Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 3.33 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju
#81
(21-12-2018, 15:26)goldy Napisal: Prevedba v A bi se moralal zgoditi kadar gre za orožje ki je bilo kupljeno kot avtomat in ga je nato lastnik dal predelati..če je bilo kupljeno kot polavtomat bi morala biti druga zgodba...res pa je da je najlažje usekat uravnilovko...

Avtomata ne mores kupiti...
Odgovori
#82
lahko a samo za zbiralce
Odgovori
#83
(21-12-2018, 16:36)Janez Novak Napisal:
(21-12-2018, 15:26)goldy Napisal: Prevedba v A bi se moralal zgoditi kadar gre za orožje ki je bilo kupljeno kot avtomat in ga je nato lastnik dal predelati..če je bilo kupljeno kot polavtomat bi morala biti druga zgodba...res pa je da je najlažje usekat uravnilovko...

Avtomata ne mores kupiti...

 Kaj pa tebe muči...najprej govoriš o orožju ki je bilo kupljeno kot avtomat, pol pa Avtomata ne moreš kupit Wall
 Daj se umiri, da ti ne bom prisiljen določeno sliko prlepit ki nosi ime Cvetko. :))
Odgovori
#84
Bolje da se ti umiris... Ce imas gor naocnike bos videl da je bil odgovor Goldyu...
Odgovori
#85
(21-12-2018, 17:42)Janez Novak Napisal: Bolje da se ti umiris... Ce imas gor naocnike bos videl da je bil odgovor Goldyu...

Ja saj sem hotu njemu replicirat pa je mal nerodno izpadlo...brez zamere se opravičujem, 
lahko pa tudi vzameš vse skupi kot preventivo, da nebi kdaj v bodoče kaj podobnega napisal  :)) Hand
Odgovori
#86
Haha, vzeto na znanje :)

Kako ga bodo sele vodovodarji naj... ko jim prepovejo cevi ???
https://youtu.be/Y_5vSHWZ2mg
Odgovori
#87
Ta predlog zakona je v javni in medresorski obravnavi. To pomeni, da zbirajo pripombe nanj tudi na posameznih ministrstvih: 
- kulturno, kar se tiče muzejev, zbiranja in podobno, 
- za šport: klasifikacija športa, tekmovalca in tekmovalnega sistema...
- za javno upravo, vsega kar se tiče UE,
- za kmetijstvo, za okolje in prostor in tako dalje. Saj razumete.

Predvsem bodite pozorni na Upravne enote; te morajo do naslednjega petka javiti svoje pripombe na ta predlog zakona. 
Si ne predstavljam UE, ki se strinja, da bo morala delati prekategorizacijo 140.000 kosov orožja več kot 41.000 posameznikom. V prvotnem predlogu zakona je bilo namreč rečeno, da obstoječi imetniki zadržijo svoje orožne listine ter kategorije, kot so jih imeli do sedaj. Ob poteku listine ali prodaji orožja, pa poskrbijo za pravilno prekategorizacijo in novo orožno listino. S tem v nobenem primeru ne zmanjšamo želje po večji varnosti na katero se sklicuje EU direktiva, temveč samo zmanjšamo povsem nepotrebno birokracijo in dodatno obremenitev UE. 
Po sedanjem predlogu pa morajo praktično vsi imetniki najkasneje v 3 letih (nekateri celo takoj) prekategorizirati svoje orožje. Če mislite, da se vas ne tiče; zahtevana je tudi prekategorizacija vseh pištol iz B1 v novo B5 kategorijo. Imate pištolo? Se vidimo na UE.

Povprašajte vašega referenta na UE ali je sploh usposobljen za pravilno prekategorizacijo obstoječega orožja? Še sam, ki se dnevno ukvarjam s svojimi kosi, nisem prepričan v katero kategorijo kaj spada. Zdaj si pa predstavljajte zmedo na UE, ko bodo morali ONI definirati kam kaj spada. Ne MNZ, ne trgovec, ne uvoznik, ne puškar, ne sodni izvedenec iz forenzičnega laboratorija, temveč referentka na UE. In če se hoče prepričati, da je orožje pravilno prekategorizirano, bo potrebno na UE spet prinesti vseh 140.000 obstoječih kosov orožja. Se pravi vse te kose, ki jih je pristojno ministrstvo z vsemi svojimi službami že nekoč razvrstilo ob uvozu v Slovenijo, ob prvi prodaji, ob prvem pregledu in vpisu na UE in seveda pri vseh nadaljnjih prenosih med imetnikih. Ali je to res potrebno in smiselno?

