Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Športno strelišče za lastno uporabo
#21
Hmm, zdaj sta mi dala misliti...

Torej ali zadevo primerno zavarovati in začeti streljati (v skladu s 50. členom Zoro)

ali pa

prej na občino poslati dopis v stilu, da mi nov zakon o orožju v 50. členu omogoča kot posamezniku streljanje na zemljišču (torej ni govora o strelišču kot takem) in ... hmmm in kaj? "Ali slučajno od vas potrebujem kakšen dokumentek v zvezi s tem? wink wink" Nekaj v tem stilu mogoče.

Vsekakor hvala vsem za vaše prispevke, gremo naprej, da vidimo kaj bo. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Odgovori
#22
Na MOP sem poslal dopis z obrazložitvijo kaj točno me zanima (sem jim kar napisal vse zakonske podlage in obrazložitve, da mi ne bi nekih rožic sadili) in na koncu zastavil kar nekaj konkretnih vprašanj, ki so vezana na dotično temo - me zanima, kdaj bo prišel odgovor in kaj bodo stuhtali...
Odgovori
#23
"pmarijan" Napisal:Na MOP sem poslal dopis z obrazložitvijo kaj točno me zanima (sem jim kar napisal vse zakonske podlage in obrazložitve, da mi ne bi nekih rožic sadili) in na koncu zastavil kar nekaj konkretnih vprašanj, ki so vezana na dotično temo - me zanima, kdaj bo prišel odgovor in kaj bodo stuhtali...
Super, upajmo da ti bodo kmalu odgovorili.

Mi bomo predvidoma ta teden "zmozgali" kaj za na občino.
Odgovori
#24
Danes sem na hitrico obiskal občino. Nekako sem jim uspel razložiti, da v našem primeru ne gre za postavitev objekta strelišče, temveč, v skladu s 50. členom ZOro, bi to bilo zgolj "streljanje na zemljišču".

Vsekakor sem imel občutek, da jim ni čisto kristalno jasno vse skupaj, ker so mi vedno tolmačili z objekti v temelju njihovih besed: "gradbeni inšpektor", "kmetijske parcele drugega reda, gradbene parcele", "se ne da postaviti niti igrišča", "mora biti jasno koliko zemlje boste izkopali za nasip", "v občinskih aktih ni predvideno", itd.

Na koncu jim je mogoče le vklopilo: "Ja pa kako si vi to predstavljate, kar streljati tam na parceli?" "Ja, v skladu s 50. členom, torej nobenega grajenja kakršnihkoli objektov ali posegov v naravo, zgolj varnostni trak in table, nasip je naraven."

Potem so mi razložili, da je to pač dejavnost in da se na kmetijskih zemljiščih ne more izvajati kar kakršnakoli dejavnost. Rekli so mi, da lahko izhajam iz zgoraj omenjenega člena, ampak naj navedem več podrobnosti v zvezi s tem in da mi bodo pisno odgovorili, ko bodo prejeli moj dopis.

Pa še par zanimivih sem izvedel: da so občinski akti nad zakoni, da so tudi vojaška strelišča postavljena ilegalno in da se to komaj še ureja. Pa sem mislil, da občine nimajo zakonodajne moči.

Imam občutek, da bomo z občino težko našli skupno točko.

-----

Potem pa sem dobil zanimive napotke (od oseb, ki so se že bavile s takimi rečmi), da, če se zemljišče uporablja za lastno rabo, se ne potrebuje čisto ničesar, niti od občine, niti od UE, niti od nikogar, temveč se zgolj zavaruje parcelo, kot je navedeno v pravilniku in policijo obvesti, da se tam občasno strelja (za lastno rabo, nobenih organizacij) in da je pač vse zavarovano kot mora biti. In to je to. Nobenih občinskih aktov ali da bi te pošiljali od Poncija do Pilata.

