Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kako pogosto cistite orozje?
#1
Odprimo gostilnisko debato.

Kako pogosto cistite kratkocevno orozje?
Odgovori
#2
Če smem biti malce duhovit, ger že gre za gostinsko debato... "dražja kot je, rajši jo drgneš!"  :D
Glocka pač nikoli, tanfoglio pa 2x po streljanju.
Odgovori
#3
Ko smo že pri Tanfogliu...čiščenje na 500-750 strelov oz pred tekmo. S tem da po čiščenju obvezno postrelim 100, da sem prepričan da vse deluje. Ne pozabite na nabojnike. Med drugim gre cela pištola v bencinsko kopel.
“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
#4
...ha fajn, saj potem trpi tudi material...
Odgovori
#5
ko je res umazana. Takrat pa temeljito.
Odgovori
#6
(07-07-2016, 14:07)hrib48 Napisal: ...ha fajn, saj potem trpi tudi material...

kako to misliš, trpi materijal...
Odgovori
#7
Po vsakem streljanju cca 50-100kom Krown pa cunja in to je to. Do sedaj vse BP.
Odgovori
#8
Ker imam zadeve v kleti, kjer je zračna vlažnost relativno visoka (85%+), čistim po vsakem streljanju, pa kdaj še vmes za hec.
Odgovori
#9
Odvisno od uporabe, po vsaki seansi, po enem tednu in na vsak mesec. Če kakšna tarča ne pride prej nasproti. :-D
Odgovori
#10
Fantje tuki bi sam bolj podrobno vprašal, kako pogosto čistite svoje kose ,ki so predvem specialke za precizno streljanje(kratke in dolge cevi). Spucate samo cev ali komplet orožje?
Odgovori
#11
Brunox spray po vsakem streljanju (oz. konec tedna,kadar streljam veckrat) pa zobna krtacka in kaca za cev.
Par kapljic olja (za sivalni stroj) na vodila zaklepa in z mastnimi rokami pomazem se cev.
Na koncu z brunoxom premazem se po zunanjosti, da spravim mascobo od prstov stran.
Tanfoglio ima raje malo vec olja, Glock pa cimmanj.

Puske (AR15) razstavljam nekako po 500+, sicer scistim s kaco samo cev (ja, vem....bolje bi bilo s krtacko namesto s kaco) in zaklep/lezisce naboja, kolikor se pac doseze.
Odgovori
#12
(07-07-2016, 17:31)mkosir Napisal: Fantje tuki bi sam bolj podrobno vprašal, kako pogosto čistite svoje kose ,ki so predvem specialke za precizno streljanje(kratke in dolge cevi). Spucate samo cev ali komplet orožje?

Odvisno od stanja in kaj bi rad dosegel , če je cev z že kar nekaj kilometrine na 100 nabojev pucam bakrene obloge z Robla Solo Mil in z polir pasto prehodni konus. Tako flinta drži optimalno natančnost .

MK po vsakem streljanju en VFG  , in po kakih 300-500 poliram prehodni konus kjer se naredi obroč ogljika in svinca ,vidno popravi natančnost puške.

Polirna paste IOSSO in sintetične krtače iosso ter VFG so edina 'orodja' ki jih uporabljam 

Glede kemije za cevi pa za VK predvsem Robla Solo Mil in Eezox

MK pa Boretech Rimfire Blend

Zaklep in zaklepišče samo Eezox

Za hrambo v sefu imam stalni absorber vlage, ki ga enkrat na par mesecev v kuhinjski pečici regeneriram.
Odgovori
#13
(07-07-2016, 20:47)mr.T Napisal: če je cev z že kar nekaj kilometrine na 100 nabojev pucam bakrene obloge z Robla Solo Mil

Kaj pa vmes med temi 100 naboji? Recimo da cev ni nerjaveča, streljaš po 20 nabojev na enkrat in da se ti kdaj še kakšna ploha ali rosenje zgodi.
Odgovori
#14
Čiščenje enkrat na dan,
prežene rjo stran?!
Rofl
13 Kdor se dotakne smole, se osmoli, ...
Odgovori
#15
(07-07-2016, 22:10)sept Napisal:
(07-07-2016, 20:47)mr.T Napisal: če je cev z že kar nekaj kilometrine na 100 nabojev pucam bakrene obloge z Robla Solo Mil

Kaj pa vmes med temi 100 naboji? Recimo da cev ni nerjaveča, streljaš po 20 nabojev na enkrat in da se ti kdaj še kakšna ploha ali rosenje zgodi.

