Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakon o orožju gre na sejo Vlade
S tem da je klubski avto potrebno hraniti  "v depoju" in da država iz pravnih logov dobro ve da so društva izjemno okolje za špetir in problematiko kam je kdo € pobasal in praktično nemogoče izvajat v praksi lastništvo klubskega orožja... Zgodba o biatloncih npr... ki naj bi bili vzor najvišjega nivoja športnega udejstvovanja....


Ampak ja dejmo se spraševat ali ima Kristjan prav ali ne...Koliko od vas sralcev je dobilo papir na račun društvenega orožja!? "Klobuk pojem" če dva in da je kaliber drug kot .22lr....
Odgovori
(05-02-2020, 13:01)JRC Napisal: Dobri amandmaji, čeprav bo amandma glede datuma julij 2017 težko šel skozi.... ker ta datum določa EU direktiva.
Bistveno je seveda glede 17.člena (priznanje športnih zvez) za kose kategorije A.
Dobro so se spomnili tudi, da naj bi bili oproščeni plačila takse za prekategorizacijo.

Prehodno obdobje pa ne vem, koliko ima smiselno podaljševati... če se prav spomnim, je v nekem členu določeno, da orožja ni dovoljeno prenašati in uporabljati, dokler ni prekategorizacija narejena.
Po tem predlogu bi bilo v času prehodnega obdobja orožje normalno lahko uporabljati.
Odgovori
Mato, pa res ni mozna diskusija brez zmerjanja?
(Retoricno vprasanje.)
Odgovori
Če bi preden si "izsral" bedarijo na katero je Krisitian opozoril premislil bi si lahko prihranil eno retorično vprašanje in meni en standarden odgovor...


Ampak ker je bukov les trd je pač kot je...
Odgovori
Vsaj po amandmajih in razpravah v parlamentu sodeč, se v Sloveniji oborožuje edino skrajna levica (Levica) in skrajna desnica (SDS, SNS). Ostali vmes so pa kao proti orožju.
Odgovori
Na podlagi oddanih amadmajev jaz ne bi sklepal karkoli na značilnosti populacije. Koliko politiki zastopajo interese svojih volilcev... Če jih, imamo itak večji problem kot je nova inkarnacija Zakona o orožju.
Odgovori
Na tole je potrebno pogledati malo širše. LMŠ in SD sta zakuhali tole skropucalo od predloga. In da bi sedaj vlagala popravke na svoj predlog, je tudi za politike nekoliko neresno. Če bi jih, bi to bilo njihovo javno priznanje, da imajo zanič oba ministra, ki nista sposobna imeti kontrole nad lastnimi direktorati, pardon, ministrstvi.

SMC, SAB, DeSUS pa še ne vedo na katero stran se postaviti; iti v posteljo na desno stran ali stati za bivšimi partnerji, s katerimi so vložili ta predlog.

Edino NSi je nekoliko zaspal in se najbrž sedaj sekira, ker se o njemu nič ne govori. Najbrž se bodo tudi oni v kratkem oglasili.

Kar pa se tiče amandmajev; veseli me, da je bil glas (športnih) strelcev slišan in da politiki niso požrli svoje besede, ki so jo dali na seji državnega zbora. Za osvežitev spomina; prav vse poslanske skupine so proti ukinitvi športnega strelstva, poleg tega pa so še okrcale MNZ, ker ta predlog zakona ni usklajen s strokovno javnostjo, niti ni v duhu EU Direktive. Da ne govorim o tem, da je slovensko športno strelstvo stvar nacionalnega ponosa. Najbrž ni potrebno še enkrat izpostaviti, da ima Slovenija evropskega prvaka? 

Tako da se s tem, da so "kao proti orožju" ne morem strinjati. O "oboroževanju" pa bomo lahko govorili, ko bo govor o open-carry in podobno, s tem predlogom pa nima prav nič skupnega.
Odgovori
To ni normalno... Da nekateri zagovarjate, " 12 mesečni trening zaradi VARNOSTI".... A ste vi normalni???.... In potem se taki borijo za strelstvo.... Naj vam nekaj povem.... 

