Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
(21-12-2016, 12:02)JRC Napisal: Ne želim se prepirati, vendar mislim, da je velika razlika med:
a) prepovedjo, ki predvideva odvzem in
b) omejitvijo, ki omogoča "grandfatering".

In brez Vicky, bi imeli opravka z "a".
Nikoli tudi nisem napisal, da je ta direktiva super duper za nas, zato mi prosim tega ne očitaj.

Zdaj se malo vrtiva okoli iste stvari, jaz samo pravim, da je to oboje že sedaj jasno opredeljeno in ni nič novega:

a) prepovedjo, ki predvideva odvzem
58. člen Odvzem orožja: Pristojni organ odvzame orožje in orožne listine posamezniku, ki ne izpolnjuje več pogojev... In to velja tako za obstoječe lastništvo kot za dedovanje. Če ne boš izpolnjeval pogojev za A kategorijo, je odvzem po 61. členu ZORO, če boš izpolnjeval pogoje, lahko obdržiš A kategorijo. 

Razširitev A kategorije je kot kaže dejstvo, ne glede na darilno pakiranje (izgled, kapaciteta nabojnikov ali predelano polavtomatsko). V vsakem primeru bo to po novem A kategorija in s tem imamo opravka z a) prepoved, ki predvideva odvzem če ne izpolnjuješ pogojev. In to je velik poraz za strelstvo. 

Vickyjev doprinos pa je, da države LAHKO določijo izjeme za športne strelce v A kategoriji, saj sedaj ne moreš naokoli prenašati A kategorije in z njim ne smeš prosto streljati po strelišču. Gre se samo za to, da bo država LAHKO malenkost bolj odprla vrata za pogoje A kategorije, ni pa to nujno. 
Ali bo ta izjema potem veljala tudi za ostale A pogoje, kot so tehnični pogoji hrambe, evropska prepustnica, dovoljenje za polnjenje na podlagi orožja A kategorije, "prost" nakup streliva za A orožje in podobni detajli, pa ne vemo. Ker o tem pa ni bilo govora in je prepuščeno vsaki državi posebaj.

b) omejitvijo, ki omogoča "grandfatering"
To možnost imamo že sedaj tudi za "prepovedano" oziroma pogojno dovoljeno orožje v A kategoriji in ni nič novega. In je Vicky ni izborila, ker jo že imamo. Če bo tvoj dedič zadostoval pogojem, ga bo lahko obdržal že sedaj, če ne je spet 58 člen: Odvzem orožja.

Pa ni bilo naperjeno vate, bolj je bila grenka samorefleksija, da tisto pisanje birokratom in našim EU poslancem ni kaj dosti pripomoglo. Upam, da bodo domači sogovorniki bolj dojemljivi za pripombe.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Krgolob - 21-12-2016, 13:01



Uporabnikov, ki berejo to temo: 43 Gost(ov)