Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
... o ustrahovanji gozdnega živeža
#1
Citat:Mirne cone so določene in za določeno obdobje (gnezdenje  npr) V tem času se ne izvaja sečnja ali rekreativne dejavnosti (plezanje, smučanje).
Ti streljaj. Če pokliče policijo pokažeš OL in dokazila o lastništvu ali dovoljenje lastnika. To je vse.
Samo pokanje za divjad ni moteče. Kmet je imel za plašenje divjadi plinski top, ki je usekal vsake par minut. Pa je zraven njega ležala srna in počivala. Je pa streljanje bolj moteče za lovce, ki se s tem, da poka še kdo drug težko sprijaznijo. Ampak počasi bo šlo. Saj ne boš pokal v jutranjem svitu ali večernem mraku. Je pa pri takih dobro ohraniti mirno kri. Nagajanje in vpitje ne koristijo nikomur.


@ ALOJZ 1 Samo pokanje za divjad ni moteče. ....


Bo potrebno obnovit malo znanje o razmozevenju dolocenih vrst divjadi in gozdnih kur ... A ne Alojz....

Zakoni so pa itak v Sloveniji tako napisani, ka vsadko lahko dela v gozdu kar hoce ....
Odgovori
#2
Ne vem kaj hočeš povedati. Gozdne kure so le na zelo omejenem teritoriju. Zelo dvomim, da se tam strelja.
Fazan se pa za pokanje ne meni. So večkrat brskali tam kjer krogle tolčejo tako da smo streljanje prekinili in podili.
Pa ne, da si ti Borzon tudi eden od prenapetežev. Saj gozd ni last lovcev. Kulturni ljudje pa škode ne bodo delali. Samo pokanje pa NI moteče tako kot vožnje, vpitje, odmetavanje odpadkov in še kaj. Znanja o divjadi imam verjetno kot lovski tehnik dovolj. Prakse pa tudi. Manjka mi edino tega kar imajo nekateri preveč. Žlehtnoba.
In zakoni so kar v redu napisani. Le drži se jih nihče. Kontrole pa tudi ni.
Odgovori
#3
(22-04-2016, 14:49)alojz1 Napisal: Ne vem kaj hočeš povedati. Gozdne kure so le na zelo omejenem teritoriju. Zelo dvomim, da se tam strelja.
Fazan se pa za pokanje ne meni. So večkrat brskali tam kjer krogle tolčejo tako da smo streljanje prekinili in podili.
Pa ne, da si ti Borzon tudi eden od prenapetežev. Saj gozd ni last lovcev. Kulturni ljudje pa škode ne bodo delali. Samo pokanje pa NI moteče tako kot vožnje, vpitje, odmetavanje odpadkov in še kaj.

Aljojz... bo potrebno malo kako knjigo o divjadi na stara leta spet prebrat ... Divji petelin, rusevc,.... pa tudi fazani in Volkovi.... 
A sem mogoce kje napisal da je gozd last lovcev ????
Pokanje ni motece tako kot voznja ..... Sploh ne vem ali naj kaj napisem na to trditev.... ce bi bilo to res, bi ostala prasicjq familija ko onega odstrelis mirno gledala in se pasla naprej po njivi...
BTW nocem se zapletat v kakrsnekoli neskoncne debate kdo ima prav ter kdo ima daljsega...
Odgovori
#4
Ruševec je nad gozdno mejo. Tam verjetno strelišča ni.
Spomni se koliko ste vpili, pokali in - šli mimo prašičev, ki so ležali v goščavi. Ne sedaj t takimi idejami meni pamet solit. Če pa pozno zvežer enega v tropu pokneš bodo pa ostali zbežali. Saj niso neumni, ko slišijo udar krogle in cviljenje.
Podnevi, in vedno na istem mestu se pa vsa divjad pokanja navadi. Po tvoji teoriji na Počku ni sledu dlake. Saj je blizu tebe pa pojdi zvečer z terencem tja. Te bodo lovci takoj ustavili ker jih motiš pri lovu.
Odgovori
#5
(22-04-2016, 15:09)alojz1 Napisal: Ruševec je nad gozdno mejo. Tam verjetno strelišča ni.
Spomni se koliko ste vpili, pokali in - šli mimo prašičev, ki so ležali v goščavi. Ne sedaj t takimi idejami meni pamet solit. Če pa pozno zvežer enega v tropu pokneš bodo pa ostali zbežali. Saj niso neumni, ko slišijo udar krogle in cviljenje.
Podnevi, in vedno na istem mestu se pa vsa divjad pokanja navadi. Po tvoji teoriji na Počku ni sledu dlake. Saj je blizu tebe pa pojdi zvečer z terencem tja. Te bodo lovci takoj ustavili ker jih motiš pri lovu.

