Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kahles K624i MSR ali AMR križ?
#1
Zanima me primerjava MSR in AMR križa za taktikul uporabo.

Če bi se moral odločiti na hitro, bi verjetno vzel MSR. Hkrati pa so mi všeč smrekce in zato tudi AMR križ,...

Še posebaj bom vesel, če se bo razpisal kdo, ki je bil v podobni dilemi.
Odgovori
#2
Stvar osebne preference. Če milaš potem MSR, če rabiš samo drop in raje ne klikaš potem je "smrekca" boljš. Za naše razmere (poraščena strelišča) je smrekca v večini primerov povsem neuporabna za hitri drugi strel, ker zadetka enostavno ne boš videl in boš težko na hitro kompenziral. Popravek pa preko gumbov dokaj enostavno vneseš in je smrekca spet bolj tako tako uporabna (eni imajo averzijo proti gumbom in strah, da ne delajo točno - žal premnogokrat upravičen). Če raje držiš popravke preko križa pol daj smrekico drgač pa je MSR boljši.

Vsekakor pa glede na izkušnje s Kahlesom nekaterih uporabnikov nisem pristaš te znamke (pa čeprav je vsaj/žal na papirju tretji najboljši daljnogled za taktično streljanje) kakor tudi nisem več pristaš nekaterih drugih :) .
Odgovori
#3
Photo 
MSR ,smrekca je bolj za video igrice in peškanje zadetkov v tarčo seveda le ,če se zgrešeni streli fino pokadijo na kakem pesku če gre v zelenje ti ni pomoči.

Sicer ima tale AMR navidezno bolšo skalo z millanje kot večina smrekc a vpršanje če so tisti mali križci zadost orstri ,kot rečeno  smerkco v praksi ne boš kaj dosti rabil.

Pri meni z dokaj razantnim 284win  tja okoli  500m špilaš z 1mil zero torej smrekca brez veze, potem pri kake 1000m si pri 7,7mil pa če malce piha hitro čez 2 mil zanosa a ne vem zakaj bi meril nekam na rob slike kjer je slika po defaultu slabša kot v centru. Če pa imaš še kak manj razanten klaiber napr .308 potem pa lahko po smrekci na 1000m pokaš še malce nižje po skali navzdol in v stran.

Smrekce imajo izraelci skupj z pokritimi tureti na optiki ,nastreljeno pri orožarju in ''mujo ne diraj'' sistem potem a palestinec pade pri prvem ali drugem šusu nima dosti veze.
Odgovori
#4
za streljanje na kroge so drugi križci boljši, oba omenjena sta predvsem taktične sorte. Tle ima smrekca še en minus, saj ti ob opazovanju terena in iskanju tarč celo MSR včasih gre na živce ker pokriva del vidnega polja, kaj šele tole šavje od AMR...
Odgovori
#5
Hvala za odgovore. Glede na napisano sem smrekce že odpisal.
Odgovori
#6
(21-01-2015, 00:23)Mato Napisal: Vsekakor pa glede na izkušnje s Kahlesom nekaterih uporabnikov nisem pristaš te znamke (pa čeprav je vsaj/žal na papirju tretji najboljši daljnogled za taktično streljanje) kakor tudi nisem več pristaš nekaterih drugih :) .

Hmmm. Kaj pa potem za taktikul, če ne Kahles? Če se prav spomnim še IOR ne, pa S&B ne. Think

Mogoče Vortex Razor HD Gen II 4.5-27x56?
Odgovori
#7
Trenutno po vrstnem redu:

Hensoldt 3.5-27
S&B 3-27
Hensoldt 4-16
Hensoldt 3-12
S&B 5-25
S&B 3-20/3-12/whatever PMII še obstaja
Vortex razor 4.5-27
Steiner 5-25 (kot recimo še sprejemljiv)

Vse ostalo je pa potem že tak ali drugačen kompromis, ki pride v poštev v kolikor te res € bolijo in si absolutno nikakor ne želiš/zmoreš dati več kot 1600€ oz. nimaš časa čakat da bo kak od zgornjih rabljenih na avkciji na egunu...

IOR recimo zlo hipotetično tanovega ampak čisto tako iz osebne izkušnje je zadeva taka je zlo hit&miss (tako kot Kahles tanov) in čeprav ti ga potem popravijo ostane en zoprn priokus - plus zadeva ni več dosti ceneje od ostalega (racionala je da če že daš 1700/1800 je čist vseen drek če daš še 800 več pa kupiš enega od "velikih zgoraj"). Če kupuješ rabljeno je pa tko al tko vse stvar dobrega deala...
Odgovori
#8
Ja novi 'štajner' je zaenkrat tolk škart da je Warranty depatment čist zabasan a ko sem jih enkrat skurcal glede tega na snipers hide so takoj po meni planl, da za kaj ji ne kontaktiram na ZS kaj pišem na forumu. Druga razlaga pa je bila, da so ti ameriški upoarbniki tako zabiti, da dobijo v Warranty zadeve, ki bi jih uporabniki lahko sami pogrunta,l če bi prebral navodila za uporabo.

