Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teorija - twist, dolžina cevi, hitrost krogle
#1
Pozdravljeni,

ena teoretična in sicer:

1. Kako korak navoja cevi vpliva na hitrost krogle?
2. Ali se z večjim oz. manjšim korakom ob enakem polnjenju in enaki krogli poveča hitrost krogle ali zmanjša?
3. Ali to absolutno drži ne glede na dolžino cevi ali se z različno dolžino cevi stvari spremenijo?

lp
Odgovori
#2
Ta je hudo teoretična brez kakga koli pomena oz uporabne vrednosti.

5 cevi istih specifikacij(korak,dolžina)različnih proizvajalcev ali celo istega proizvajalca bo imelo z istim nabojem zelo vrjetno 5 različnih hitrosti razpon bo lahko preko 30ms,razlike so vrjetno večje kot bi bile zaradi večjega ali manjšega koraka tako, da škoda filozorfirat o popolnih neumnostih.
Odgovori
#3
Teoretični odgovor:
1. v cevi z večjim korakom bodo navoji manj "ovirali" kroglo, krogla bo hitrejša, a manj stabilna zunaj cevi, ker se bo počasneje vrtela okoli svoje osi.

Priporočeni korak navoja je za posamezne kalibre že zdavnaj ugotovljen, malo poguglaj "rifle barrel recommended twist rate" in preberi vse, kar bo pod zadetki na prvi strani, pa boš zvedel še marsikaj več.

Na 2. in 3. je mr.T že odgovoril povsem praktično, skoraj gotovo iz lastnih izkušenj.

Če se ti ne da iskat in vsega brat, boš pa zagotovo zadovoljen s tem, kar boš zvedel tukaj: http://www.chuckhawks.com/rifling_twist_rate.htm
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#4
Teoretična razprava pač.... predpostavimo, da gre za samo enega proizvajalca in dve cevi iste dolžine, istega kalibra, različni korak:
- cev 1 ima korak 1:7, dolžina 20 Inch,
- cev 2 ima korak 1:16, dolžina 20 inch.

V kateri cevi bo krogla hitrejša ? Ali to drži absolutno ? npr. če se povečuje/ zmanjšuje dolžina cevi ?
Odgovori
#5
Če izhajamo iz zakona o ohranitvi energij, potem se kemična energija smodnika spremeni v toplotno energijo, zvočno energijo in kinetično energijo izstrelka. Kinetična energija se pri orožju z vrtežem v cevi razdeli na energijo izstrelka v odvisnosti od hitrosti, ki jo izračunamo po enačbi![](http://upload.wikimedia.org/math/2/3/f/2...15edd8.png), ter energijo masnega vztrajnostnega momenta ![](http://upload.wikimedia.org/math/e/3/f/e...8fb9cf.png)

Večja ko je energija masnega vztrajnostnega momenta manjša je hitrost izstrelka in z tem energija.
To je teorija. Kako pa to vpliva v praksi in ali je sploh omembe vredno, pa ne vem iz glave in bi bilo potrebno izračunati.
Odgovori
#6
Kristus....
Odgovori
#7
> seba20 said:
> Teoretična razprava pač.... predpostavimo, da gre za samo enega proizvajalca in dve cevi iste dolžine, istega kalibra, različni korak:
> - cev 1 ima korak 1:7, dolžina 20 Inch,
> - cev 2 ima korak 1:16, dolžina 20 inch.
>
> V kateri cevi bo krogla hitrejša ? Ali to drži absolutno ? npr. če se povečuje/ zmanjšuje dolžina cevi ?

v cevi 2
da
da
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#8
> krpan said:
> Če izhajamo iz zakona o ohranitvi energij, potem se kemična energija smodnika spremeni v toplotno energijo, zvočno energijo in kinetično energijo izstrelka. Kinetična energija se pri orožju z vrtežem v cevi razdeli na energijo izstrelka v odvisnosti od hitrosti, ki jo izračunamo po enačbi![](http://upload.wikimedia.org/math/2/3/f/2...15edd8.png), ter energijo masnega vztrajnostnega momenta ![](http://upload.wikimedia.org/math/e/3/f/e...8fb9cf.png)
>
> Večja ko je energija masnega vztrajnostnega momenta manjša je hitrost izstrelka in z tem energija.
> To je teorija. Kako pa to vpliva v praksi in ali je sploh omembe vredno, pa ne vem iz glave in bi bilo potrebno izračunati.

Bolj se vrti, počasnejša je.
Kakor v nebesih, tako na zemlji. Amen.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#9
...evo sem naredil eno tabelico v excelu, da si boste lahko preračunavali hitrost vrtenja krogle.
Pri 800m/s in twistu 10 se krogla vrti z 3150 obrati na minuto.