Vse UE že imajo na svojih mizah ta predlog zakona, preverite pri njih, kaj si o mislijo o tej dodatni in nepotrebni obremenitvi. In kaj bodo delali med prazniki, saj morajo takoj po novem letu oddati te svoje pripombe.

Lep božič vsem!
Odgovori
#88
Verjetno malo off topic... kje pa je smisel prekategorizacije obstoječega orožja in zato spreminjati orožno  listino? a ni bol smiselno obstoječi kategoriji spremeniti pomen, če že...
Odgovori
#89
UE bodo z veseljem delale prekategorizacijo in to fajn zaračunale s taksami.
Odgovori
#90
Tiste upravne takse niso vredne cele kolobocije in kupa dodatnega dela.
Odgovori
#91
(25-12-2018, 01:14)topostrelec Napisal: UE bodo z veseljem delale prekategorizacijo in to fajn zaračunale s taksami.

Da ne omenjamo morebitne samovolje nekaterih referentov po UE. Že sedaj so bili nekateri nemogoči ( po nepotrebnem so radi otežili stvari),kaj bo šele sedaj??
Odgovori
#92
Bi bilo fino če bi malce tu nabral kje in kaj je spornega , potem folk lažje svoje spiše .
Na prvo branje sem našel za moje pojme sledeče.Kaka zadeva je ostro napisana ker se folk pre malo zaveda realne nevarnosti predlogov.

-. nabolj moteče panožna zveza samo po OKS ,članstvo v OKS je zelo problematičen standard , saj je OKS zelo zaprt ker se tam vrtijo veliki denarji in se bojijo ,da bi nove zveze ,ki bi jih pred vsakimi volitvami včlanjevali z svojimi glasovi menjale šefe. To nima nič z športom ampak gre za kruhoborstvo. Ustroj vrhunskega športa v slo zelo dobro poznam iz prve roke 

Ne si mislit da je IPSC na varnem , SZPS namreč ni naredila nič od včlanitve in OKS je birokracija ,ki zahteva ,da vse delaš znotraj sistema, če ne vaške tekme pod IPSC tudi niso del uradni tekmovalni sistemov po predpisih v športu tako ne kvalificirajo za potrdila, prav tako ne veljajo potrdila o tekmah iz tujine ker SZPS ne izpolnjuje pogojev, ki jih OKS zahteva z napotitev športnikov ,ki zastopajo RS v tujini. Jeb*l boste ježa , ker v prepričanju ,da ste caRji veselo kimate aparačikom ,ki bodo uničil slovensko strelstvo. Kar je precej zalostno mogoče bi bilo manj CaRstva , če bi prebrali malce OKS papirje in zakon o športu in uvidl kako daleč ste od športne valhale. 

Če se zgodi sa ostane tale OKS standard , bomo aktivno spodbijal tudi veljavnost potrdil SZPS kar verjamite sploh ne bo težko . tu sploh ni pardona vsi smo v istem čolnu.


-. vnos orožja v državo , bi bilo fino če bi zakonodajalec pisal zakon, ki ga lahko izvaja , vnos je legalno trenutno možen samo na Brniku in južni meji , saj RS nima več drugih mejnih policijskih enot kjer bi kar koli lahko poštempljal , izkušnje iz prve roke ko sem rihtal papirje za par sto folka iz tujine.Že trenutni Zoro je v tem delu slabo spisan zakon ,ki sili v kršitve , novi predlog tega ne odpravlja.

-. Trenutna A9 zdaj A10 kategorija 'ilegalnih dodatkov aka posebna oprema z orožje' je čisti absurd , bi bilo fino ,če bi jagri enkrat pred svojm pragom razčistl , raubšici so večinoma jagri sami.Pa naj v svojh pravilnikih prepovejo te dodatke, ki jih itak vsi imajo. Kaka je razlika ,če se 'najtvižn' natakne na daljnogled ali na puško , oba ilegalana a zelena bratovčina ima blanko papir ''Strelni namerilniki z napravo za elektronsko ojačevanje svetlobe oziroma z infrardečo napravo ali namerilniki s termičnim (IR) senzorjem, če so izdelani ali predelani tako, da se pritrdijo na orožje ali so njegov integralni del, so dovoljeni, če tako določajo predpisi o lovstvu. '' , Tu zajebancije  konec ,če ostali ne smejo nima pravice  zelena bratovščina konec pika  , treba se je zavedat ,da večji del inventarja te kategoija obstaja na željo jagrov 

