Ocena teme:
  • 4 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlogi spremembe ZORO in podrejenih pravilnikov
Kristian predlagam, da za mnenje vprašaš naše strokovnjake :).
Odgovori
točno to bo... naslovim kar na gospoda nadinšpektorja, šefa MDS, državnega sekretarja ali še kam?
Odgovori
povprašaj še o dometu na zunanjih streliščih...
Odgovori
vseeno upam, da ne mislite resno..
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
robert, moja argumentacija, kjer sem trdil da je strelec oseba ki je opravil tečaj varnega ravnanja z orožjem, ki je dobil potrdilo o "zanesljivosti" s strani policije in ki redno trenira ter  odgovorno obvladuje in uporablja orožje. Zato fizični ukrepi za "onemogočanje izleta krogle" niso potrebni, ker to strelci skrbimo z varnim in strokovnim ravnanjem z orožjem. A vendar so to argumentacijo zavrnili in vztrajajo na prvotni dikciji.

Ker jih je nemogoče prepričati z nekimi argumetni, torej ne morem čisto nič izgubiti če opozarjam na absurdnost situacije z uporabo iste argumentacije na podobnih primerih. Eden tak je bil možak, ki je (sicer zelo natančno) streljal z lokom, druga takšna pa bo prihajajoče biatlonsko prvenstvo.
Na Žančanih so na isto vižo zaprli strelišče, torej ni razloga da ne bi po istih kritetrijih zaprli tudi biatlonskega strelišča na Pokljuki in tekmovalce sredi svetovnega prvenstva poslali domov.

Če ne, je to predmet za tožbo na ustreznem sodišču saj se zakon očitno izvaja zelo arbitrarno, odvisno od kraja in inšpektorja...
Odgovori
(27-11-2015, 14:14)Mato Napisal: Problem je v tem, ker smo vsi pričakovali poštenega sogovornika, kateremu bo cilj dejanska ureditev področja in ne onemogočanje strelstva. Sicer bi morali vedeti, da so namenoma "spregledali" ostale zveze in da je to indikator tako odnosa kot namena, vendar smo pač takrat naivno verjeli, da gre za organizacijski spodrsljaj in, da je resen namen stvari peljati strokovno, resno in odgovorno. Tako tudi neroden zapis zapisnika (kasneje ni več takih zapisov - vsaj kolikor sem jih prebral) je potrebno jemati v kontekstu časa v katerem je nastal (prvi sestanek po formiranju delovne skupine) še preden smo na našo veliko grozo ugotovili kaj je resničen namen gospodov uradnikov. Če bi vedeli že takrat, kako in kakšen rezultat (predvsem slednje) bo in, da debate in pogovora o vsebinah sploh ne bo verjetno vsaj naša zveza ne bi sodelovala - verjamem pa, da bi tudi druge zveze enostavno počakale na javno obravnavo skozi zakonodajni postopek namesto, da bi nehote dajale legitimnost taki delovni skupini.

Dejansko pa je z naše strani vedno bil in je interes, da se zadeve razjasnijo in uredijo na način, ki bo omogočal transparenten inšpektorski nadzor in strelcem NEDVOUMNO organizacijo in ureditev prostorov, kjer streljajo. Samo kot vidite iz uradnih obvestil drugostopenjskega organa (MNZ, IRSZN je prvo stopenjski) so to zgolj in le pobožne želje saj so usmeritve, tolmačenja in razlage povsem jasne - streljanje v Sloveniji je prepovedano, ker s tem avtomatično ogrožate javno varnost.

Mato je bolj ali manj napisal vse kar sem mislil. To sem tudi mislil v enem od zgornjih prispevkov, ko sem zapisal, da so nekateri nekoliko neizkušeno/naivno šli v to. V retrospektivi bi svojo retoriko moral zapisati malo bolj politično korektno. Karkokoli že, korak je bil s strani predlagatelja storjen, sedaj je treba gledat naprej tako kot nas verjetno dela večina nas, ki spremljamo dogajanje tudi na tem področju.
Odgovori
(18-10-2015, 19:05)Mato Napisal:
Citat:Jaz v biatlonu ( izvajanju celotne tekme ) ne vidim nobene nevarnosti, ker poznam pravila


Ne a res ne vidiš je, JA ZATO KER JE NI pa čeprav:


1. Tekmovalci NIMAJO (vsaj ne po "službeni" dolžnosti) opravljenega izpita o varnem rokovanju z orožjem ne papirjev za orožje (povečini imajo ali pooblastilo za prenašanje društvenega orožja ali pa še to ne)
2. Tekmovalci s puškami in naboji na puški tečejo skozi gozd in streljajo na strelišču
3. Strelišče ni označeno skladno z našo zakonodajo
4. Strelišče nima stranskih blend, nima vertikalnih blend in na strelišču strelci ne izvajajo streljanja po ukazih

Jaz sem enkrat gledal tekmovanje v biatlonu od blizu. Pa to imaš ogromno porazgubljenih okvirjev za strelivo, nabojev, izstreljenih, tu in tam neizstreljen.

Verjetno organizator tekmovanja to počisti o tekmovanju.

Če pa sneži, pa verjetno spomladi poberejo ostanke.

Če bi si nekdo smrtno želel priti do nabojev, bi jih tam verjetno našel. Je pa vprašanje, koliko bi to še funcioniralo, če je ležalo v snegu, po možnosti do spomladi.

