Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čiščenje malokalibrskih cevi
#1
Pri Mk puškah je slišat kar neki fame na temo, da se cevi nič ne čisti in podobne a na žalost to tudi pribljižno ne drži in na dolgi ok tudi pri mk ne gre brez kemije, predvsem v prehodu iz ležišča v polja se počasi nakopiči obloga saj in svinca do velikosti pri kateri 'resiza kroglo na dimenzijo ki je že manjša od tiste na ustju cevi( v trenutku ko krogla ne tesni 100% sledi drastičen padec natančnosti) ,poizvajalci pušk se zoper efekt te obloge borijo nadva načina, velko 'match' Mk pušk ima konično polirane cevi tako ,da je ustje malenkost pod mero ostale cevi (zato takih cevi ni pametno krajšat) ,druga pa imajo malce večja ležišča kar malce podaljša interval po katerem natančnost pade a po drugi strani je po čiščenju potrebno tudi kar nekaj nabojev predno se spet naredi uporabna obloga ki lepo centrira krogle(ker je obloga na začetku broba in neenakomerna je po čiščenju ponavadi prvih 10-20 krogel rahlo poškodovanih in natančnost precej trpi dokler se ve cevi ponovno ne vzpostavi pravo stanje oblog.

Spodaj na slikah dokaz, da je redno čiščenje potrebno tudi na MK puškah 3 krogle izstreljene skozi isto match BR puško ,po čiščenju in po 1000 nabojih ,brazde na krogli so praktično neprepoznavne, da ne bo pomote flinta je bila redno čiščena na vsakih 100 strelov

Attached files [Image: 1996_73522b80b42ba89b9c0ebd50c450d4da.jpg] [Image: 1996_f04639c8fb799f6f35080231ed0c1fc7.jpg]
Odgovori
#2
Priporočaš čiščenje po vsakih 100 strelih ali le misliš, da je to nujno potrebno in se mora?
Ker ni nobenga smeška, premisli preden odgovoriš.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#3
Ni pravila po koliko strelih je nujno potrebno čiščenje. Vsaka cev je po svoji konfiguraciji unikat in se obnaša drugače kot sosedova cev. Poizkusi koliko strelov rabi čista cev, da začne grupirat in po koliko strelih začne razmetavat. Pametni pišejo [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori
#4
Vsaka cev in vsako strelivo imata drugačne lastnosti , samo krpico ali dve čez potegnit po vsakem streljanju lahko tudi eno mokro z balistolom je čisto pravilno in to počne veliko strelcev tudi v issf bolj je problem kdaj uporabit hudo kemijo in kako čistit, problematičen je namreč predvsem vrat ,ko doseže določeno velikost oblog zadeva preprosto ne more več dobro grupirat (kaj je za koga dobro je tudi vprašanje) a lahko za veliko zaneslivostjo povem, da ima zelo malo pušk tako ležišče da bi omogočalo 2000-3000kom brez kemije ali abraziva(polir paste) ali obeh ,je pa treba tudi te zadeva počet z pametjo in dobrim vodilom čistilne palice.

Se pa upam trdit , da 90+% mk orožja ni zadosti očiščenega saj je ta fama nikoli čistit kar preveč prisotna. Testerji v eley tunelih radi pojamrajo da folk noosi popolnoma zasvinjane puške ki jih je potem potrebno za polir pasto pripravit da se sploh da kaj zgrupirat.

Brez resne konkurence med vrhunskimi strelici sta za te zadeva topilo Boretech Rimfire Blend in pa JB polirne paste ,jih redno uporablja tudi Rajmond ,pa eley v fabriki ,nič se bat, da je to kaka neumna benčresterska varianta

Attached files [Image: 1996_3712e240d24263cc1a44f0fe2eb627c7.jpg] [Image: 1996_8fde1f76a463dc1b52bf59cea1bd8dd5.jpg] [Image: 1996_c4fbc4e395323a82d161ece95a2b7b0c.jpg]
Odgovori
#5
Čisto na kratko, po stotih strelih ni nikakršne potrebe za čiščenje.
Kot je "SteyrAUG" omenil, je treba pisat. Upoštevat je treba tudi to, da se "računica" prav obnese le pri uporabi enakega streliva...
Pa še nekaj za razmislek:
Probaj dat puško iz "BR oklepa" takoj, ko narediš enkratno skupino in potem z njo odstreli še serijo ali dve ( 10-20 strelov ) leže z jermenom ali pa stoje. Skupina zadetkov se bo kar naenkrat zelo razširila. Bo mogoče za to kriva neočiščena cev? [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#6
No ja natančnost puške pač ni optimalna ,če ti grupira nekaj mm večje grupe kot bi lahko, je pa tvoj problem kako natančjo flinto hočeš. Še enkrat poglej tiste 3 krogle zgoraj med njimi ni 2000 nabojev ,iz vrhunske cevi (puška iz katere so je namreč oststrelila še stoječi svetovni rekord Br50 zdaj se pa zamsili koliko MK pušk je po 2000 nabojih resno očiščenih.
Odgovori
#7
" Napisal:Probaj dat puško iz "BR oklepa" takoj, ko narediš enkratno skupino in potem z njo odstreli še serijo ali dve ( 10-20 strelov ) leže z jermenom ali pa stoje. Skupina zadetkov se bo kar naenkrat zelo razširila. Bo mogoče za to kriva neočiščena cev? [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]