Enostrelna 22cal puška, je enako nevarna, kot AR-15 z nabojnik 180 kapaciteto.... Ampak pazite zdaj!.... Če jih ne znate uporabljati v sladu z pravila varnega rokavanja z orožjem(predvidevam da ste se ga udeležili).

Pa še to pojasnite.... Kaj naj bi ta trening pomenil... 5 dni u tednu, 1 ura na dan, okoli 500 nabojev.... Te bo prišlo okoli izposoja, municija, bencin do strelišča, inštruktor,... Te bo kos AK SDM, vreden 600$.... Na koncu koštal 10.000$.... Ali kako drugače??

Jao, momci. Shootme Dumb
Odgovori
12-mesečni trening pravite. Zakaj bi se ustavili samo pri tem? Dajte, bodite ambiciozni in predpišite še en izpit po tem 12-mesečnem obdobju. Izpit mora biti seveda sestavljen iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Ker po 12-mesecih se bo ziher ogromno snovi nabralo. Naslednji predlog: obvezno sodelovanje na portalu strelec.si. In seveda ob tem zbiranje ocen za politično korektne prispevke/komentarje. Na koncu admin izda potrdilo, ki ga morate obvezno predložiti na UE. Cena? Sitnica. Samo 45 EUR. Dajmo si še kakšno neumnost zraven namisliti; seveda vse v imenu varnosti. Če ne naše, pa varnosti splošne populacije. Pač gremo na ziher, da na leto ne bodo več kot 3 novi člani našega spoštovanega hobija. Ker kar je več, je lahko grožnja varnosti. #sarc_off
Odgovori
ta 12 mesecni trening je totaln bullshit. To je kao v direktivi EU? ker če je pol morjo to napisat notr :)
Moons out, goons out!
Odgovori
Da ne bomo spet zalutali...
Kaj bi naj bilo tocno omejeno s temi 12 mesci? A nakup prvega kosa?
Naceloma sem proti taksni omejitvi.
Se mi zdi bolj smiselno omejit orozno listino (DP ali OL) za sport z vsaj enim udejstvovanjem na kaksni tekmi na vsaj 2 leti, recimo. To bi po neki logiki slo skozi in tudi se ni tesko spravit na 1 tekmo preciznjaka na vsake 2 leti. Govorim o orozni listini ZA SPORT.
Odgovori
Pa dolocit se da je treba najmanj 1000 susov postrelit na mesec nabavno za municijo pa na 250kom omejit da drzava se mal zasluzi... Vse za varnost...... Pa po vsakem treningu moras oddat obrazec na ue ki stane 12eur taksa pa 57 za prvi trening za naslednje polovicka... Za bruhat....
Odgovori
MARK B ---) "Se mi zdi bolj smiselno omejit orozno listino (DP ali OL) za sport z vsaj enim udejstvovanjem na kaksni tekmi na vsaj 2 leti".... Spet neka nenormalna nebuloza... Zakaj bi to omejeval... Prednost OL je predvsem, da ne potrebuješ nabavno za strelivo in certifikat polnjenje streliva... Ali si fauš, ali bi rad, da drugi plačujejo več(že zdaj je to zelo drag šport), kot ti?.... Ne vem, kakšno korist bi kdorkoli imel zaradi tega... 
Odgovori
(06-02-2020, 15:02)MarkB Napisal: Da ne bomo spet zalutali...
Kaj bi naj bilo tocno omejeno s temi 12 mesci? A nakup prvega kosa?
Naceloma sem proti taksni omejitvi.
Se mi zdi bolj smiselno omejit orozno listino (DP ali OL) za sport z vsaj enim udejstvovanjem na kaksni tekmi na vsaj 2 leti, recimo. To bi po neki logiki slo skozi in tudi se ni tesko spravit na 1 tekmo preciznjaka na vsake 2 leti. Govorim o orozni listini ZA SPORT.
Teh 12 mesecev je mišljeno za A kategorijo to kar je zdej B4 in B7. Da maš lahka nabojnik z 10+ šusi notr.