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/40/0...905c6f.xls (14.5 KB)Â
Odgovori
#10
> Pri 800m/s in twistu 10 se krogla vrti z 3150 obrati na minuto

Misliš 188.976 obrati na minuto
Odgovori
#11
Pozabu množit s 60..
Odgovori
#12
Hvala za opozorilo sem popravil pa še nekaj dodal. Zdaj nisem prepričan da je vse prav, ker je že precej ura, bomo jutri naprej...

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/d0/f...a6b543.xls (15.5 KB)Â
Odgovori
#13
Navajam podatke iz Sierrinega priročnika:
pri twistu 1:7 in dolžini cevi 20˝doseže krogla (40gr.BlitzKing) pri enaki količini enakega smodnika enako hitrost kakor, če tako kroglo izstrelimo iz cevi z twistom 1:14 in dolžini cevi 24˝. Toraj, da povzamem, kako lahko trdite, da ima twist zanemarljivo vlogo, ko pa ravno zaradi twista dosežemo pri 4˝krajši cevi enako hitrost izstrelka z enako količino smodnika? Se pravi, da vsaj za kaliber 223 Rem. vaše teorije ne držijo ali pa se motijo ljudje iz Sierre.
Odgovori
#14
Ja, prav imaš....in tudi časa obilo.
V imenu hilzne, netilke in gorečega smodnika....amen.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#15
> Toraj, da povzamem, kako lahko trdite, da ima twist zanemarljivo vlogo, ko pa ravno zaradi twista dosežemo pri 4˝krajši cevi enako hitrost izstrelka z enako količino smodnika?

Si ziher, da je izključna razlika twist. Pri interni balistiki nič ni črno belo ampak je vse kombinacija faktorjev in brez pravilne analize (menjave samo enega faktorja na statistično relevantnem vzorcu) so lahko zaključki precej napačni (in potem se rodijo urbane legende in jih nekateri ponavljajo do nezavesti...).
Kar se samega efekta twista tiče je pa tko, da načeloma na prvi pogled bi reku da je počasen twist hitrejši vendar pa je treba upoštevati tudi, da je pri malem twistu več upora kar pomeni (pri vseh ostalih enakih pogojih) več pritiska, kar zopet pomeni več sile na izstrelek. Za akademsko razpravo morda vse skupaj zanimivo vendar pa za praktično rabo povsem nepomembno, ker z 1" daljšo/krajšo cevjo dobiš večjo razliko in pa tako ali tako izbiraš twist glede na izstrelek, ki ga boš streljal in twist ni ravno variabla, ki bi jo lahko menjal do nezavesti.
Odgovori
#16
Ja, Mato ravno o tem sva z prijatlom razspravljala. Namreč pri malem twistu naleti krogla zaradi bolj goste spirale na večji upor in posledično se za njo veča pritisk, ki ga ustvarja smodnik. Toraj lahko trdimo, da se zaradi večjega pritiska poveča tudi hitrost izstrelka. Se pa strinjam, da ni nič samo črno in belo in je pri tej stvari potrebno upoštevati veliko dejavnikov. Veliko bolj, kakor za hitrost je twist pomemben za stabilizacijo krogle sploh pri krajših ceveh polavtomatov, kjer z velikim twistom in kratko cevjo dobimo pri težjih kroglah velik razstros. Vsaj pri 223 Rem. je zagotovo tako in koliko mi je poznano so tudi pri Nato kalibru z tem, ko so povečali maso izstrelka na 62gr. izbrali twiste 1:7 ali 1:8.
Odgovori
#17
:) tako.... načeloma lahko zaključimo, da manjši korak navoja ob enaki polnitvi, enaki običajni dolžini cevi, enaki krogli zaradi večjega pritiska, ki ga dobimo zaradi manjšega koraka poda večjo hitrost krogle....

A to absolutno drži, npr. če se podaljšujemo cev ? bi teoretično lahko pri daljši dolžini cevi trenje krogle oz. drugi dejavniki pri manjšem koraku povzročilo, da bi bila krogla počasnejša kot pri večjem koraku pri enaki dolžini cevi ?
Odgovori
#18
Odvisno od tega v katerem položaju je luna...
Odgovori
#19
> SteyrAUG said:
> Odvisno od tega v katerem položaju je luna...

A maš za to kak teoretični izračun ? :))
Odgovori
#20
A ni tako da v daljši cevi tudi smodniški plini dlje časa oddajajo energijo izstrelku?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)