Ja Alojz .... priznam .... daljsega imas.... Knjigo pa le preberi kaksno....
Odgovori
#6
Kdo ima daljšega nima z streljanjem nič skupnega. Se pa začne ta besednjak takrat, ko zmanjka argumentov.
In knjižna teorija brez povezave z prakso je tudi bolj kilava.
Odgovori
#7
@ Alojz .... se strinjam da merjenje kdo ima daljsega in strelja je nima nic skupnega, ceprav dostikrat izgleda tako.... kultura pa tukaj tudi nic veze s tem,...
Argumentov mi ni zmanjkalo, ampak glede na to, da poznam tvoj nacin komunikacije in tvoj nacin razmisljenja (iz foruma lov),mi lahko verjames, da se nimam casa s teboj prerekat po forumu in nekaj "dokazovat" kdo ima prav in kdo ne... zato sem ti pa povedal da si boljsi i  da imas daljsega ter da si OH in Sploh
ti si pac tak, da tudi na koncu ko ti nekdo slika npr. Stran iz neke strokovne literature, reces ... "ja pa dokazi mi da je to res kar v literaturi pise...."... sem ti ze hotu prilepit eno sliko iz strokovne literature, kjer pise kako kovinski hrup in ves hrup vpliva na divjad, ampak sem se kmalu premislil. Premislil sem se pa zato ker bi kmalu zahteval dokaz ali se uni zajec ob streliscu slabse "goni" kot un k je 5 km od strelisca proc...
Glej res se mi ne ljubi ukvarjat s teboj in tvojim egom...
Odgovori
#8
Tipičen primer nerazgledanega lovca. V mestih gnezdijo selci in sove ter lovijo golobe. Že v angliji so mestne lisice. Jazbeci kotijo v vrtovih. Srnjad hodi ponoči mimo semaforjev. Da o medvedih ne govorimo.
Večina divjadi ima zmožnost prilagoditve okolju. Naseljujejo celo urbana središča. V mojem koncu se ponoči jelenjad pase na zelenici bencinske črpalke pod lučjo.
Eno malo strelišče na robu gozda jih pač ne moti. Moti le tebe in najdeš tisoč in en razlog za nasprotovanje.
Fantu, ki strelja na svoji zemlji pa veliko užitka. Rambotov, ki bi se malo po gozdu preganjali in streljali pa le ne vabi k sodelovanju.
Upam, da smo zaključili.
Odgovori
#9
(22-04-2016, 16:40)alojz1 Napisal: ....Tipičen primer nerazgledanega lovca....
... Moti le tebe in najdeš tisoč in en razlog za nasprotovanje....

@ alojz...
Kar se tice nerazgledanosti v lovu ter divjadi raje nebi diskutiral, ker mi res ni do tega brezveznega nabijanja po forumu.... 
Zaradi takega nacina komunikacije kot si ga ti navedel v zadnjem prispevku, je nekoc zelo perspektivni forum lov zapustilo 80% dobrih jagrov, katerim se preprosto vec ni "LJUBILO" ukvarjat s tem "kdo ima daljsega, ter komu daljsse nese..."

Kdo je pa rekel da mene moti, ce si nek fant oziroma postavi strelice ob robu gozda ali v gozdu ter tam strelja.?????? Mi lahko prosim citiras, mojo navedbo kjer sem jaz to navedel...???  Aja ... spet ena tvojih iz konteksta izvzetih "misli", kot sem jih vajen iz foruma lov...
Ravno zaradi takega nacina podajanja dezinformacij, kot si ga sedaj navedel je forum lov zapustilo veliko lovcev z bistveno vec lovskega znanja kot ga sedaj premore celotni forum lov..

