Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
.22 LR
#1
za vse nas ki tako zlahka podcenjujemo toti mali 22LR

http://bulletin.accurateshooter.com/2016...g-results/
Odgovori
#2
Jaz ga ne podcenjujem in ga imam zelo rad, glede na svojo velikost je strupen kot sršen :-D
Odgovori
#3
osebno bi imel raje sršena v riti kot 22. :)
Na netu je kar nekaj "testov", ki dobro kažejo, da tudi po 300m zlahka prebije 30cm dobro uležane govedine, ki je zavita v stare kavbojke.
Odgovori
#4
Jaz bi ga predlagal za slovensko nacionalno municijo. Dobr, pa pocen Whistle
Odgovori
#5
(19-05-2016, 17:36)mm38 Napisal: Jaz bi ga predlagal za slovensko nacionalno municijo. Dobr, pa pocen Whistle


Pa mejhen, si pozabu dopisat  Dumb
Odgovori
#6
u majhnih flaških je strup
Odgovori
#7
..pa blat za laboratorij tud :)
Odgovori
#8
po statistki je v USA največ ljudi ubitih glih z 22LR! vsi,ki se z obrambno rabo orožja ukavarjajo bolj resno imajo kaliber 22LR kar v "čislih" - ampak ne zato,ker bi imel ogoromen "stoping power" ( nobenga ne bo sezul,če faše naboj 22LR ) - ampak ker je orožje v kalibru 22LR zaradi mahjnega odsuna izredno dobro obladljivo in se zelo hitro odda nekaj dobro merjenih strelov  in s tem se pa "smrtonosnost" kalibra 22LR ZELO poveča!
Odgovori
#9
Stoping power in smrtonosnost nima kaj dosti skupnega. Od 22 ne umreš takoj, ampak z manjšim zamikom. Luknjo naredita oba. 22 zaradi svoje majhnosti in odboja od kakšne kosti še malo zavije po svoje.
Odgovori
#10
22lr pač pogost ubijalec zaradi svoje razširjenosti med folkom.

Najpogostejše pomeni , kar je pri roki ne pa kar je najbolj ubojno. Mehanizem smrti pri strelnih ranah  je večinoma izkrvavitev razen pi zadetikh v res vitalne cone , te so relativno majhne in niso pogosto zadete.Dosti lukenj pomeni ,da so krvavitve še pri tako šibkem kalibru zadostne, da brez kake hitre pomoči ni preživetja. Zanimivo je drugače to, da v kolikor žrtev preživi do prihoda reševalcev ,preživetje ni več tako zelo vprašljivo
Odgovori
#11
Neki ameriški urgentni kirurg je povedal, da je težavnost operacije in smrtnost strelne rane, povzročene z 22LR, zelo velika.
Velika večina žrtev umre med operacijo ali pooperativnih zapletih, več ur ali celo dni po ustrelitvi. Eek
Odgovori
#12
BS



Odgovori
#13
13 Kdor se dotakne smole, se osmoli, ...
Odgovori
#14
Samo dokaz več da je .22lr povsem "brezvezen" v smislu primerjave s nekim resnim pištolskim kamoli puškovnim kalibrom. Poglej kakšen mali kanal je in če tole ne trofi ravno žile bi jih kak Rambo nosil za pol svoje teže pa še končal film v svojem slogu...

Ljudje ljubijo pretiravanja in preprost pogled na stvari, če ni črno je belo, če nisi naš si njihov in tu je isto, zgradijo neko urbano legendo o neki zadevi, ki sicer na prvi pogled deluje povsem nenevarna in nato (ker to dejansko ni) naredijo iz muhe povsem neupravičeno slona.
Odgovori
#15
Osebno imam o razlogih za to, da omenjeni kaliber povzroči marsikatero smrt, nekoliko svojstveno teorijo.

Velika večina se strinja, da je kak resen kaliber nevaren in imajo vsaj do določene mere zadržek v zvezi z njegovo uporabo na sočloveku. V primeru .22 pa marsikdo nanj gleda docela podcenjujoče, kar spusti raven dopustnosti uporabe. Vem, da sem nekoč bral prispevek o družinskem prepiru v katerem je ena od udeleženk svoje besede "podkrepila" z nekaj streli iz revolverja zgoraj omenjenega kalibra. Storilka je nato izjavila nekaj v smislu, da je tako, ali tako šlo le .22.

Podobno težavo imajo nekatera okolja tudi z noži, palicami ter podobnimi predmeti, katerim se ne pripisuje posebej velika stopnja potencialne nevarnosti, na drugi strani pa so v rokah storilca še vedno dovolj učinkovita, da kaj hitro povzročijo hude telesne poškodbe, ali celo smrt.
Odgovori
#16
Iz prakse. Nabavil sem 7mm polnooplaščene Norma krogle namensko za lisice (7x65R). Vse so po strelu bežale. Tudi 200m z odličnim zadetkom. Z 22lr pa do 100m skoraj vse padejo na mestu. Uporaben pa je do 160m če se razdalja meri in koregira z odprtimi kupolami. Le na veter je zelo občutljiv.
Odgovori
#17
K ga pa Lojze pihne ga pa pihne :). Zgleda imaš naravni talent za delanje napačnih zaključkov od notranje pa vse do terminalne balistike.
Odgovori
#18
(24-05-2016, 08:30)alojz1 Napisal: Iz prakse. Nabavil sem 7mm polnooplaščene Norma krogle namensko za lisice (7x65R). Vse so po strelu bežale. Tudi 200m z odličnim zadetkom. Z 22lr pa do 100m skoraj vse padejo na mestu. Uporaben pa je do 160m če se razdalja meri in koregira z odprtimi kupolami. Le na veter je zelo občutljiv.

A ni tako da v obeh primirih tega ne bi smel uporabljati...polnooplaščena krogla, energija krogle...ali se motim Hand
Odgovori
#19
Svinčenka je deformacijska krogla (po zakonu). Isti zakon predpisuje tudi moč in vrsto krogel za divjad, ki se lovi  z risano cevjo. Za lisico pa ne. Ta se lahko lovi tudi z šibrami.
To je bilo še pred leti, ko je bilo krzno dragoceno, krogle pa le razbijaške PP, Igman ali češke. Sedaj streljam lisice z LOSovimi kroglami seveda. Clap
Odgovori
#20
(24-05-2016, 08:30)alojz1 Napisal:  Z 22lr pa do 100m skoraj vse padejo na mestu. 

Le če je zadeta v hard disc. Če ne, pa jo pes ustavi šele po pol ure.
Na koliko strelih pa si gradil to statistiko?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)