Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pregled podatkov inšpekcije glede pregleda strelišč
#1
Ker me zanima problematika strelišč "posameznikov", sem se odločil, da vidim kaj je inšpekcija notranjega ministrstva do sedaj dala v javnost v obliki letnih poročil. Na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve so dne 3.3.2015 na voljo samo analize do vključno leta 2013.

V letu 2013 je IRSNZ (Inšpekcija RS za notranji nadzor) izvedla 12 nadzorov strelišč. Ugotovili so, da je pri tem najpogostejša kršitev slaba izbira smeri streljanja.

Citat:Pri nadzorih na streliščih so bile najpogosteje ugotovljene nepravilnosti pri izvedbi zaščite smeri izstreljevanja krogel, za odpravo katerih so bili sprejeti ustrezni inšpekcijski ukrepi. 

Kaj so ustrezni inšpekcijski ukrepi poročilo ne pojasni.

V letu 2012 IRSNZ nadzora nad strelišči ne omenja.

V letu 2011 IRSNZ nadzora nad strelišči eksplicitno ne omenja.

V letu 2010 IRSNZ nadzora nad strelišči ali strelišč ne omenja.

V letu 2009 IRSNZ omenja, da je v izrednem nadzoru strelskemu društvu izdala začasno prepoved opravljanja dejavnosti civilnega strelišča, saj je le-to opravljal brez dovoljenja. Pri 1 zavezancu so zaznali opravljanje dejavnosti civilnega strelišča brez dovoljenja.

V letu 2008 IRSNZ nadzora nad strelišči ne omenja.

V letu 2007 IRSNZ nadzora nad strelišči ne omenja.

V letu 2006 IRSNZ omenja, da se je nadziralo dejavnost strelišča. Poročajo, da so pri enemu zavezancu izrekli prepoved opravljanja dejavnosti strelišča, ker dovoljenja za obratovanje ni imel ali imela. Dejavnost civilnega strelišča se po izjavah zavezanca ni izvajala (več).


Analiza Zakona o orožju strelišč, ki ne izpolnjujejo predpisov o gradnji objektov ne analizira. Ugotavljajo, da je na teh streliščih varnost prepuščena angažiranosti posameznih organizatorjev.


Citat:f) Zakonska opredelitev varnosti na improviziranih streliščih

Več kot polovica upravnih enot ugotavlja, da nima strelišča z uporabnim dovoljenjem po predpisu o gradnji objektov. Upravne enote ugotavljajo, da je glede na število lastnikov orožja in kosov orožja, strelišč z uporabnim dovoljenjem po predpisu o gradnji objektov, odločno premalo. Varnost na improviziranih streliščih pa je v večini primerov odvisna od angažiranosti posameznih organizatorjev in zato vprašljiva.

Priporočam branje te analize, sploh z vidika odgovorov nekaterih strelskih zvez na anketo. Sicer ni datuma analize (niti avtorja), vendar glede na razpredelnice in grafe ugibam, da gre za analizo do leta 2008. Nobena od vprašanih strelskih zvez ni videla ovir pri pridobivanju orožnih listin s strani svojih članov.
Odgovori
#2
Najs find...


Že to dovolj pove, da gre za ankete in pa klasična birokratska, da če je prepuščeno organizatorju je sigurno "vprašljivo". Tu se celo strinjam vendar pa vem, da če bo prepuščeno birokratom SIGURNO ne bo vprašljivo ampak bo za en drek kot vse česar se dotakne birokratek...
Odgovori
#3
Jaz sem do teh poročil malo skeptičen. Na primer, nadzora, ki so ga izvajali nad mojo fliko leta 2011 v poročilu ni omenjen.
Po tem kar sem našel tu bi rekel, da se je "problem" strelišč v evidencah pojavil šele v letu 2013. Bomo videli kaj bo za 2014, ampak glede na to, da imamo v Sloveniji več sto "strelišč" (praktično vsaka lovska družina ima plac za nažiganje), bi rekel, da je problematika bolj ali manj marginalnega pomena. Velika večina od teh ustreza varnostnim normam kot jih veli 1. člen Zakona o orožju.

Se pa strinjam s teboj, da je pri anketi malo čudno, da se glede varnost strelišč obračajo na upravne enote, ki tega na terenu ne pregledujejo.
Odgovori
#4
Dobro je tudi to, da v svojih poročilih problemov ne zaznavajo, kajti potem je malce težko argumentirati, da gre za "sistemski problem" in ne problem določenega posameznika ki ima sistemske veze in jih izkorišča za preganjanje določene populacije in osebno korist.
Odgovori
#5
(04-03-2015, 07:18)romunov Napisal: Jaz sem do teh poročil malo skeptičen. Na primer, nadzora, ki so ga izvajali nad mojo fliko leta 2011 v poročilu ni omenjen...
Najverjetneje gre delno za terminološki problem; preverjana so bila strelišča (klasična), ne pa tudi zemljišča na katerih se izvaja streljanje (posamezniki, strelci, lovci) imenovana tudi strelišča.
Lep pozdrav
Odgovori
#6
Nadzor nad strelišči je po mojih izkušnjah kar zadosten in obilen.Nekatera strelišča,ki niso strelišča imajo nadzor,ki se ne šteje za nadzor tudi večkrat letno in sicer brez vzroka-rutinsko.
Poročilo je pa pač tako kot ustreza dnevni politiki.
Odgovori
#7
(04-03-2015, 17:03)zorro.si Napisal: Nadzor nad strelišči je po mojih izkušnjah kar zadosten in obilen.Nekatera strelišča,ki niso strelišča imajo nadzor,ki se ne šteje za nadzor tudi večkrat letno in sicer brez vzroka-rutinsko.
Poročilo je pa pač tako kot ustreza dnevni politiki.


V poročilu omenjajo nadzor nad strelišči (ki to niso), vendar šele v letu 2013. Vmes pa manjka še 2014 in 2015 (kolikor ga je za enkrat odteklo). Imaš morda kak podatek kdaj (je) potekajo te preverbe? Če lahko poveš kak detajl več, bi me zanimalo - najbolje, da kar preko ZS.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)