»17.a člen
Upravičen razlog za izdajo orožne listine za orožje iz 6.a in 7. točke kategorije A iz razloga športa
Ne glede na tretjo alinejo prvega odstavka prejšnjega člena ima posameznik upravičen razlog za nabavo orožja iz 6.a točke kategorije A in 7. točke kategorije A, če predloži dokazilo, da je član športne organizacije, ki je članica Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (v nadaljnjem besedilu: Olimpijski komite), ali mednarodno priznane strelske organizacije, v kateri se v procesu športne vadbe oziroma na tekmovanjih uporablja to orožje (v nadaljnjem besedilu: športna organizacija), in je v njej vključen v proces športne vadbe vsaj 12 mesecev pred vložitvijo vloge, to orožje pa izpolnjuje pogoje, predpisane za strelsko disciplino, ki jo priznava Olimpijski komite ali mednarodno uradno priznana strelska športna zveza. Posamezniku iz prejšnjega odstavka se iz razloga športa za nabavljeno orožje iz 6.a točke kategorije A in 7. točke kategorije A lahko izda orožni list, če predloži dokazilo, da tekmuje s tem orožjem v uradnem tekmovalnem sistemu športne organizacije. Posamezniku iz prvega odstavka tega člena, ki ne tekmuje v uradnem tekmovalnem sistemu športne organizacije, se za orožje iz tega člena lahko izda dovoljenje za posest orožja.«
Moons out, goons out!
Odgovori
Še zadnjič: 12 mesecev je določilo EU direktive, zato mora biti tudi v nacionalnih zakonodajah.
Prvotni predlog (pri nas) je bil celo 24 mesecev.
Jaz si tega nisem izmislil, niti zagovarjal - takšna so dejstva.

12 mesecev je pogoj, ki ga mora izpolnjevati tisti športni strelec, ki želi imeti polavtomatsko puško, ki gre po novem v kategorijo A.
Tisti, ki to že imajo (imamo), bomo to lahko dokazovali, če bo sprejet amandma k 17.členu, ki bo upošteval vse športne zveze, ne le tiste, ki so članice MOK.
Novi strelci pa bi morali potrpeti 12 mesecev z nabojnikom za 10 nabojev.
Res pa je, da bi potem morali plačati prekategorizacijo iz B v A.

Zanimivo, kako polni idej ste, kaj bi moralo sprejeti in česa ne, pa direktive očitno sploh ne poznate.
In tudi predloga zakona ne.
Odgovori
Spet ene pameti za izvoz. A se res ne da nikomur pogledati direktive?

Tole je copy-paste direktno iz EU Direktive:
Države članice lahko dovolijo strelcem v tarčo, da nabavijo in posedujejo polavtomatsko strelno orožje, razvrščeno v točko 6 ali 7 razreda A, in sicer pod naslednjimi pogoji:
c) predložitev potrdila uradno priznane strelske športne organizacije, da:
    (i) je strelec v tarčo član strelskega društva in v njem redno strelja v tarčo že vsaj 12 mesecev;

Tole pa iz predloga zakona za to novo A kategorijo:
- je posameznik v okviru strelske športne organizacije iz prejšnje alineje vsaj 12 mesecev pred vložitvijo vloge vključen v proces športne vadbe,

