Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
(30-11-2015, 14:47)fritz Napisal: V tvojem zapisu je navedeno, da ima v nekaterih državah članicah ilegalno strelno orožje pomemben delež v kriminalnih dejanjih storjenih s strelnim orožjem, ne v večini.

Glede na to, da ima Češka eno najbolj liberalnih orožnih zakonodaj v EU, je podatek o skoraj 70% udeležbi legalnega orožja pri kriminalnih dejanjih storjenih s strelnim orožjem, zelo slab za legalne lastnike orožja. Tako kot mi znamo iz raziskave izvleči podatke, ki so nam v prid, bo to počela tudi druga stran.

Jaz bi se na tej točki zatorej bolj osredotočil na terorizem in dejstvo, da omejevanje legalnega orožja v ničemer ne otežuje dostopa do orožja na črnem trgu.

Nisem še prebral celotne raziskave (bom) a je zelo verjetno, da med strelnim orožjem, uporabljenem v kriminalnih dejanjih, prevladuje kratkocevno orožje in ne pol-avtomatsko dolgocevno orožje.

Seveda. Se strinjam. (to je moj komentar na to raziskavo na tem forumu)
Ampak mi je logicno, da ce je legalnega strelnega orozja veliko, bodo kriminalna dejanja izvajana proporcionalno vec tudi z njim. Normalno ne? Ce bi vsi drzavljani imeli svoje orozje tako kot imamo pipce in foučke, bi od tistih par gnilih jabolk, ki nekoga ubijejo v afektu, to storili tudi z legalnim orozjem.
Tisti, ki to storijo v afektu, ker v takem primeru ne naklepajo prikritja zlocina - to storijo s prvim orodjem ali orozjem, ki jim pride pod roke. Naklepni morilec bi pa planiral in zlocin storil z neregistriranim orozjem.

V vsakem primeru pa legalizacija in registracija orozja nima vpliva na kriminalno dejanje. Tisti v afektu, bi v primeru nedostopnosti orozja, zlocin storil z motiko ali sekiro ali nozem. Kriminalec pa bo itak uporabil neregistrirano orozje, ker se s tem zasciti.

Zato podrobnost, da je na ceskem v zlocinih uporabljeno registrirano orozje, ni nic cudnega in sokantnega, sploh pa ni to razlog, zakaj bi drzavljanom onemogocali posest orozja, sploh polavtomatskega dolgocevnega, ki je po vsej verjetnosti zadnja kategorija, s katero bi nekdo storil zlocin iz afekta, za tistega, ki naklepa zlocin pa kot ze receno, je bolje poseci po neregistriranem full auto kot pa po registriranem in legalnem semi auto.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Klemenc - 30-11-2015, 15:12



Uporabnikov, ki berejo to temo: 28 Gost(ov)