Se enkrat ti polagam na srce.... Alojz imas daljsega kot jaz, ti bolj dalec nese in s teboj ne morem tekmovati.... Alojz ti si preprosto alfa in omega svetovnega lova, lahko bi rekel , da si celo moz od boginje Diane...
Odgovori
#10
(22-04-2016, 13:09)Biaggo Napisal: Pozdravljeni, vprašanje se nanaša na lovce oz. tiste, ki ste morda seznanjeni s tem.

1. Zanima me, ali imajo lovske družine po Sloveniji izdelan natančen popis mirnih con, rastišč, gnezdišč, polegališč, brlogov, zimovališč, pasišč v gozdu in krmišč v svojem lovišču?

2. Ali je streljanje na robu gozda avtomatsko tudi vznemirjanje divjadi in s tem kršenje 35. člena Zakona o divjadi in lovstvu?

3. Kako ukrepati, če ti lovski čuvaj prepove izvajanje streljanja na osebnem strelišču (na tvoji parceli, nasip, ograjeno, table, varna cona,...), ki je na robu gozda?


Hvala za vaše odgovore.

1. Veliko  lovskih druzin ima izdelane nacrte kje se nahajajo mirne cone, nimajo pa vse...
2. Ne, edino v primerih ko se nahajs na robu nacionalnih parkov, ali  pa v samem parku ( ceprav tudi tu nisem 100%)
3. Lovski cuvaj nima nobene pravice da ti prepove streljanje. Pravno formalno te niti legitimirati ne more,.. Streljanje ti lahko prepove edino inspektor, kateri pa je povecini vedno v spremstvu policije.

V primeru da si izdelujes lastno strelisce, je po mojih informacijah dobro oziroma pametno tudi to, da o tem pisno obvestis lokalno policijo, jim poves da si si pac naredil privatno strelisce, in da bos tam streljal. Tako da cetudi te kdo prijavi bodo vedeli da si ti in ne bodo hodili v kontrolo, kar se je tudi ze dogajalo...
Odgovori
#11
Prosim admina, da prebere tematiko. Če sem moteč naj mi zapre dostop. Ali pa izbriše ponavljajoče žalitve Borzona.
Imamo pa tudi točke ugleda. Tu lahko vsak izrazi strinjanje ali nasprotovanje postom.
V gornjem postu je sicer opisal načeno strinjanje ampak prepozno. Večino tega je že napisano.
Odgovori
#12
ampak, od vseh vajinih 11 postov, Biaggu in vsem ostalim koristita samo dva, 3. in 13. Doh
Odgovori
#13
Res bi se lahko po 3 postu končalo. Ostalo je bilo preklanje okrog vznemirjanja gozdnih kur in ostale divjadi. Na vse sem odgovoril z argumenti. Protiargumenti so bile pa žaljivke.
Kaj pa si v 13 postu zvedel novega? To, da lastnik obvesti policijo? Ta bi prišla na ogled v vsakem primeru. Tudi, če jo anonimni občan pokliče.
Da te lovski čuvaj ne sme legitimirat ve pa vsak kmet.  Pa lovski inšpektor tudi nima nič z streljanjem. Če je pa mirna cona se pa tam tudi loviti ne sme. Zato sem napisal, da je to v času gnezdenja.
Tisto o parkih pa ne drži. Še v TNP se izvaja streljanje na streliščih. Ali pri preizkusu strelomirnosti lovskih psov na kinoloških prireditvah. Seveda se kdo pritožuje. Kot povsod. Ampak zakon zaenkrat ne predvideva drugačne obravnave (lovci smemo streljati izven naselja in 50m od hiš).
Odgovori
#14
Ok mislim, da je Biaggo dobil svoj odgovor. 
Ta debata pa se bo tlele zakljucila, ker preklanje, keri zvadi se ali se ne dvigne zaradi poka/traktorja/motokrosa/picikla/razglasenega petja planincev pac ni v kontekstu teme.
Odgovori
#15
Na Dolenjki smo večkrat prekinili streljanje, ker so se tudi po tri srne prišle pasti za tarčami...

Jagerskega čuvaja pa od nikoder..  :-D
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)