To zadnje zveni zanimivo. Ideje, komentarji?
Odgovori
#25
"Stra" Napisal:Pa še par zanimivih sem izvedel: da so občinski akti nad zakoni, .... Pa sem mislil, da občine nimajo zakonodajne moči.
hm, to mislim, da ne bo čisto držalo. primer: zoki v ljubljani in njegove kazni za parkiranje... je popušil, ker občinski odlok ne more biti nad zakoni.
potem bi lahko vsaka občina po svoje regulirala kazni. npr. fizično kaznovanje z gajžlo, ker je kdo kaj ukradel ali pa smrtna obsodba, ker je kaj hujšega vštimal [img]{SMILIES_PATH}/eusa_naughty.gif[/img]

kaj je kdo poslal mail na GPU glede te zadeve, da bi dali strokovno mnenje kako in kaj?
za odgovor na en mail (druga zadeva) ko sem ga poslal na GPU so potrebovali 5- 6 tednov za odgovor. dobil pa sem ga [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] odgovor pa je bil pozitivno presenečenje.
Odgovori
#26
Morda celo bolje tako, urediš stvari s policijo da ti swat ne uleti s helikopterjem. Za delanje problemov pa naj se tisti, ki jih hoče delat matra s zakoni in mlini na veter.
Odgovori
#27
"Friderik Koletnik" Napisal:
"Stra" Napisal:Pa še par zanimivih sem izvedel: da so občinski akti nad zakoni, .... Pa sem mislil, da občine nimajo zakonodajne moči.
hm, to mislim, da ne bo čisto držalo. ...kaj je kdo poslal mail na GPU glede te zadeve, da bi dali strokovno mnenje kako in kaj? ...

...Friderik - "Stra" je tako verjetno (s pridihom sarkazma) tudi mislil... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]

GPU, oz. MNZ s tovrstnimi strelišči nima nič (kar smo že v štartu ugotovili, ker gre za izjemo po ZoRO), dokler ne pride do prijave, potem pa vsak ugotavlja kršitve iz svojega področja - pol. patrulja, ki bi bila ob prijavi poslana na kraj bi verjetno prvo ugotavljala pojavne oblike KDja (ogrožanje varnosti), nato prekrške (pregled ustreznih listin, urejenost in opremljenost strelišča,...), nato pa bi podali še poročilo na ustrezne inšpektorate (Min za kmetijstvo, na MNZ, MOP,...), potem bi pa verjetno tam odgovorone osebe (inšpektorji) nekaj časa tuhtali, kakšen bi tudi prišel še na ogled, potem pa čez nekaj časa (mesecev) sklep/odločba - ali ukrepi [img]{SMILIES_PATH}/icon_exclaim.gif[/img] , ali zavrnitev pritožbe kot neutemeljena [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] ...

...Jaz mislim, da se ni potrebno še toliko zaletavat, da ne bi mogli počakat še kakšen mesec/dva, da se dobi tisto mnenje iz MOP na to temo, ker potem nam bo veliko stvari bolj jasnih - upajmo... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_pray.gif[/img]
[img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img]
Odgovori
#28
zakaj pa MNZ ne bi imel nič pri temu?
[url="http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO1440.html"]http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO1440.html[/url]
na tej strani spodaj piše, da je za pripravo zakona in izvajanje le tega odgovorno MNZ [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img]

jaz sem čisto neuradno poslal en mail znancu na PP s vprašanjem kako si oni razlagajo tale 50. člen. bomo videli, kaj bo iz tega.
po moje je tale dodatek 50-emu členu pripisan zaradi tega, ker sedaj določeno zračno orožje spada v kategorije orožja...
Odgovori
#29
zdravo

je dobil kdo kakšen uraden podatek?

lp
Odgovori
#30
kaka nova informacija? [img]{SMILIES_PATH}/icon_arrow.gif[/img]
Odgovori
#31
"marinero" Napisal:kaka nova informacija? [img]{SMILIES_PATH}/icon_arrow.gif[/img]

Jaz še nisem dobil odgovora - pa je že cca mesec dni. Če čez mesec dni še ne dobim nič, počakam še pol leta, potem pa po dobrem letu pošljem vprašanje še enkrat. [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_cool.gif[/img]
Odgovori
#32
Mislim, da gledate na zadevo malo prekomplicirano. Strelišče za posameznika ali za potrebe strelske organizacije ima enako podlago kot strelišče lovske družine. Tu med vami je kar nekaj jagrov in naj se le-ti pozanimajo, na kakšno osnovi streljajo in kaj so potrebovali za takšno interno strelišče.

ps.tole sem našel:http://http://www.lovska-zveza.si/ftp/pdf/PLS2.pdf
Odgovori
#33
Pri nas nič konkretno novega, kot kaže bomo po informacijah, ki smo jih dobili, po pravilniku šli zavarovati teren, o tem obvestili policijo in tam streljali.
Odgovori
#34
Policije ne rabiš obveščati, jih pa lahko vljudnostno obvestiš, da boš nekje streljal, da ne bodo skočili...