Kot majhni otroci  Rolleyes

Pa še FAQ:
Ali to velja za vse športne strelce? Ne, samo za tiste, ki bodo hoteli na novo vpisati/kupiti A kategorijo.
Ali to pomeni, da bom moral 12 mesecev hoditi na tekme? Odvisno od strelskih organizacij, ki bodo izdajale ta potrdila. Za nekatere bo dovolj, da si član društva, nekatere pa bodo hotele imeti dokazilo, da si dejansko vključen v proces športne vadbe. Najlažje je dokazati s potrdilom s tekme. 
Ali to velja samo za prvi kos? Najbrž. Ko enkrat dokažeš, da si 12 mesecev pred vlogo vključen v proces športne vadbe, boš mesec dni kasneje še vedno vključen vsaj 12 mesecev. In ko imaš enkrat vpisan A kos, je najbrž jasno, da že vsaj 12 mesecev "vadiš".
Kaj je omejeno s temi 12 meseci? Za imetnika B, C in D kategorije nič in je to popolnoma nepomembno. Za novinca, ki pa želi takoj pridobiti A kategorijo, pa to pomeni 12 mesecev čakanja na A kategorijo. Za BCD ostane enako kot do sedaj.
Ali moram v teh 12 mesecih postreliti najmanj 1000 šusov? Da. Ker za manj se ti ne splača imeti A kategorije :P
Ali moram teh 12 mesecev redno vaditi? Podobno bedasto vprašanje kot prejšnje; ne, vključen moraš biti v proces športne vadbe.
Kaj to pomeni "vključen v proces športne vadbe"? Vse, od tega, da prideš v taktikul opremi na klubsko strelišče in tam poješ dva MRE, pa do tega da greš na svetovno prvenstvo na Tajsko. 
Ali to velja samo za orožni list za A kategorijo? Ne. Ta 12 mesečni rok velja za obe orožni listini (DP in OL), vendar kot rečeno samo za A kategorijo.
Ali sem lahko proti takšni omejitvi? Seveda! In še naprej veselo streljaš z BCD kategorijo.
S kakšnim orožjem pa lahko teh 12 mesecev potem streljam? S svojim BCD kategorije, s sposojenim A kategorije (imetnik OL lahko posodi drugemu imetniku OL vse kar ima, edina omejitev je OL šport za OL šport), s klubskim orožjem, z orožjem mentorja...
Ali lahko še naprej smetim to temo z raznimi vzdevki in pametovanji? Seveda, to se od tebe pričakuje. Če lahko jaz, zakaj ne bi še ti.
Odgovori
Kaj pa za:
8a. polavtomatsko dolgocevno strelno orožje s centralnim vžigom naboja (tj. strelno orožje, prvotno namenjeno streljanju z ramena), ki se lahko z zložljivim ali teleskopskim kopitom ali kopitom, ki se lahko sname brez uporabe orodja, skrajša na manj kot 60 cm skupne dolžine, ne da bi izgubilo funkcionalnost;

A za to moraš biti olimpiski prvak, čeprav ga sedaj uradno prenašam in s poki pokam in je registrirano pod B7.
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
KRUH IN GOLOB... JRC ---) Vsi poznamo direktivo EU... Gre se zato, da STRELCI podpirajo in odobravajo takšne nebulozne ukrepe.. Razumljivo je, da to podpirajo osebe, katere nimajo blage veze o strelstvu/orožju... Ne pa STRELCI(ki se borijo za strelske pravice).... Eni res radi pametujete na polno, brez da vi vedeli sploh o čem teče debate.

maus --- ) Semo, če si aktualen olimpijski prvak... Če zgubiš titulo, moram prepustiti orožje novemu prvaku ali ga pa prodati. :)
Odgovori
Ja jaz sem zato da bi ostalo tko kot je zdej kt je čist okej sistem, ljubiteljem in rekreativnim strelcem je dostopno vse kar je polavtomatsko... problem je samo, ker je direktiva pršla od EU ane. Jaz samo upam da prelijejo EU direktivno tako da ji bojo ravno zadostil in da bo še vedno vse na voljo sam pač pod drugim kategorijam, pogoji pa isti.
Moons out, goons out!
Odgovori
Pa ti razumeš, da ni vprašanje podpirati EU direktivo ali ne?

Kar se pa varnosti tiče, pa imam lahko svoje mnenje, ali mi ga ne dovoliš?
In mnenja sem, da tečaj/izpit za varno rokovanje ni dovolj, da je potrebno pridobiti tudi določeno kilometrino. Še posebej za tistega, ki je na tem tečaju (ali dan prej) prvič prijel orožje v roke.
In od tega je odvisna v prvi vrsti tudi varnost vseh drugih na strelišču.
To pišem zato, ker sem se nagledal puškinih cevi (na tekmi in na komercialnem strelišču), ker so bili očitno preveč sproščeni (saj je itak prazna) in preslabo podučeni, kako se je treba na strelišču obnašati.

Ko tako radi delate primerjave z avtomobilizmom.
Za vozniški izpit moraš opraviti teorijo, voziti z instruktorjem, nato praktični izpit. Traja in stane... pa še potem traja, da s kilometrino pridobivaš na zanesljivosti (in status mladega voznika imaš koliko časa, leto ali dve?).
Z orožjem pa lahko "mahamo" po vsega nekaj urah?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 4 Gost(ov)