-. Klasifikacija zračnih orožij , ponovno nek bulšit ,ki se ga ne da izvajat tako ,da če nič drugega vsaj tistih bedastih 200m/s črtat ker je podatek o energiji zadosti hkrati pa je teh 200m/s zelo nizek prag odvisen od teže izstrelka isto orožje z različno težkimi izstrelki da precej različne MV od sebe. Enako pri vnosu zračnega orožja v Slo zaradi razlik v EU ker večinoma ni papirjev za zračke pride do tega, da se zakon v praksi ne more izvajat in ga Policija tudi ne izvaja.

-. Amnestija za legalizacijo orožja , nikjer nisem zasledil omembe le te, če se že gremo nov ZORO pod pretvezo za izboljšanja varnosti je to ukrep števika 1 ,ki bi ga morali imeti.

-. Ker se že športne strelce z OKS jebe je treba najprej pobrat vse varnostna OL v kolikor ne izpolnjujejo pogojev ogroženosti kar jih 99% sigurno ne , prav tako vsem , ki so nesposobni pridt na sodišče pa imajo te listine (slovenska tajnkunska scena), to je najbolj sporno orožje ,ki ga folk nosi čisto ne upravičeno dnevno za pasom, samo zato ker so bili/so priskledniki v prvi, drugi ,tretji , partiji . V kolikor to ni dosegljivo povprečnemu državjanu ne sme biti dosegljivo zdajšnji in bivšim partijskim aparačikom in gospodarskim kriminalcem.  

-. 5 člen dodajo novo bučko ,ki je zrastla na butalskem zeljniku jagrov , zdaj bi radi predpisvoal kaj je športno in lovsko orožje ,to je zelo nevarn hakljc ,ki nima nobene potrebe za seboj, po novem lahko rečejo ,da zgleda preveč vojaško , mogoče je napačne barve ?.  ''Za tretjim odstavkom se doda nov četrti odstavek, ki se glasi: »Za lovsko in športno orožje veljajo poleg določb tega zakona tudi določbe predpisov s področja lovstva in športa.''



-  20 člen ,Tole se sicer zdi nedolžna zadeva a ,termin 'ustrezno tehnično žaščiten' bo v podrejenih pravilnikih prinesel nove zahteve po omarah in opremi z določenim EN standardom , ki ga večino omar ki jih imate nima ne zato ker niso dobre ampak ker niso zadosti nove. '' V prvem odstavku 26. člena se besedilo »tehnično varovan in v železnih ognjevarnih omarah oziroma sefih« nadomesti z besedilom »ustrezno tehnično zaščiten«''


- 26 člen  ta se tepe z ostalim saj  zahteva nabavno dovoljenje za kose kjer je potrebna samo priglasitev ( v praksi je kolbocija ki ni nič manjša od nabavca  in vpisa pri vseh kategorijah ki zahtevajo OL ali posestni list). -Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:

»Kdor ima v posesti orožje iz 2. do 4. točke kategorije D in 6. točke kategorije D, pri katerem je kinetična energija izstrelka na ustju cevi višja kot 20 J ali hitrost izstrelka na ustju cevi 200 m/s ali več po določbah tega zakona, ga lahko odsvoji le osebi, ki ima dovoljenje za nabavo take vrste orožja.«.


-Tega ne zasledim kje bi re-enaktorjem omogočal rabo tega orožja saj je po nov vse zelo zaostreno :
Sprememba prvega in tretjega odstavka 28. člena predstavlja uskladitev z Direktivo (EU) 2017/853 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. maja 2017 o spremembi Direktive Sveta 91/477/EGS o nadzoru nabave in posedo.vanja orožja. Ta določa, da bi države članice morale imeti možnost, da priznanim muzejem in zbiralcem izdajo dovoljenje za nabavo in posedovanje strelnega orožja, bistvenih sestavnih delov in streliva, razvrščenih v kategorijo A, kadar je to potrebno za zgodovinske, kulturne, znanstvene, tehnične ali izobraževalne namene ali namene kulturne dediščine, pod pogojem, da ti muzeji in zbiralci pred izdajo takšnega dovoljenja dokažejo, da so sprejeli potrebne ukrepe za obvladovanje tveganj za javno varnost ali javni red, tudi z ustrezno hrambo
Odgovori
#93
Božični večer ni šel po planu? Maček še vedno cvili? Ker tole (javno) bruhanje nima ne glave ne repa.
[Image: persen-oblozene-tablete-a40.jpg?1485156156]
Odgovori
#94
Twisted
Odgovori
#95
(25-12-2018, 23:12)Krgolob Napisal: Božični večer ni šel po planu? Maček še vedno cvili? Ker tole (javno) bruhanje nima ne glave ne repa.
[Image: persen-oblozene-tablete-a40.jpg?1485156156]