Pač neko početje. Nevarno sicer, ampak nič bolj, kot skakanje s smučmi. Pravzaprav - glede na to, kako so športi danes naviti, so vsi nevarni. S kolesarjenjem vred.
Odgovori
Zanimivo, zase mislimo, da zadevo obvladamo, da izlet krogle izven strelisca ni mozen, ker smo dovolj usposobljeni, ne zaupamo pa lokostrelcu, ki enako misli zase, da je nemogoce, da puscica konca na tribuni...
Odgovori
V bistvu je tako; strelci mislimo enako kot lokostrelec, problem pa je v tem, da strelstvo država obravnava kot bistveno bolj nevarnega in od nas zahteva fizično preprečitev izleta krogle. Tukaj nočejo niti slišati, da za to skrbi usporobljen in zanesljiv strelec z varnim ravnanjem z orožjem.
Po drugi strani pa lahko v polni telovadnici streljaš s compound lokom ali pa na Pokljuki izvajaš biatlonsko svetovno prvenstvo, ki se ravno tako strelja z 22LR kot se je na strelišču v Žančanih, kjer je inšektor zaprl strelišče...
To zdaj ne pomeni da slednja tega ne bi smela početi ampak da če oni lahko, potem ni razloga da se športno streljanje obravnava drugače, mar ne?
Odgovori
Tole Kristian mislim, da si že drugič razlagal  ::)  nevem a je to res tako težko zastopit (enakost pred zakonom) al bo kaj drugega vmes? Nisem prijavil biatlonske tekme, ker bi hotel bilokomu delati težave ali pa ker mislim ,da je nevaren ampak zato ker INŠPEKTORJI trdijo DA JE in naj gredo tja in povedo svetovni javnosti, da so športniki tam nevarni in da so gledalci življenjsko ogroženi...  Saj ste brali mnenja, odločbe in tolmačenja zadeva je kristalno jasna točno tisti, podpisani z imeni in priimki v službi nas državljanov so pri polni zavesti, opravilni sposobnosti in opravljanju zaupane jim službe označili praktično vse za kriminalce, ki ogrožajo javnost.  Naj sedaj to pač še izvajajo!
Odgovori
Da jih vidimo sedaj, ko so postavljeni pred lastno absurdnost, kako se bodo izvili iz tega. Nastavljanje ogledala tem zapriseženim sovražnikom strelstva bo razsvetljujoče. Pravzaprav nam morajo biti inšpektorji hvaležni, ker sami opozarjamo na grožnje, ki bi jim bili izpostavljeni nič hudega sluteči in nedolžni gledalci tekem, brez zaščite in posredovanja inšpekcije.

Mogoče bi bilo dobro namigniti športnim novinarjem v biatlonu, kot poznavalcem "nevarnosti", ki jih "ogrožajo" pri prenosih tekem, nanj bodo pozorni iz katerega grma bo skočil vrli inšpektor, ter zaščitil splošno varnost.
Odgovori
Sam osebno ne pričakujem da bo inšpektor obiskal tekmo, posledic zanj pa tudi ne bo nobene... ne pozabit, v Sloveniji smo... vsekakor pa upam d aima kdo voljo tole peljati naprej kar se biatlona tiče; sam še vedno čakam na odgovore na vprašanja.
Odgovori
Pri biatlonu redko spoštujejo ZORO, pa verjetno tega sploh ne vedo. Puške so večinoma v lasti smučarske zveze, ki jih dostikrat brez dokumentacije posodi društvom, ta pa jih posodijo svojim tudi mladoletnim članom.
Primer ki ga poznam - 17 letna punca je trenirala biatlon in imela puško kar doma (brez papirjev). Treninge tudi s streljanjem so izvajali na prostem (ne na strelišču), po poškodbi pa so ji šele po 3 mesecih poslali sporočilo, če bi mogoče vrnila puško, ker jo potrebujejo za nekoga drugega.

Nas športne strelce pa preganjanjo na urejenih in zavarovanih streliščih. 
Meni se to zdi diskriminacija.
Odgovori
A tole si teren pripravljajo (Mariborcan hranil orozje....):

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/...-smel.html
Odgovori
WTF? Nabojniki za M70 in bajonet za Mosin Nagant so prepovedani?!? 
Na podlagi katerega zakona?
Odgovori
Slaba šala?
Odgovori
Da se ne bomo skoncentrirali samo na izlete kugel izven strelišča. Sam koncept "dejavnost strelišča" nas bo (amaterske lastnike zemljišč, kjer se lahko strelja) prav tako pokopal (zavarovalnina...). Ni nobenega tehtnega argumenta za takšno ureditev!
Odgovori
(30-11-2015, 08:57)dani_79 Napisal: Sam osebno ne pričakujem da bo inšpektor obiskal tekmo, posledic zanj pa tudi ne bo nobene... ne pozabit, v Sloveniji smo... vsekakor pa upam d aima kdo voljo tole peljati naprej kar se biatlona tiče; sam še vedno čakam na odgovore na vprašanja.

Kolikor mi je znano imajo organi pregona diskrecijsko pravico. To pomeni, da meni mirno zacolajo, če vozim neregistrirano vozilo, načelniku policijske postaje pa recimo ne. Pa sva še vedno enaka pred zakonom. Pa si razlagaj... Papers
Odgovori
No bomo videli kaj bodo ugotovili...


Priponke
.pdf   ODGOVOR INŠPEKTORJA.pdf (Velikost: 38,26 KB / Prenosi: 369)
Odgovori
Zdaj bomo pa videli, če na Koroškem izstrelki .22 letijo enako, kot na Gorenjskem. :)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)