ah daj no kolikokrat pa povprečnega rekreativnega strelca dobi ploha? že če so oblaki se vsi spogledujejo "mogoče ap ne bom šel na tekmo/trening"
Če te dobi dež potem jo seveda spucaš/namažeš kot je treba. Pa še takrat ni treba pucat, ampak jo namažeš.
Večina mojih kosov na začetku je imela poškodbe zaradi čisštenja ne pa streljanja. Zdej smo to radikalno omejili in pucamo samo takrat ko je to res treba in ima nek efekt.
Precizna pištola dela čisto BP do 600 strelov, vmes sem samo mazal vodila zaklepa. Verjetno bi delala bp še naprej, a mi srce ni dalo imeti tako usrano pištolo, da sem dobil črne roke preden sem začel streljat.
Šedovka je čisto BP delala tam okoli 3000 nespucanih šusov , verjetno bi še naprej, ampak se mi je reva zasmilila.
Taktikul puko nisem pucal tam do 300 strelov ko smo uporabljali HBN, sedaj ko je cev nekje na pol življenske dobe in streljamo gole krogle, pa pucamo kot je napisal mr.T... pa ne zato da puška ne bi delal ampak zato ker se izgublja hitrost z nalaganjem oblog v zacetku cevi...
Odgovori
#16
Zadeve kar konkretno zlorabljam. Za dinamiko očistim sem pa tja pred tekmo, da ne pride do zastoja. MK puške skoraj ne čistim.  Ar15 kitajka je delala 1000+ brez pucanja. Sicer je cev že malo boga po cca 4000-5000 barnaula ampak sem po svoje vesel, da se mi je vsaj kakšna stvar amortizirala. bomo že cev zamenjal pa je.
Odgovori
#17
Očitno smo gušterji bolj (preveč) dovzetni za glancanje  Doh
Mi je všeč to, kar sta napisala Kristian in Trzinc.
Vzeto na znanje  Mrgreen 
Ker ima Trzinc manj plusev od Kristiana, ga dajem njemu  Whistle
Odgovori
#18
Je pa interval čiščenja zelo odvisen tudi od smodnika :
 
Sport2 in polnenje z LOVEX smodnikom, tudi po nekaj mesecih pištola ni bila pretirano črna od znotraj, medtem ko jo polnenje z VIHTAVUORI smodnikom že po nekaj treningih zapaca  kot da bi kuril z premogom.

lp
Speed is fine, but accuracy is final - Bill Jordan
Odgovori
#19
Kose uporabljam za IPSC, kakšen Steel Challenge ter "plinkanje" in veselje na strelišču.

Glock - streljam z njimi že več kot 20 let in jih čistim nekajkrat letno. Sem uporabnik, kar pomeni, da dejansko uporabljam pištolo in je ne "hranim". Do sedaj, zaradi umazanije, ni bilo zastoja. Železne pištole - po vsakem streljanju.

AR15 - po vsakem streljanju kompletno (cca 150 nabojev/trening z .223 ali pa .22lr), saj imam pri tej vrsti orožja "slab občutek", če je orožje umazano. Čiščenje zaklepa in nosilca zaklepa s kompletnim prostorom, kjer se nosilec zaklepa in zaklep premikata očistim z Action Blasterjem od Tetra Gun ter krpicami (včasih s plastičnimi ali bakrenimi krtačami). Včasih je potrebno zadnji del zaklepa očistiti z "drateno" gobico (iz kuhinje...). Prehodni del in ležišče čistim s plastično krtačo, krpicami ter z "zvezdicami" iz filca, cev z Bore Snake, potem s krpicami, potem s Copper Solventom (ja, vsakič, tudi po 2x), potem cev očistim in namažem s tankim slojem olja (ker z njo ne streljam ravno vsak teden). Cev čistim samo v smeri od zaklepa proti koncu.

Po čiščenju nosilec zaklepa in zaklep "premažem" z mastnimi rokami. V del, kjer so trije obročki po čiščenju najprej kanem kapljico ali dve olja, ko sestavim, dam nekaj kapljic olja v odprtini na nosilcu zaklepa. Zaklep nekajkrat premaknem po nosilcu zaklepa, da se olje dobro prelije med obročki in notranjem delu nosilca zaklepa. Ko vse sestavim, na nosilec zaklepa kanem kapljico olja na vse dele, ki se drgnejo z ohišjem. Za lažje čiščenje in vzdrževanje AR15 je dobro, če imaš http://www.realavid.com/gun-tool-pro-ar15.html ali kaj podobnega. Čiščenje AR15 je v primerjavi z Glocki  malce komplicirano, ampak, tako pač je, zastoja zaradi umazanije še nisem imel. Pri H&K SL8 je bilo vse preprostejše...

Šibrenica - nekajkrat letno, razen čoka, ki ga po vsakem streljanju (po izkušnjah zelo koristno - da se čoki lažje menjajo). Zastoja zaradi umazanije še nisem imel.

MK repetirna puška - vsakič po streljanju z Bore Snake ter krpicami, včasih potisnem tudi bakreno krtačo iz smeri zaklepa proti koncu cevi. Zadnje krpica je oljnata. Zastojev ni...

Generalno gledano, "železje" je pač bolj občutljivo in zahteva višjo stopnjo vzdrževanja, plastika pa manj.
Odgovori
#20
Torej je slabo prepogosto čistit? Ker jaz Glocka temeljito čistim in naoljim po čisto vsakem treningu, ki jih imam večkrat na teden, pa četudi na trening postrelim samo 10 nabojev. Ker saje v cevi se opazijo že po enem samem strelu.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)