Jih bo pa zagotovo obvestil kakšen nadebuden zafrustriran občan, nesojeni lokalni šerif ali kaj podobnega. Predvsem kakšen, ki je hotel biti v policiji, pa mu to ni uspelo, ali pa kakšen vaščan, ki se čuti pomembnega, pa ga nisi vprašal, če to lahko počneš...in podobno.

Če je zadeva urejena po pravilniku in so orožne listine prisotnih ok, potem verjetno ne kršiš nobene zakonodaje. VSaj take ne, ki bi bila zelo jasno (zakon o orožju, ZJRM in podobno) in direktno povezana z orožjem.
Odgovori
#35
"Stra" Napisal:Pri nas nič konkretno novega, kot kaže bomo po informacijah, ki smo jih dobili, po pravilniku šli zavarovati teren, o tem obvestili policijo in tam streljali.

Tudi jaz bom zelo verjetno naredil isto. Se pravi je dovolj, da je zadeva ograjena s trakom in da je postavljenih nekaj opozorilnih tabel? Kako je pa z oddaljenostjo od his oz. stanovalcev, obstaja kak minimum?
Odgovori
#36
svež odgovor od g. Žižek Dušana s policije:
V zvezi vašega vprašanja, o civilnih streliščih, vam posredujem naslednji odgovor.

Kot posameznik z prijavljenim orožjem, lahko imate civilno strelišče, vendar moreta za to pridobiti dovoljenje, izpolnjevati morete varnostne in tehnične pogoje. Da zagotovite vse pogoje morate imeti elaborat strelišče, skico strelišča. Po pridobljenem dovoljenju za strelišče, pa more biti na vidnem mestu izobešen red na strelišču, ter primerno označeno, kdaj se opravlja streljanje.

Zadeve so natačneje opredeljene v Pravilniko o izvajanju Zakona o orožju, kateri pa bo v kratkem spremenjen in bodo točneje določeni pogoji.

Predlagam, da se v zvezi tega obrnete na g. Pučnika, na Ministrstvu za notranje zadeve v Ljubljani.

Lep pozdrav.
Odgovori
#37
Popolnoma razumljiv odgovor, ki se nanaša na vprašanje, o civilnem strelišču, ki ni ne lovsko, vojaško, policijsko, itd.. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Strelišče za lastno potrebo, je drugače obravnavano - je s trakom in tablami označeno zemljišče ( ki ni nujno tvoja last, moraš pa imeti soglasje lastnika ), na katerem se občasno izvaja streljanje...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#38
točno tako. odgovor je nepopoln. vprašanje je bilo poslano na GPU (in lokalno PP) in jasno zastavljeno: kako je z pogoji za strelišče za lastne potrebe v nekomercialne namene, ki je delno ograjeno označeno po predpisih itd.
odgovoril sem tudi piscu maila, da je odgovor nenatančen.
kaj ima kdo elektronski naslov od g. pušnika, da mu posredujem odgovor, ki sem ga prijel danes zjutraj?
bolj zanimiv je tekst:
Zadeve so natačneje opredeljene v Pravilniko o izvajanju Zakona o orožju, kateri pa bo v kratkem spremenjen
in bodo točneje določeni pogoji.
očitno pravilnike o izvajanju spreminjajo kar nekaj časa po uveljavitvi zakona...

sem pa še dobil odgovor od znanca, ki dela na PP:
Praviloma bi naj bilo tako, da bi lahko imel doma strelišče za interno uporabo, seveda če ne bi s tem motil okolico.
lp
Odgovori
#39
'rajko.pucnik@gov.si'

sem mu pisal v zvezi s tem, poslal skice in točno povprašal o civilnem strelišču za lastne potrebe, kot osebo, ki naj bi v sloveniji največ vedel o tem pa mi ni odgovori.
upam, da tebi bo

lp
Odgovori
#40
Friderik: zanimive informacije, vsekakor upam da se bo izvedelo še kaj.

Mi smo danes dobili table iz tiskarne. Če bo vse po sreči jih drugi teden nesemo na teren.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)