Ena zadeva, ki smo jo že ugotovili obstajajo žlahtne napake (S&B,Steiner,Khales,March) ,napake kot da jih ni (NF) in  bedne napake(IOR) pa precej različni vatli za te hece. Tist S&B 3-27 še zdaj niso razčistil zakaj se konča pri 22.5x

Khales 6-24x je kar fin kos malce arhajičen je ta 4x razpon povečave a ima pa zato dobre križe in fino regulacijo paralaxe a IOR 4-28 ga naklepa po dolgem in počez tam kjer šteje, mogoče je težji ,ima nestandardno 40mm tubo pa nima tolk fancy kazalcev obratov na knofih pa malce več spremembe eyereliefa od min max kot bi ga rad ,a zaenkrat dela v nulo ,ima res dobre šajbce ,super okular ,najbolj natančno paralaxo u opšte(tako pravijo prijatli z FT scene). 35mil hoda, zelo uporaben križ in pomembno kostal me je frakcijo bilo katega od teh na listi.
Odgovori
#9
(21-01-2015, 19:59)Mato Napisal: IOR recimo zlo hipotetično tanovega ....

Katerega si imel v mislih 5.8-40x56 ali 4-28x50?
Odgovori
#10
4-28x50 Recon , 5.8-40 je MOA/MOA uporaben predvsem za amere. 
Odgovori
#11
Na spodnjem linku (stran 13) imata oba modela možnost tako MIL/MIL kot MOA/MOA.

www.labcommerce.si/katalogi-in-ceniki/doc_download/20-katalog-optike-ior-2014-15
Odgovori
#12
Mogoče kaj na novo ker se ni dobro prodajal pa so dodal še mile pitaj boga pr Romunih je tko k pr nas na papirju neki v realnosti neki drugega...
Odgovori
#13
Očitno res a pošteno povedano bi težko izrabil 40x povečavo ,večina tacticoola tudi pri 28x povečavi oddelam pri 12-18x samo za milanje je v akciji 28x. Si bom pa tole 5.8-40x ogledal na IWA, da vidim koliko valja,  zadeva omejujoča za tacticool je mogoče 1.4mm exit pupil pri 40x to je fizikalna omejitev razmerja med povečavo in velikostjo objektiva...
Odgovori
#14
V vsakem primeru se omejitev zaradi min premera zenice pojavi pri višji povečavi kot pri modelu 4-28, saj ima 56mm objektiv. 40x pa za takrat ko je dovolj svetlobe.
Odgovori
#15
Me pa zanima kak zgleda irojev Mp8 pri 40x

Tole je 4x in 28x pri IOR Recon  ,presentljivo se je z 1.8mm izstopno zenico dalo čisto fino delat v mraku tako, da se vrjetno tudi z 1.4 mm pri 40 da večino dneva.
Odgovori
#16
Recon je očitno dost popularen da je šel celo Spuhr narest 40mm montažo
Odgovori
#17
To pa ni dobr. Jaz sem računal, da bom v primeru, da Recona vzamem vsaj na montaži prišparal, ker se ne da zmišljevati.
Odgovori
#18
(23-01-2015, 17:49)mr.T Napisal: Si bom pa tole 5.8-40x ogledal na IWA, da vidim koliko valja,...

A si pogledal? Meni je šlo na živce ker so imeli spet samo MOA/MOA. Če jih pa kaj vprašaš prvi ne ve nič, drugi tudi ne, potem pride tetji ki ga sumim da je bil pod vplivom opojnih substanc. Ta mi kaže nedelujoč prototip 5-40x56 in ima 35mm cev, kar za moje pojme pomeni konec 40mm (vsaj za nekaj časa). Ko vprašam kdaj bo ta kos v prodaji spet ne ve,...

Na koncu me je minil in sem šel raje na S&B in ostale štante.
Odgovori
#19
5.8-40x56 ni ravno taktičen kos saj tam redko lahko izkoristiš povečave kaj dosti nad 20x

IOR je na sejem prinesel precej presenetljiv scope 3-25x50 ki bo po moje model za vse naslednje IORje , novi so tudi obročki z sferičnimi vložki .
4-28x50 ostaja 'heavy hitter' z zaenkar odličnimi 'reviewi' in preizkušeno zaneslijovstjo na 50BMG a prihodnost v liniji, ki se bo razvila iz 3-25x50. 40mm tube so uporabili predvsem za izdelavo čim bolj robustne mehanike(saj so imeli nekaj problemov na prejšni generaciji) na dolgi rok se bodo premeri tub sicer še vedno povečevali na kakih 36mm ,40mm bo vrjetno bolj redek pojav a zaradi robustnosti se bo zelo vrjetno obdržal

[Image: DSC02422.jpg]

[Image: DSC02419.jpg]
[Image: DSC02430.jpg]
Odgovori
#20
MOA/MOA je eden od modelov v rangu, če pogledaš kataloge boš videl da imajo tudi MIL/MIL. Kako to dobiti je druga, najbolje direkt vprašat pri uvozniku.
Imajo pa IOR nov model 3x-25x/50, ki je verjetno top taktikul model, sploh če bo cena res tako znosna kot obljubljajo.

Tudi sam sem šel na recimno Kahles in jih vprašal po zdravju, če so slučajno na kakšnih hudih medikamentih, da mi dobavijo daljnogled za debelo čez 2 jurja, ki fali klik elevacije za debelih 12%. Nakar mi možak izgubljeno zatrdi, da to ziher ni mehanska napaka ampak optična... ja, pa ja de.

Pa da na S&B pogledaš razstavljene daljnoglede, ki resda imajo napisano 5-25, ampak pod povečavo 8 samo še povečujejo tunel.

Po domače: ni vse špicnkvaliteta, čeprav tvar odtehtaš z zlatom. Vsak (še posebej pa taktičen) daljnogled moraš preverit v detajle, povečave, ali so MIL oznake res pravilno vrisane na lečo, ali kliki dejansko delajo, ali daljnogled korektno sledi, itd, itd.


Glede na to da tako Nightforce, Kahles, S&B in še kdo drug ni imun na zgoraj omenjene napake velja samo eno...


"Trust noone, Mr.Mulder"
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)