  Sam res Misteraš...dej vzemi več njih Hand
Odgovori
#96
Samo zate Jabček 

Drugače pa ,si vzami čas in parkrat preberi predlog Zoro
Odgovori
#97
Mr. T. je pravilno napisal. Verjamem pa, da tisti del o dodatkih - elektronskih ojačevalnikih svetlobe, marsikoga boli.
Odgovori
#98
Mr.T vam je dal še disclaimer "Kaka zadeva je ostro napisana ker se folk pre malo zaveda realne nevarnosti predlogov" pa se raje osredotočate na formo, kot pa na vsebino, čeprav ima prav in stvari dejansko tako stojijo kot je zapisano.
Zahteva po OKS je strel v glavo rekreativnemu strelstvu. Tega ne preživi. Tako preprosto je.
Odgovori
#99
Večkrat ko preberem predlog ZORO (mislim da sem šel čez ene 4x do sedaj) bolj vidim, kako zvito je zastavljen. To zagotovo ne more bit naključje, ker je vzorec viden. Vsaka interesna skupina je dobila kak bombonček, da je tiho od ISSF, biatloncev, lovcev, celo na športne strelce niso pozabili, le da se hitro pokaže da tisto kar je zavito v celofan ni čokolada ampak precej bolj običajen drek.
ISSF je dobil regulacijo glede posojanja orožja, kar je do sedaj strogo po črki zakona mejilo na nelegalni promet z orožje, zdaj pa lakho trenerji in klubi mirno dodelijo orožje tekmovalcu - kar je tudi prav. Biatlonci lahko streljajo po svoje, v okviru pravil International Biathlon Organization. Medtem ko mora Janez Novak imeti glušnike, očala in 5 metrski nasip za tarčo, lahko biatlonci tekajo naokoli z vstavljenimi magacini, streljajo v javnosti in jim ni treba uporabljati zaščitne opreme. Tudi OK, če le ne bi Janeza N. inšpektor za enako početje debelo kaznoval, hkrati pa še zaprl klubsko strelišče. 
Lovci... oni so nesporni zmagovalci tega rpedloga. Dopustijo jim marsikaj, kar pa zakon izrecno ne dopušča, imajo pripis "kot predpisije zakon o lovu in interni akti". Bravo, ni kaj, njihova lobistična moče je dobila oceno odlično 5.
Rekreativni (športni) strelci pa... tle je vrag odnesel šalo. Dali so odpustek dinamičnemu streljanju češ "saj boste dobili izjemo in prekkategorizacijo" ki pa ima kar nekaj hakeljcev na drugem in tretjem nivoju pod horiznontom. Vsi ostali rekreativni strelci pa se spogledujejo in sprašujejo kam pa pademo mi? BR50, taktični sniper, F class oziroma long range preciznjak, itd. Tega nima ne SZS ne SZPS in bodo take in podobne discipline ostale v zraku. Tudi VK pištola in revolver  na 25m ni ravno zastopana v enem ali drugem statutu.
Da pa tudi SZPS ni na zeleni veji je zapisal mr.T, ki intimno pozna delovanje OKS z dolgoletnimi izkušnjami s Kajakaško zvezo. Tudi jaz sem se srečal s to napajalnico bolj ali manj zaslužnih kadrov, ko sem še bil del strokovnega sveta v Jadralni zvezi Slovenijie in glede na izkušnje z njimi se pridružujem mnenju. 
Skratka, zelo nevarno razmišljanje je "mi smo dobili kar smo hoteli, ostale pa ko jebe..." ker je to zgolj in samo način da se strelsko javnost razdeli in pokoplje po (bolj obvladljivih) kosih.
Odgovori
@ Kristian
Ko biatloncu pade puška med tekom na tla in mu pri tem izpade nabojnik, ga lahko/sme pobrati?
Kako je s posojanjem orožja pri ISSF/SZS?
Povsem resno sprašujem, zato pričakujem/želim tudi odgovore na tem nivoju.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)