oprosti karlo ampak to je v bistvu zelo neprimerna izjava. Npr.Rajmond ima rekord Eley testnega tunela, ker je bolje odstrelil kot pa vpeta puška. Torej če grupe niso pomembne, tudi on ne bi streljal Eley streliva testiranega na njegovi cevi ampak npr. Pobjeda Match.
Takoj naslednja stvar pa - BR pleme pride do istih ali podobnih grup, ker se najbolj približajo temu kar strelivo+puška zmoreta. Torej picajzlarji kot so, še najbolje vedo koliko se spreminja grupiranje glede na postreljeno.
Streljat MK na golaž tekmi pade v drugo ligo.
Odgovori
#8
Postavil sem vprašanje, ki se nanaša na čiščenje cevi po vsakih 100 strelih in v tej smeri tudi debatiram.
Če bi bilo to nujno in potrebno, bi morali čistit tudi med tekmo, kjer je treba odstreliti, skupaj s poizkusnimi streli, cca 150 nabojev. Nisem prepričan, da kdo to počne.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#9
"Krist Napisal:"...oprosti karlo ampak to je v bistvu zelo neprimerna izjava..."
Mogoče res, a le do trenutka, ko pojasnim kaj sem hotel povedat. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Povedat sem hotel, da za vsak raztros ni kriva le umazana cev. OK?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
" Napisal:Povedat sem hotel, da za vsak raztros ni kriva le umazana cev. OK?

ja, zagotovo ne, ampak ali govorimo o tem kaj zmore strelec ali kaj zmore orodje? Mr.T je začel z diskusijo kdaj začne BR puška slabšati grupe.

BTW, ko sem se zmenil za test streliva za Ančko, so me posebej opozorili naj bo puška dobro očiščena... verjetno ne samo zato da me zajebavajo ?
Odgovori
#11
"Krist Napisal:"... ampak ali govorimo o tem kaj zmore strelec ali kaj zmore orodje?..."
Mislim, da govorimo o čiščenju cevi - na koliko strelov naj bi bilo nekoristno ( nepotrebno ), koristno ( neškodljivo/potrebno ), nujno ( obvezno ).
S čisto vestjo ( na podlagi izkušenj ) lahko potrdim, da je na vsakih 100 strelov nepotrebno. Seveda, vsak dela, kot njemu ustreza - prišel do tega prepričanja ( zaključka ) na podlagi teorije ali prakse.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Citat:Mislim, da govorimo o čiščenju cevi - na koliko strelov naj bi bilo nekoristno ( nepotrebno ), koristno ( neškodljivo/potrebno ), nujno ( obvezno ).
S čisto vestjo ( na podlagi izkušenj ) lahko potrdim, da je na vsakih 100 strelov nepotrebno. Seveda, vsak dela, kot njemu ustreza - prišel do tega prepričanja ( zaključka ) na podlagi teorije ali prakse.


Ljudi, ki jim je bistvo streljanja in celotnega hobija prčkanje po puški prepričuješ da prčkanje po puški ni potrebno?
Mazohizem?
Odgovori
#13
Ja res radi picajzlamo po puškah a kot rečeno tistih 100 strelov je cifra za primer pa še to za samo krpico čez potegnit torej malce saj in svinca spravit ven.Če Debevca vprašaš ti bo povedal da to naredi čisto po vsakem streljanju drugače pa on raje kot topilo uporablaj JB polirno pasto z katero to oblogo vsakič zgladiž na mero ,ko stvar spet deluje. Razlika v natančnostui tudi na vrhunskih flintah je zelo velika dobro vzdrževana cev recimo an mašini najde kak lot, ki poka med 15-18mm ista cev brez čisčenja pa teško najde lot ki bi streljal pod 20 ali celo 25mm zato najprej v roke vzamejo JB pasto in polirajo dokler zadeva spet ne grupira kot bi bilo treba,grupiranje trpi zaradi dveh faktorjev ,tesnenja cevi in ekscentrično nasajanje krogle krogla, ki ne tesni cevi nikoli ne strelja dobro kako pa je z ekscentrično nasejeno kroglo pa si lahko misliš.( se je našel že heroj ki je to izkoristil tako, da je rahlo iz centra delal ležišče ker je opazil da nekaj Suhlov150 kaze izredno toleranco do te svinjarije a se je izkazalo da imajo iz centra ležišča, suhl 150 cevi veljajo za najboljše MK cevi nasploh tako da se rabljenje prodajajo za ceno novih rostfrai match cevi )

Drugače, da ne bi mislil ta obloga svinca in saj je zelo korstna dokler ne preseže dimenzije pri kateri resiza kroglo to je pri večini match ležišč cca 0.02mm, do te točke pa ta obloga centrira krogle zato puška dokler se ta obloga ne naredi ne streljajo dobro ,pušk ni treba veliko čistit ,če se to počne še na relativno topli cevi saj v takem stanju že par krpic po vsakem strelajnju precej lepo vzdržuje stanje ležišča in nič ne poslabša filma vsaka v cevi tako da ni potrebnih 10 strelov da se spet vspostavi.

