snovjo (policisti sumijo, da gre za hašiš).
Drugo hišno preiskavo so opravili pri 34-letniku, prav tako z območja Grosupljega, pri katerem so odkrili pištolo kalibra 7,62 mm skupaj s sedmimi pripadajočimi naboji."

Puška in trava, klasika... :)
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...lomov.html

Citat:V soboto, nekaj po 19. uri, je v prodajalno na Viču [v Ljubljani] vstopil neznan moški. Pristopil je do blagajničarke in od nje s pištolo v roki zahteval denar. Iz odprte blagajne je nato vzel nekaj sto evrov bankovcev in kraj zapustil, policisti osumljenca še vedno iščejo.
Odgovori
https://www.dnevnik.si/1042953949

Citat:Okoli enajste ure včeraj dopoldan je 61-letni moški iz kleti na dvorišče na vozičku pripeljal leseno omaro za shranjevanje orožja. Ko je skušal odpreti predal oziroma vrata omare, je prišlo do detonacije, eksplozije doslej še neznanega eksplozivnega sredstva, so sporočili iz PU Nova Gorica. Moški se je hudo poškodoval, a je bil vseeno pri zavesti. Drugih poškodovanih ni bilo, je pa nastala večja materialna škoda na dveh avtih in dveh objektih, saj je počilo steklo na oknih in vratih, škoda je nastala tudi na garaži.
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...ozjem.html

Tole bo še zanimivo. Dobro, da jim je uspelo prepečiti.
Odgovori
https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/19934

Citat:Ljubljana, 03. maja (STA) - Predlog novele zakona o orožju v pravni red vnaša direktivo Evropskega parlamenta, zato ga je nujno sprejeti, a je treba to narediti tako, da ne bomo onemogočili športnega strelstva, lovstva in zbirateljstva orožja, so opozorili na javni predstavitvi mnenj. To je danes pripravil odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Pa še posnetek seje: https://4d.rtvslo.si/arhiv/javne-predsta.../174772821
Odgovori
Citat:Policisti so v ponedeljek opravili hišno preiskavo na domu 52-letnega moškega z območja občine Ormož. Pri preiskavi stanovanjske hiše so zasegli več kosov orožja in streliva, za katere osumljeni ni posedoval orožne listine, so sporočili s Policijske uprave Maribor.
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...eliva.html

Citat:V Grosupljem so se številni obrnili na policijo, potem ko je na parkirišču pred eno od trgovin odjeknilo več strelov. Policija je na podlagi obvestil občanov nato prijela 48-letnika, ki naj bi streljal s tako imenovano strašilno pištolo. Še vedno pa pozivajo morebitne priče dogodka, naj se jim javijo.
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...stolo.html
Odgovori
Slovenske novice so res grozne za branje, zato puščam tule le podnaslov, ki je še nekako prebavljiv.
Citat:Eden z orožjem v Mercator, pajdaš je stražil pred vhodom. 14-letni golobradec že prej grozil in tudi streljal.
https://www.slovenskenovice.si/kronika/d...-trgovine/
Odgovori
Na območju Ljubljane 46-letniku zasegli droge in orožje

https://siol.net/novice/slovenija/46-let...zje-551660

Citat:Ljubljanski policisti so v hišni preiskavi 46-letniku zasegli štiri kilograme prepovedane droge hašiš, manjšo količino kokaina in drugih nedovoljenih snovi ter pištolo, za katero ni imel dovoljenja.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)