Na sliki krogla pred in po Br 50 tekmovanju torej recimo 300+ strelih(75 za rezultat še ene 50+ za probo in še enkrat toliko za trening kak dan prej) , ni še nobene krize ampak se že pozna.

Attached files [Image: 1996_be4eccc9ddc7cbc6d0437b0a93a50279.jpg] [Image: 1996_cbc7388d32a2095892a9a7a92035fa31.jpg] [Image: 1996_d4d9415f18fe5685e57d3891e9e0af4f.jpg]
Odgovori
#14
Sem daleč, daleč od lovcev na mini grupe - upam da ne ravno zaradi tega, ker vsake tolko časa le kačo skozi cev potegnem [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img]
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#15
Pa saj ne gre samo za mini grupe ampak zakaj nebi če se da z relativno malo vloženega vidno izboljšat zadevo, večina strelcev ima večji problem z strelivom saj pokajo prvo zadevo, ki se jo dobi v štacuni ,za take mojstre to pucanje cevi ni tak velik bonus. (kača je sicer super fino in fajn ampak ni rabnoorodnji izbire za match cevi, če že rabiš enostavno zadevo podobno kači je za to precej bolj primeren ta od VFG kjer včeše zkozi samo filce ,saj za kratčeje (krtače so vgrajene v kači) razen ležišča ni potrebe.

Attached files [Image: 1996_a59aaa21a4c0335ffaa9ded09bf3786a.jpg]
Odgovori
#16
"m Napisal:"...Če Debevca vprašaš ti bo povedal da to naredi čisto po vsakem streljanju..."
Ni nekje objavljen podatek, da on odstreli med 300 in 500 nabojev na trening?
Z nestrokovnim čiščenjem ( beri: s (pre)več kratno uporabo raznih olj, topil, polirnih past, neustreznih krtačk, krpic...) lahko krepko skrajšaš življensko dobo cevi - bolj kot s streljanjem in le občasno/pravočasno nego.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#17
Res je prekomerno čisčenje poškoduje cev a večina Mk pušk še nikoli ni imela ornk spucane cevi .A kot sem omeni kako krpico čez po vsakem streljanjju in glede na to da folk redko poka 3k strelov na leto enkrat po okli 2000-3000k strelov še temlejito kemično čiščenje vratu z krtačko in kakim Rimfire blendom ta je brez amonijaka tako da železja ne poškoduje a je vseno po končani procedure dobro zadeveo malce spucat in z balistolom namazat.

Pri čiščenju pomebna uporaba pravih palic jagov in krtač in vedno samo z vodilom palice drugač bolje pustiti pri miru. Sam se za vse puške uporabljam polimerne jage. Vodilo za Ančkine sisteme pa se dobi za cca 30 Eur

Ne vem če strelja kakih 35k strelov letno vsah dan 5 dni na teden recimo kakih 210 dni letno včasih dvakrat dnevno potem verjetno ne poči kaj dosti več kot kakih 150kom ,saj pogosto nima smisla streljat dosti več kot tekmovalno količino saj pade koncentracija po oči trpijo itd.

Attached files [Image: 1996_2f0454b6f09de44c5e0ccd13e2cc267f.jpg]
Odgovori
#18
Pa še malce zabave za 357. Na prvi sliki obloga svinca in smodnika v ančki druga slika na približno istem mestu cca 100 patchov 1 krtačko manjšo količno Bore tech rimfire blend in zavihani rokavi ,2 ure kasnje ,obloge spucane bolje kot pri zobarju ,Tako pucanej seveda ni potrebno po vsakem streljanju, ampak enkrat na sezono za amterje sploh tiste, ki še niso spucal flint, ne bo nič škodilo presenečeni boste ker bo marsikatera flinta pokala precej bolje. Rzlika med tem, da krogla dihta ali ne je cca 0.02mm

Attached files [Image: 99fae29d569ec771b4a8e727128a4c.jpg] [Image: 3132df1328d67cd9f55759f27c5868.jpg]
Odgovori
#19
Zdaj moram pa res krtačko za flobert najti ali pa jo iti kupit. Ta stari majstri so mi rekli, da flobertna ni treba nič pucat....
Odgovori
#20
@ mr. T kakšen komplet bi ti priporočal za čiščenje. Kje nabavljaš vse te zadeve?
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)